Oljeministeren kan se Greta Thunberg i øynene:

- Vi trenger ikke klimapanikk

FN kritiserer norsk oljeleting og Greta Thunberg spør verden hvordan vi våger. Men Norges olje- og energiminister mener han har gode svar til både FN og Greta Thunberg.

STOLT: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sier norsk oljeproduksjon skal bli den med lavest klimaavtrykk i verden. Her fra den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STOLT: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sier norsk oljeproduksjon skal bli den med lavest klimaavtrykk i verden. Her fra den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter et tolv dager langt besøk i Norge, går FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø David Boyd kraftig i rette med norsk oljepolitikk.

Han mener det er et stort paradoks at vi på mange måter gjør mye bra for klima, men samtidig fortsetter å bygge ut den forurensende oljenæringen.

Norges olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) avviser kritikken.

- Jeg ble overrasket over oppsummeringen av hans tolv dager lange tur, det er nesten så en lurer på om han har vært på bærtur i Norge, sier Freiberg til Dagbladet.

- Henger ikke på greip

- Hva mener du med det?

- Hans funn kan vanskelig henge på greip. Han plasserer oss i verden som en stor oljeprodusent. Det er beviselig helt feil. Norge forsyner verdensmarkedet med 2 prosent av oljen.

- Men vi er verdens 15. største oljeprodusent og nummer to i verden på gass?

- Spørsmålet er, Kommer verden til å bli et bedre sted om vi stenger ned vår aktivitet. Svaret er nei, verden blir dårligere sett i forhold til summen CO2 som slippes ut i verden på kort og mellomlang sikt. Norsk sokkel spiller en rolle for å fase ut kull, og det er bra for klima, fastslår olje- og energiministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer