DØMT: Kjendisadvokat Morten Furuholmen ble i går dømt til seks måneders betinget fengsel for medvirkning til heleri. Nå risikerer han å miste advokatbevillingen. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
DØMT: Kjendisadvokat Morten Furuholmen ble i går dømt til seks måneders betinget fengsel for medvirkning til heleri. Nå risikerer han å miste advokatbevillingen. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIXVis mer

- Vi trodde aldri han skulle bli dømt

Morten Furuholmens kone sjokkert etter heleridommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Morten vil ikke snakke nå. Det er en veldig tung dag for oss - vi hadde aldri trodd han skulle bli dømt, og er dypt sjokkert, sier Kjersti Klæboe, advokat Morten Furuholmens kone, til Dagbladet.

Klæboe er dypt nedbrutt etter at ektemannen og kjendisadvokaten i går ble dømt til seks måneders betinget fengsel for medvirkning til heleri i den såkalte koffertsaken, der David Toska i 2002 engasjerte Furuholmen for å drive inn 6,5 millioner kroner fra et misligholdt lån.

Kan miste bevillingenFuruholmen og medtiltalte Rune Berg ble frifunnet i tingretten, men dømt i lagmannsretten. Mens tingretten fant at advokatene riktignok hadde handlet uaktsomt - men måtte frifinnes fordi pengene aldri ble betalt - kom lagmannsretten til motsatt konklusjon og finner det bevist at de to visste at Toskas penger stammet fra pengetransportran og annen kriminalitet.

Begge de to dømte advokatene kan nå vente seg en reaksjon fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. I verste fall blir saken sendt videre til Advokatbevillingsnemnda, som kan frata juristene retten til å praktisere som advokat.

- Morten er 100 prosent etisk. Han ville aldri påtatt seg oppdraget dersom han visste at pengene stammet fra kriminalitet, sier kona.

- Til HøyesterettFuruholmens forsvarer John Christian Elden har allerede varslet at dommen vil bli anket til Høyesterett. Han har hele tida hevdet at det sentrale spørsmålet i saken ikke er hvorvidt pengene var svarte eller ikke, men at alle skal ha lik rett til å føre en sak for retten - kriminell eller ei.

- Her straffer man budbringeren og sender signalet at omtvistede krav skal gjøres opp utenfor rettssalen. Dette er ingen god dag for rettspleien i samfunnet vårt, sa Elden til Dagbladet umiddelbart etter at Borgarting hadde avsagt sin dom.

Aktor Lars Eirik Alfheim mener på sin side at det er soleklart at Furuholmen og Berg kjente til pengenes opprinnelse, og ser på saken som en seier i kampen mot ransmiljøet.

- Det er viktig for oss å slå ned på denne typen kriminalitet, sa Alfheim til Dagbladet etter at dommen var falt.

5 millioner i koffertKoffertsaken skriver seg fra tida før David Toska ble landskjent som mistenkt i Nokas-saken. Finansakrobaten Thomas Øye ba Toska om et lån på 5 millioner kroner - som ble levert til Øye kontant i en koffert (derav navnet). Schibsted-arving Harald Undrum stilte som kausjonist for lånet, og da Øye misligholdt lånet, engasjerte Toska Furuholmen for å få pengene tilbake - pluss 1,5 millioner i renter.

På tross av at Furuholmen, og deretter Berg, gjentatte ganger krevde Undrum for beløpet, så Toska aldri mer snurten av millionene. Advokatengasjementet tok en brå slutt da Toska ble etterlyst for Nokas-ranet i mai 2004, og han og Øye ble året etter dømt for heleri i koffertsaken.

Furuholmen er bl.a. kjent for å ha forsvart Kjell Alrich Schumann under Nokas-saken. I det siste har han vært mest profilert som advokat for Tjostolv Moland og Joshua French, som sitter fenglset i Kongo.

Lagmannsretten mener han tok oppdraget for Toska for å få en fot innenfor ransmiljøet, slik at han seinere kunne føre saker for folk i miljøet.

Christian Brusgaard, leder i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, opplyste i går til Dagbladet at det er for tidlig å si om Furuholmen og Bergs bevillinger ryker etter lagmannsrettsdommen.

- Vi forholder oss først og fremst til rettskraftige dommer, og så vidt jeg har forstått, vil denne saken bli anket til Høyesterett. Men vi vil likevel innhente dommen og vurdere om vi skal foreta oss noe før det skjer, sa Brusgaard.

POPULÆR I RANSMILJØET: Furuholmen med sin klient Kjell Alrich Schumann (t.v.) under Nokas-ankesaken i 2007. Oppdraget advokaten tok for David Toska (t.h.) i 2002, ligger til grunn for dommen som nå er falt. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
POPULÆR I RANSMILJØET: Furuholmen med sin klient Kjell Alrich Schumann (t.v.) under Nokas-ankesaken i 2007. Oppdraget advokaten tok for David Toska (t.h.) i 2002, ligger til grunn for dommen som nå er falt. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer