PRØVER Å SE FRAMOVER:  AUF-leder Eskil Pedersen lovet i sin tale i går at AUF skal være tilbake på Utøya neste sommer. FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX.
PRØVER Å SE FRAMOVER: AUF-leder Eskil Pedersen lovet i sin tale i går at AUF skal være tilbake på Utøya neste sommer. FOTO: BERIT ROALD, SCANPIX.Vis mer

- Vi trodde at landet var under angrep

AUF-leder Eskil Pedersen om skrekkopplevelsene på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eskil Pedersen (27) og mange av de andre leirdeltakerne på Utøya trodde det var en maktovertakelse der politi og Forsvaret var involvert, da skytingen var i gang.

- Vi trodde at landet var under angrep. At vi var i krig, forteller AUF-lederen til VG Helg om skrekkscenariet i Tyrifjorden forrige fredag.

Hovedbygget på øya var fullt av folk fordi det regnet voldsomt og fordi alle ville høre nyheter og diskutere det som hadde skjedd i Oslo.

Pedersen satt i annen etasje da de første smellene kom.

- Noen ringte fra båten og sa at jeg måtte løpe dit ned. Jeg løp ned i første etasje. Der var det ingen. Jeg stormet ut av bygget og ned mot båten. Da jeg kom meg inn i førerhuset på båten, skrek alle at jeg måtte legge meg flat, forteller Eskil Pedersen.

Rett til politiet Etter skrekkopplevelsen på Utøya og turen over Tyrifjorden, ble AUF'erne fra båten kjørt til Hønefoss politistasjon og plassert i et lukket rom sammen med tjenestefolk fra politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Jeg var redd for at de også var en del av den utspekulerte planen. Jeg følte ikke at jeg kunne stole på noen, forteller AUF-lederen til VG Helg.

Nå bruker han kreftene på sine AUF-venner og minimal energi på gjerningenmannen.

Tilbake neste år I sin tale under Arbeiderpartiets og AUFs minnemarkering i går bestrebet AUF-lederen seg på å rette blikket framover:

- Alt vi gjør vil vi gjøre i lys av det som skjedde forrige fredag. Vi vil for alltid være 22. juli-generasjonen. Men dette er en ny start. I dag lover vi at vi neste år vil være tilbake på Utøya igjen.

Første gang med Jens I Dagbladet Fredag er Eskil Pedersen en av mange Ap-profiler som beskriver som minner fra Utøya før katastrofen.

- Dette var min tolvte sommer der, min første leir som AUF-leder. Jeg gledet meg utrolig mye.

- Man sitter igjen med minnene om alle de politiske talene, alle kjentfolkene, de store politikerne, statsministrene. Mitt første Utøya var i 2000, da Jens nettopp hadde blitt statsminister for første gang.

Sommer, sladder og rykter I likhet med de andre som oppsummerer sin Utøya-opplevelser, glemmer ikke Eskil Pedersen det sosiale.

- På den andre siden er Utøya sommerferien vår, hvor man gjør alle de tingene ungdommer gjør, som fotball, bading, soling. Jeg har selv ligget på de idylliske strendene og sola meg, mens jeg har lest Planet Utøya, leiravisa vår med sladder og rykter.