Over 11 000 døde fugler hentet opp:

- Vi trenger mer hjelp

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen synes ikke Mattilsynet og nasjonale myndigheter tar fuglekatastrofen i kommunen helt på alvor. - Statsrådene hadde nok kommet raskere om vi lå nærmere Oslo, sier Pedersen.

HYLLER INNBYGGERNE: Vadsø-ordfører Wenche Pedersen (Ap) skryter voldsomt av de mange innbyggerne som hjelper til med å hente inn de vanvittig mange døde fuglene. Men omfanget gjør at kommunen trenger ekstrahjelp. Også fra eksperter. Foto: Vadsø kommune
HYLLER INNBYGGERNE: Vadsø-ordfører Wenche Pedersen (Ap) skryter voldsomt av de mange innbyggerne som hjelper til med å hente inn de vanvittig mange døde fuglene. Men omfanget gjør at kommunen trenger ekstrahjelp. Også fra eksperter. Foto: Vadsø kommune Vis mer
Publisert

Fugletragedien i Vadsø stopper ikke opp. Fremdeles dør det enormt mange fugler av fugleinfluensaen. Innbyggere og sivilforsvar har tirsdag kveld hentet opp over 11 000 døde fugler.

- Vi er blitt supereksperter på å hente opp død fugl, men vi trenger praktisk hjelp, ikke bare råd og veiledning. Vi har og bedt om å få opp eksperter som kan noe om fugleinfluensaen, sier ordfører Wenche Pedersen på telefon til Dagbladet.

iFinnmark.no pratet med ordfører Pedersen først.

YLE-INTERVJU: Journalister fra finske YLE var på besøk i Vadsø for å intervjue ordfører Wenche Pedersen mandag. Nå ønsker Pedersen seg ekspertbesøk fra Norge. Foto: Vadsø kommune
YLE-INTERVJU: Journalister fra finske YLE var på besøk i Vadsø for å intervjue ordfører Wenche Pedersen mandag. Nå ønsker Pedersen seg ekspertbesøk fra Norge. Foto: Vadsø kommune Vis mer

Ikke spesialister

Vadsø kommune og dens rundt 5600 innbyggerne opplever nå Norges-historiens største fugleinfluensa-katastrofe. De jobber på spreng for å hente opp den døde fuglen, inkludert den rødlista krykkjen.

- Hvis en dyretragedie av slik dimensjon hadde skjedd nærmere Oslo, hadde det muligens vært større oppstandelse hos sentrale myndigheter, sa ordføreren til iFinnmark og utdyper overfor Dagbladet:

- Det blir i hvert fall mer oppmerksomhet og statsrådene kommer litt raskere når avstandene er kortere. Men hovedpoenget her er at vi er veldig opptatt av at vi ikke er spesialister på fugl, sier Pedersen og legger til:

- Det hadde vært fint å få opp når vi jo nå opplever den største fuglekatastrofen i historien, sier Pedersen.

- Horrorshow

Torsdag kommer landbruksminister Sandra Borch på besøk til Vadsø og ordfører Pedersen.

- Vi er en liten kommune som ikke har kapasitet til å hanskes med en så stor katastrofe. Jeg regner med at det blir et viktig tema når Sandra kommer hit. Sandra skal også ha med seg en del av de statlige virksomheter som er involvert. Både mattilsynet, veterinærinstituttet med flere, sier Pedersen og fortsetter:

- Nå er det vi som blir sittende med praktiske arbeidet, og det virker som at man mener at det skal vi gjøre litt alene. Men det har vi ikke sjanse til. tallene sier jo at vi trenger at flere engasjerer seg og tar i et tak, sier Pedersen.

Hun roser de mange som er med og rydder opp de døde fuglene, som stadig blir flere.

- Alle står på. Jeg kan forsikre om at det ikke er noen morsom jobb å plukke så mye død fulg. Det er sterke scener der fuglene bare ligger der. Et slags horrorshow, sier hun.

Brutalt

Ordføreren er ikke redd for at mennesker kan bli smittet.

- Nei, vi stoler hundre prosent på rådene fra Mattilsynet, men når vi hører om nyhetssaker fra Finland der måker har smittet pelsdyr - og NRK har en sak om at en rødrev i Troms som har påvist fugleinfluensa... Det er klart at ved så store utbrudd som vi har nå, så vet vi ikke hvordan ting utvikler seg, sier Pedersen og legger til:

- Vi vil gjerne ha noen opp og få synspunkt. Vi har ikke peiling på dette.

DØR: Etter at flere ulike fugler har dødd i Holmestrand er det mistanke om fugleinfluensa. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Selv om over 11 000 døde fugler er plukket opp, fortsetter fugler å dø i kommunen i stort antall.

- Vi har ikke kapasitet til å hente opp alt og får stadig henvendelser fra folk. Nå prioriterer vi en del områder der det er mye folk. Fuglene trekker gjerne til ferskvann, sier Pedersen og fortsetter:

- Dette er fugler som vanligvis flyr når vi kommer mot dem. Nå ligger de bare der. Det er et brutalt syn, sier hun.

FUGLEDØD: Innbyggerne i Vadsø kommune har nå hentet opp over ti tusen døde fugler. Foto: Vadsø kommune
FUGLEDØD: Innbyggerne i Vadsø kommune har nå hentet opp over ti tusen døde fugler. Foto: Vadsø kommune Vis mer

Føler seg alene

Ordføreren har hatt flere møter med Mattilsynet der hun har gitt uttrykk for at kommunen ønsker eksperthjelp.

- Siden vi har fått avslag på bistand til en større aksjon som vi mener andre enn oss må ta ansvaret for, så må befolkningen akseptere at det ligger en del død fugl rundt, sier hun.

Etter pandemien forsøkte kommunen å bygge opp et reiseliv igjen, og markedsførte seg som en fugledestinasjon.

- Folk fra hele verden kommer og se. Fuglen er så lett tilgjengelig her i forhold til andre steder. I Canada må du langt ut i bushen, mens du her kan se dem fra veien, sier Pedersen, og legger til:

- Det er viktig for meg å si hvor fantastisk jobb folk er gjør. I et miljø som ikke er det mest oppløftende i denne verden, sier hun.

Mattilsynet: - Kommunens ansvar

Fagdirektør i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud, sier de har «forståelse for at dette er en utfordrende situasjon for kommunene som er hardest rammet».

- Men det er kommunene som i utgangspunktet er forvaltningsmyndighet og dermed ansvarlig for innsamling og destruksjon av døde fugler, når det er behov for det. Dette gjelder uavhengig av hva som er dødsårsaken til de ville dyrene. De siste ukene har vi hatt flere møter med Statsforvalteren og kommunene i Finnmark om dette, sier Tronerud.

Han viser til at kommuner kan be Statsforvalteren om hjelp. Så kan Statsforvalteren be Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om hjelp.

- Vadsø kommune har også uttalt at de får hjelp fra Sivilforsvaret. Det er altså ikke Mattilsynet som normalt sett utfører ryddeaksjoner på vegne av kommunene, men vi forstår at de er i en vanskelig og ressurskrevende situasjon, skriver Tronerud i en email til Dagbladet og fortsetter:

- Derfor har vi løpende dialog med andre nasjonale, regionale og lokale myndigheter for å kunne gi rask støtte og avklaringer innenfor våre fagområder.

Tronerud og Mattilsynet skriver videre at de «nok er blitt overrasket over hvor raskt utbruddet har utviklet seg, sammenlignet med andre utbrudd».

- Det er begrenset hvor mange tiltak som kan iverksettes for å stoppe sykdomsutbrudd blant villfugl. Mattilsynet samarbeider med kommunene, Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Miljødirektoratet, Veterinærinstituttet, FHI, og NINA, der vi fortløpende vurderer tiltak for å forebygge videre smittespredning og sikre en god håndtering av situasjonen, melder han.

På kritikken om at hjelpen kommer raskere til Oslo, svarer han som følger:

«Kommuner rundt Oslofjorden vil selvfølgelig ha samme ansvar som alle andre kommuner».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer