- Vi trenger lovbrytere

Verdikommisjon-medlem Lars Haltbrekken (27) skal i fengsel for sivil ulydighet i forbindelse med flere ulovlige aksjoner - og er stolt av det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Lars Haltbrekken drar til Trøgstad om ni dager er det for å bli sperret inne bak murene i fire uker. Verdikommisjons-medlemmet skal i fengsel for sivil ulydighet i forbindelse med flere ulovlige miljøaksjoner.

- Jeg er stolt over det jeg har gjort, og kommer til å utføre sivil ulydighet også i framtiden, sier Haltbrekken til Dagbladet :på nettet.

Forutsetning for demokrati

For den tidligere lederen i Natur og Ungdom er det ingen motsetning mellom vervet i Verdikommisjonen og lovbruddene. Sivil ulydighet er en forutsetning for et demokrati, mener han.

- Det er helt nødvendig at enkeltmennesker setter sin egen samvittighet over loven. Det er en styrke for demokratiet. Den blinde lydigheten, derimot, er en trussel mot samfunnet, sier aksjonisten, som nå er prosjektleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Når dørene smeller igjen bak ham 21. september, er det fordi Haltbrekken har nektet å betale bøtene han er blitt idømt etter fire ulovlige aksjoner.

- Du har kostet det norske samfunnet mye penger?

- Ja, men det er på grunn av at politikere har foretatt miljøfiendtlige beslutninger, sier Haltbrekken.

Tror han blir

Haltbrekken er ikke redd for å bli sparket fra sitt verv i Verdikommisjonen, og han tror kommisjonens leder, Anne Sofie Greve, ville ha vært enig med ham - prinsipielt. Dessuten vil han oppfordre flere Verdikommisjons-medlemmer til å blottlegge sitt verdisyn gjennom sivil ulydighet.

- Det må selvfølgelig skje i full åpenhet og i samsvar med vedkommendes overbevisning. Skal man begå sivil ulydighet, må det være for å hindre noe som er en større forbrytelse enn å ikke flytte seg på politiets oppfordring.

<B>SONER:</B> Lars Haltbrekken (27) mener sivil ulydighet er en styrke for demokratiet. Selv skal han sone fengselstraff for ulovlige miljøaksjoner.