Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi trenger mer forskning før vi kan trekke slutninger

Gahr Støre måtte svare på flåttkritikk.

BA OM SVAR: Høyre-leder Erna Solberg mener dagens offentlige bevilgning på ME, fibromyalgi og borrelia er for liten, og at forskning på dette på øremerkes. Foto: Krister Sørbø / Erlend Aas / NTB scanpix
BA OM SVAR: Høyre-leder Erna Solberg mener dagens offentlige bevilgning på ME, fibromyalgi og borrelia er for liten, og at forskning på dette på øremerkes. Foto: Krister Sørbø / Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må til enhver tid stille oss åpne for ny kunnskap. Jeg er kjent med eksempler på pasienter med borreliose som har opplevd bedring med metoder som i dag ikke er anerkjent i norske fagmiljøer. Flere slike metoder kan være lovende. Foreløpig trengs en ytterligere dokumentasjon av effekt før metodene anbefales, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Under dagens spørretime på Stortinget måtte Støre svare på Erna Solbergs spørsmål om behandling av flåttsykdommer.

Solberg mener det norske forskningsmiljøet på ME, som har blitt karakterisert som en sekkediagnose, og den flåttbårne sykdommen borrelia er for dårlig prioritert forskningsmessig.

Støre sier han på generelt grunnlag vil gi full støtte til fagmiljøene i deres arbeid med å gi bedre borreliosebehandling.

- Det er min opplevelse at våre fagmiljøer følger godt med og bidrar i utviklingen av nye testmetoder og behandling. Kunnskapsutveksling og økt oppmerksomhet på feltet vil bidra til at pasienter som blir smittet av flått, kan være trygge på at de blir tatt hånd om i henhold til sist oppdaterte kunnskap på området, sier han.

Øremerkede midler Solberg mener diagnostikkmetodene som brukes i dag er basert på feilkilder, og spør Støre om han vil forholde seg aktivt til problematikken, i form av å igangsette forskning på bedre diagnose- og behandlingsmetoder, som i dag ikke er innenfor det aspektet som anbefales.

MÅTTE SVARE: Jonas Gahr Støre svarte på Erna Solbergs spørsmål om behandling av flåttsykdommer under Stortingets spørretime i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MÅTTE SVARE: Jonas Gahr Støre svarte på Erna Solbergs spørsmål om behandling av flåttsykdommer under Stortingets spørretime i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg svarer gjerne ja på det spørsmålet. Ja, jeg vil forholde meg aktivt til det.

Støre sier han har en oppfatning av at Helsedirektoratet har fokus på feltet og er oppdatert på ny forskning på diagnostikk- og behandlingsmetoder.

- Jeg tror vi trenger vi mer forskning og mer kunnskap før vi som ikke-medisinsk faglige kan trekke slutninger. Men vi har fokus på det, og jeg håper at vi om kort tid kan melde tilbake at vi har enda bedre kunnskap og enda bedre diagnostikk å foreslå for dem som har behov for det, sier Støre.

Støre peker på at det allerede finnes alternative, lovende behandlingsmetoder, men at det trengs mer forskning på disse metodene.

- En av utfordringene er å finne den rette inngangen til forskning på dette, slik at vi har gode forskningsmiljøer og et godt forskningsgrunnlag som faktisk kan lage prosjekter som gir oss kunnskap, sier han.

Mange flåttsyke uføre En undersøkelse utført ved akutten ved Astrid Lindgrens barnesjukehus i Sverige viste i sommer at hvert fjerde barn som kom inn med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde enten Lyme borreliose eller det dødelige viruset skogglåttencefalitt (TBE). Begge sykdommene smitter via flått. 

En norsk undersøkelse viser også at ti prosent av pasienter som behandles for borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen.

- Så er det viktig å understreke dette: Helsedirektoratet fremhever at risikoen for å bli smittet av flåttbitt er liten, selv i de mest utsatte områdene. De fleste som blir syke av flåttbitt, behandles av fastlegen og blir heldigvis helt friske etter gjennomgått behandling. I enkelte tilfeller kan tilstanden være mer komplisert, og det kan være behov for innleggelse i sykehus, sa Støre under dagens spørretime.

Tidligere denne måneden sa Solberg til Dagbladet at hun mener forskningsmiljøet trenger øremerkede midler for å tiltrekke seg flere flinke folk som vil jobbe med problematikken.

- Det er utrolig hvordan forskningsmiljø snur seg etter pengene, og dette kan bli den nye folkesykdommen. Innad i miljøene er det mange bastante meninger, og det er en skandale dersom det foregår systematisk feilbehandling, sa Solberg til Dagbladet tidligere denne måneden.

- Pinlig Også Krfs Laila Dåvøy, som i flere år har kjempet for ME-pasienters rettigheter, er kritisk til måten borrelia-pasienter behandles. Mandag uttalte hun at det er «pinlig for regjeringen at vi har et helsevesen i Norge som ikke tilbyr borrelia-pasienter behandling».

- Det er helt uvirkelig at mennesker som har blitt syke av flåttbitt, og som har utviklet alvorlige sykdomstilstander, ikke blir trodd i det norske helsevesenet, sier Dåvøy til Dagbladet.

MER MIDLER: Erna Solberg mener forskningmiljøet trenger øremerkede midler til flåttproblematikken. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MER MIDLER: Erna Solberg mener forskningmiljøet trenger øremerkede midler til flåttproblematikken. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Også Dåvøy har også stilt spørsmål om behandling av borrelisapasienter til helseminister Gahr Støre.

«For pasienter og deres pårørende som lider av kronisk borreliose er sykdommen tung å leve med. Noen av dem ser seg nødt til å oppsøke private behandlere. Hva er for tiden status på området kronisk borreliose når det gjelder forskning, antibiotikakonsensus og internasjonalt samarbeid?» spør hun.