Oljeministeren kan se Greta Thunberg i øynene:

- Vi trenger ikke klimapanikk

FN kritiserer norsk oljeleting og Greta Thunberg spør verden hvordan vi våger. Men Norges olje- og energiminister mener han har gode svar til både FN og Greta Thunberg.

<strong>STOLT:</strong> Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sier norsk oljeproduksjon skal bli den med lavest klimaavtrykk i verden. Her fra den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STOLT: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sier norsk oljeproduksjon skal bli den med lavest klimaavtrykk i verden. Her fra den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter et tolv dager langt besøk i Norge, går FNs spesialrapportør på menneskerettigheter og miljø David Boyd kraftig i rette med norsk oljepolitikk.

Han mener det er et stort paradoks at vi på mange måter gjør mye bra for klima, men samtidig fortsetter å bygge ut den forurensende oljenæringen.

Norges olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) avviser kritikken.

- Jeg ble overrasket over oppsummeringen av hans tolv dager lange tur, det er nesten så en lurer på om han har vært på bærtur i Norge, sier Freiberg til Dagbladet.

- Henger ikke på greip

- Hva mener du med det?

- Hans funn kan vanskelig henge på greip. Han plasserer oss i verden som en stor oljeprodusent. Det er beviselig helt feil. Norge forsyner verdensmarkedet med 2 prosent av oljen.

- Men vi er verdens 15. største oljeprodusent og nummer to i verden på gass?

- Spørsmålet er, Kommer verden til å bli et bedre sted om vi stenger ned vår aktivitet. Svaret er nei, verden blir dårligere sett i forhold til summen CO2 som slippes ut i verden på kort og mellomlang sikt. Norsk sokkel spiller en rolle for å fase ut kull, og det er bra for klima, fastslår olje- og energiministeren.

- Ikke et dilemma for meg

Freiberg viser til at 80 prosent av energien som brukes i dag kommer fra fossil energi - olje, kull og gass.

- Det gir et bilde av all energien som må erstattes i verden. Hadde det vært slik at Norge ikke bidro og hadde et engasjement for å få mer fornybar, så kunne det vært grunnlag for kritikk. Men er det et land i verden som bidrar, så er det Norge, sier han, og peker på et eksempel:

- Over statsbudsjettet bruker vi over en milliard kroner på det som er FNs bærekraftsmål, at verden skal ut av fattigdom, og skal få rein energi. De pengene kommer fra en plass, de kommer nettopp fra våre petroleumsinntekter.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

- Dette er jo dilemmaet FN-rapportøren beskriver. At vi bruker mye penger på klima, samtidig som vi fortsetter med klimaskadelig aktivitet?

- For meg er ikke det et dilemma. Hadde det vært et alternativ å skru av alle oljekranene og verden ville fungert, så hadde man selvfølgelig gjort det. Men energien som kommer fra olje, gass og kull har betydning for hvordan mennesker lever sine liv. Og at man i det hele tatt kan leve de livene man lever.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

- Gode svar til Greta Thunberg

Samtidig som Norge høster kritikk for fortsatt oljeleting, pågår FNs klimatoppmøte i New York. Da det åpnet holdt 16 år gamle Greta Thunberg en appell der hun spurte verdens ledere hvordan de våger å gjøre så lite for å få ned klimautslippene.

Kjell-Børge Freiberg sier han kan se henne i øynene.

- Jeg mener vi har gode svar. På spørsmålet «hvordan vi våger,» så er svaret at jeg gjør det jeg mener er riktig. Jeg mener vi har en klok politikk på dette området, sier han.

Han sier verden trenger en god miljø- og klimapolitikk.

- Det vi ikke trenger er miljø- og klimapanikk. Det er ingen quick fix, det handler om å gjøre mange ting. Det mener jeg denne regjeringen leverer godt på.

- Vi gjør dette med klokskap. Det er mulig med en ambisiøs petroleumspolitikk og en ambisiøs miljøpolitikk som denne regjeringen har, det er godt balansert. Jeg mener ærlig og oppriktig at jeg går på jobb hver dag og er stolt av det jeg gjør.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer