-  Vi trenger innvandrere

Anthony Giddens, mannen bak Tony Blairs New Labour, mener vi trenger innvandring for å få hjulene til å gå rundt på arbeidsmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosiologiprofessor Giddens, som har skrevet boka «Den tredje vei», tok seg tid til en snarvisitt i Oslo tre dager før han skal gifte seg for tredje gang.

-  Det var bare så vidt jeg kunne komme hit. Jeg har huset fullt av slektninger. Min kommende hustru, Alëna, er russisk, så jeg forlot et hus fullt av hennes russiske slektninger i skjønn blanding med mine engelske, sier Giddens til Dagbladet.

Til tross for travelt program holdt Giddens den førekteskapelige avtalen med Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) om å holde foredrag på deres årsmøte.Der fikk eksdirektøren ved London School of Economics møte en av sine tidligere studenter: kronprins Haakon.

-  Det var en fornøyelse å ha kronprins Haakon som student. Han holdt en svært lav profil og fikk ingen særbehandling. LSE har hatt mange prinser og sønner og døtre av innflytelsesrike personer som studenter.

Mer sosialdemokrati

Så til politikken:

-  Det norske Ap har gått mot venstre etter valgnederlaget i 2001, styrket båndene til fagbevegelsen og vil regjere sammen med to partier som er mot EU-medlemskap. Hva synes du om den strategien?

-  Jeg kjenner ikke norsk politikk så godt at jeg kan kommentere det direkte. Men jeg er jo sosialdemokrat og håper at denne koalisjonen kommer til makten. Vi trenger mer sosialdemokrati i Europa.

Giddens viser til det han mener er sosialdemokratiets styrke: Å skape verdier og å dele rettferdig.

-  Vi trenger et rikt og rettferdig samfunn. Men jeg er sterkt for europeisk samarbeid. Det er helt nødvendig i den globaliserte verden. Derfor ville jeg ikke støttet nei-partiene.

Stat og marked

-  I foredraget ditt snakker du om en fleksibel tilnærming til privatisering ...

-  Jeg vil ikke si at jeg er ideologisk for stat eller for marked, fordi det er mange måter å organisere offentlig og privat sektor på. I helsesektoren og utdanningssystemet bør markedets rolle være begrenset. Men man kan integrere markedsmekanismer i det offentlige, for å få et system som leverer best mulig tjenester.

-  Du snakket også om «lovely jobs» og «lousy jobs»?

-  Alle nye jobber skapes i tjenestesektoren, og de er for det meste «lovely». Men man må ha noen til å gjøre jobber på lavere nivå. Mange innvandrere tar seg av det nå. Og da blir sosialdemokratiets utfordring å forhindre at vi får et nytt klasseskille, basert på raser. Det må bli lettere å avansere på arbeidsmarkedet. Derfor er satsingen på utdanning så viktig.

-  Du mener også at sosialdemokrater må ta styringen i innvandringspolitikken?

-  Ja, den politikken må ikke overlates til høyrepopulistene. Derfor må vi integrere innvandrere på best mulig måte, samtidig som vi må ta folks fremmedfrykt på alvor. Folk må forstå at vi trenger innvandring for å få hjulene til å gå rundt på arbeidsmarkedet og i tjenestesektoren.

- De fleste studier viser at innvandrere bidrar positivt til økonomien. I Storbritannia, hvor vi har lengre erfaring med innvandring på grunn av koloniene, er folk mer vant til innvandrere enn i Norden.

ADVARER: - Ikke overlat innvandrings- og integreringspolitikken til høyrepopulistene, råder Anthony Giddens norske politikere før valgkampen.