- Vi trenger noen med store baller om vi skal komme oss gjennom dette

I Hellas er motvinden så sterk at selv windsurfing-businessen sliter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARTEMIDA (Dagbladet): - Dette er ikke «fifty shades of grey» men helsvart, sier Panagiotis «Bullis» Konstantinidis til Dagbladet.

Den greske bedriftseieren opplyser å være europamester i windsurfing 1997, men det er en del kilo og noen millioner euro siden. 

Fire mil utenfor Aten eier han en italiensk restaurant, et firma som importerer kaffebønner og en perle av en surfe- og kite-klubb med strandbar som ifølge ham selv er kåret til den beste i Hellas utallige ganger.

Sier opp ansatte Siden fredag har restauranten blitt stengt og kaffeleveransene fra Italia uteblitt. Bare surfe-opplæringen og kite-utleien er i drift, men selv en business basert på motvind tåler ikke flere uker som denne. 

- I løpet av fire dager har jeg måttet gi over ti heltidsansatte sparken. Neste uke må jeg trolig nedskalere til totalt 16 ansatte - fra 35 i forrige uke. Vi mangler cash til lønn, forsikringer og andre omkostninger. De ansatte som forsørger familier, går sist, sier Konstantinidis.

Han forteller at helga for to uker siden var fullbooket, med et hundretalls greske og utenlandske ferierende som ville gi seg i kast med den kraftige vinden fra Eegerhavet. Så stagnerte det plutselig. Mens Dagbladet er på besøk har bartenderne og instruktørene hans som ennå er på jobb, altfor lite å gjøre.

- Det skjedde ikke engang over natta, det slo inn på bare noen timer i helga, da nyhetene om de økonomiske tiltakene kom og folk ikke forsto hva som skjedde. Snart må jeg legge enda et selskap på is. Uten turistene har vi ingenting. Så, om vi går over til drakmer vil verdiene mine gå til bunns, sier bedriftseieren.

GODE FORHOLD, DÅRLIGE TIDER: Ikke all motvind er dårlig nytt for den greske turistbransjen, men nå strever mange småbedrifter.
Foto: Tomm W. Christiansen
GODE FORHOLD, DÅRLIGE TIDER: Ikke all motvind er dårlig nytt for den greske turistbransjen, men nå strever mange småbedrifter. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Han hevder å ha en sentralt plassert kontakt i en investeringsbank som mener å vite at bankstengningen i landet kommer til å vare i tre uker og ikke én.

Skylder på fagforeningene Konstantinidis står politisk langt unna folkemengden som mandag inntok Syntagma-plassen i Aten for å støtte statsministerens motstand mot EU-kreditoren.

- Fagforeningene styrer Hellas. Det er slik landet har gått konkurs. Dere tenker sikkert på korrupsjon og skatteunndragelser, men det er ikke der problemet ligger. Ja, politikerne her får svarte penger, men dette er noe dere har i Norge og Sverige også, der det er penger er det korrupsjon, sier han.

Fra barkrakken flirer han oppgitt av egne anekdoter om trygdebedragerier og snyltere.

- For mange tar penger uten å arbeide for det, slår Konstantinidis fast.

Han mener han kan leve med en overgang til drakmer om politikerne bare hadde klart å gjøre kloke disposisjoner. Forretningsmannen har lite til overs for venstrepopulistene som ble stemt inn i regjeringskontorene i januar. 

- Tsipras-regjeringen er en barnehage. Alt fram til januar var stødig vekst, så gikk alt til helvete. Vi trenger noen med store baller om vi skal komme oss gjennom dette, mener Konstantinidis.

Foto: Tomm W. Christiansen
Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Den ellers svært så frittalende bedriftseieren bare rister på hodet og ser en annen vei da vi spør hvilket parti han selv stemte på.

I likhet med flere pengesterke atenere Dagbladet har snakket med de siste dagene, frykter han voldelige opptøyer etterhvert som frustrasjonen øker - selv om det ikke har vært alvorlige gateslag i hovedstaden siden 2013.

- Mobben kan komme ut av kontroll. Det er «borgerkrigen» i folket som er det virkelige problemet.

- BARNEHAGE:
Panagiotis Konstantinidis har lite til overs for regjeringen i Hellas for øyeblikket.
Foto: Tomm W. Christiansen
- BARNEHAGE: Panagiotis Konstantinidis har lite til overs for regjeringen i Hellas for øyeblikket. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer