- Vi trenger mer oversikt

Helseminister Sylvia Brustad vil ha bedre nordisk samarbeid om kreftbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): -Vi må ha likeverdig behandling uavhengig av hvor man bor, sier helseminister Sylvia Brustad.

I går fortalte Dagbladet.no historien om dødssyke Annbjørg Søvik Horn. Hun har kjempet hardt for å få kreftbehandling i Sverige. Helse Nord ville ikke betale 1,5 millioner kroner for den eneste sjansen hun har til å bli frisk, benmargstransplantasjon med fremmed donor i Uppsala. Hadde hun bodd i Sverige ville hun fått behandlingen uten spørsmål.

Etter press gjorde Helse Nord helomvending. Sylvia Brustad tok kontakt med Helseforetaket, og dermed var løsningen klar. De vil likevel betale for Annbjørgs behandling.

- Det er helt klart at vi trenger mer oversikt her. Jeg har bedt sosial- og helsedirektoratet om umiddelbart å sette i gang undersøkelser av hvordan vi i Skandinavia kan samarbeide bedre om utprøvende behandling.

Hun ønsker blant annet å se nærmere på hvilken nytte de nordiske land kan ha av hverandres forskning, og om norske regler tolkes for strengt.

- Vi trenger mer kunnskap om hva de andre nordiske landene gjør innenfor denne typen utprøvende behandling. Endel sykdommer vet vi ikke nok om. Da må vi forske og bli bedre.

En telefon

Helseministeren får daglig enkeltsaker på bordet sitt, der folk ber henne om hjelp. Hva var det som løste nettopp Annbjørgs sak?

 FÅR LIKEVEL BEHANDLING:  Annbjørg håper det at familien sto fram med sin historie kan hjelpe andre i liknende situasjoner. Her sammen med barna Tonje (9), Sigurd (8) og Eskil (6).
FÅR LIKEVEL BEHANDLING: Annbjørg håper det at familien sto fram med sin historie kan hjelpe andre i liknende situasjoner. Her sammen med barna Tonje (9), Sigurd (8) og Eskil (6). Vis mer

- Jeg ble informert om saken av Rune Skjælaaen i Senterpartiet. Alle kan forstå den fortvilte situasjonen trebarnsmoren og familien er i, sier Sylvia Brustad.

Ministeren handlet raskt. Hun tok kontakt med Helse Nord for å høre om det var mulig å finne en løsning.

Mer skulle det ikke til. Helse Nord kom til en løsning - de betaler. Før ministeren ringte hadde Helse Nord brukt to måneder på å gi to avslag.

Seieren har en bismak

Da Dagbladet.no snakket med Annbjørg i går kveld var hun svært glad og lettet. Samtidig påpekte hun urettferdigheten i det hele.

- Det er jo ganske sykt. Her har vi ringt og ringt til Helse Nord i flere måneder, uten at noe har skjedd. Helse Nord har sittet i to måneder og gjort fint lite. Så viser det seg altså at det var kun et pennestrøk som skulle til så var det i orden.

Sylvia Brustad nøler med å kommentere den siden av saken.

- Jeg vil helst ikke gå inn i akkurat det der. Jeg vil bare si at jeg er veldig glad for at saken nå har funnet sin løsning.

- Vi trenger mer oversikt

Hun påpeker samtidig at det er umulig for politikere å ha oversikt over alle saker, og at de er avhengige av å bli informert. Helseforetakene har ansvaret for enkeltsakene.

- Slik må det være. Men jeg er glad for at jeg ble informert om denne saken.

Annbjørg håper ministeren holder det hun lover.

- Jeg håper det at vi og vår familie har stått fram kan bidra til at flere får hjelp.

Demokratisk kontroll

- På den ene siden viser dette at man har en viss demokratisk kontroll på avgjørelser innenfor helsevesenet, sier menneskerettighetsforsker Njål Høstmælingen. - Best mulig helsevern er en menneskerett, påpeker han.

Likevel er det en viss fare for at politikeres inngripen kan føre til forskjellsbehandling. Slik innblanding kan nemlig være risikosport. Sier man ja til en, må man si ja til alle, og det er ikke billig.

- Man kan risikere å ende opp med å forskjellsbehandle ja, hvis man ikke følger opp enkeltavgjørelsene.

- Dette viser medienes makt til å sette dagsorden og påvirke prosesser, sier generalsekretær i Norsk presseforbund Per Edgar Kokkvold.  Samtidig kan ikke media ta opp alle saker.

- De som ikke får oppmerksomhet får ikke hjelp, sier Kokkvold, som mener det er viktig å sette søkelys på nettopp dette.

- Kanskje denne familiens kamp kan få politikerne til å endre rutinene, og snu i viktige saker.

NY SJANSE : Sigurd (8) og Eskil (6) er glade for at de slipper å selge båten, når mamma nå får behandlingen dekket av Helse Nord.