- Vi trenger mer oversikt

Helseminister Sylvia Brustad vil ha bedre nordisk samarbeid om kreftbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): -Vi må ha likeverdig behandling uavhengig av hvor man bor, sier helseminister Sylvia Brustad.

I går fortalte Dagbladet.no historien om dødssyke Annbjørg Søvik Horn. Hun har kjempet hardt for å få kreftbehandling i Sverige. Helse Nord ville ikke betale 1,5 millioner kroner for den eneste sjansen hun har til å bli frisk, benmargstransplantasjon med fremmed donor i Uppsala. Hadde hun bodd i Sverige ville hun fått behandlingen uten spørsmål.

Etter press gjorde Helse Nord helomvending. Sylvia Brustad tok kontakt med Helseforetaket, og dermed var løsningen klar. De vil likevel betale for Annbjørgs behandling.

- Det er helt klart at vi trenger mer oversikt her. Jeg har bedt sosial- og helsedirektoratet om umiddelbart å sette i gang undersøkelser av hvordan vi i Skandinavia kan samarbeide bedre om utprøvende behandling.

Hun ønsker blant annet å se nærmere på hvilken nytte de nordiske land kan ha av hverandres forskning, og om norske regler tolkes for strengt.

- Vi trenger mer kunnskap om hva de andre nordiske landene gjør innenfor denne typen utprøvende behandling. Endel sykdommer vet vi ikke nok om. Da må vi forske og bli bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer