Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi trenger ikke høy ledighet

Erna Solberg avviser Jens Ulltveit-Moes påstand om at Norge trenger en ledighet på åtte prosent.

I DAVOS: Erna Solberg er i Davos på Verdens økonomiske forums årsmøte. Foto: Tore Bergsaker
I DAVOS: Erna Solberg er i Davos på Verdens økonomiske forums årsmøte. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Investor Jens Ulltveit-Moe sier til Dagbladet i dag at Norge trenger åtte prosents arbeidsledighet (krever innlogging) for å tvinge fram omstilling etter oljekrisa. Dette tallet tilsvarer 190 000 uten arbeid i Norge.

- Nei vi trenger ikke det, og dette er ikke ledighetstall som våre analyser tilsier at vi skal få. Det er mange usikkerhetsmomenter, men vi trenger ikke en høy arbeidsledighet. Det vi trenger er å skape de nye jobbene raskere enn det vi har planlagt. Og vi trenger ikke arbeidsledighet for å få det til det. Den er absolutt for høy allerede, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Vil presse Ulltveit-Moe mener at åtte prosents ledighet er nødvendig for å dytte arbeidstagere over i nye jobber som mest sannsynlig er i en ny bransje og kanskje i en ny by.

- Arbeidsledigheten må opp på åtte prosent, for folk bytter ikke jobb uten videre. Det er en veldig lav ledighet for et land i krise. Jeg tror Finland hadde tjue prosent. Ingen liker endring så derfor må de dyttes, sa Ulltveit-Moe.

Statsministeren vil heller bruke gulrot enn pisk.

- Det vi trenger er flere som har lyst til å starte sine egne bedrifter. Flere med gode idseer som vil sette i gang. Derfor stimulerer vi veldig sterkt på de områdene. Høy ledighet er ikke nødvendig. Folk er opptatt av å skaffe seg jobb uansett, sier hun.

Ledigheten i Norge var i oktober på 4,6 prosent, noe som betyr at 129 000 mennesker er arbeidsledige og på tiltak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media