Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi trodde et fly hadde styrtet

Norske Julia (18) havnet midt i terroren på flyplassen i Bulgaria.

I FLAMMER: Etter den kraftige eksplosjonen sto bussen med de israelske turistene i full fyr utenfor flyplassen i Burgas. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
I FLAMMER: Etter den kraftige eksplosjonen sto bussen med de israelske turistene i full fyr utenfor flyplassen i Burgas. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi sto i avgangshallen da vi plutselig hørte et dunk, som et jordskjelv. Vi trodde kanskje et fly hadde landet på taket, eller krasjet. Alle løp ut, det var røyk og flammer, sier Julia Flaten (18) til Dagbladet.

18-åringen fra Drammen var på vei hjem til Norge fra Bulgaria, og skulle fly ut fra flyplassen i byen Burgas da en kraftig eksplosjon rammet en buss full av israelske turister utenfor terminalbygget.

Unge ofre Dødstallene varierer mellom fire og sju. Ifølge bulgarske myndigheter ble fem drept og 33 skadd, hvorav tre kritisk. Mange av de israelske passasjerene skal ha vært unge mennesker på vei til ferie på den bulgarske svartehavskysten.

- Vi fikk etter hvert vite at en buss hadde eksplodert, sier Flaten, som i 22-tida fremdeles befinner seg utenfor terminalbygget, i påvente av å bli fraktet til flyplassen i nabobyen Varna, dit all flytrafikk til Burgas er omdirigert etter det som etter alt å dømme er et terrorangrep.

- Det var veldig ekkelt, jeg var helt sikker på at det var terror. Jeg er skremt, sier 18-åringen fra Drammen, som er oppgitt over manglende informasjon til passasjerene på flyplassen, dit norske charterselskaper sender sine Bulgaria-turister.

MIDT I DRAMAET: Julia Flaten (18) fra Drammen opplevde ettervirkningene av dagens bombeaksjon i Burgas på nært hold. Foto: PRIVAT
MIDT I DRAMAET: Julia Flaten (18) fra Drammen opplevde ettervirkningene av dagens bombeaksjon i Burgas på nært hold. Foto: PRIVAT Vis mer

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for den antatte terroraksjonen. Israel, som har sendt helse- og støtteteam til Bulgaria i kjølvannet av eksplosjonen, var tidlig ute med å legge skylda på Iran.

- Alle spor peker mot Iran. Vi vil respondere sterkt mot iransk terror, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu ifølge nyhehtsbyrået AP.

18-årsmarkering? Israels myndigheter ser dagens eksplosjon i sammenheng med en rekke nylige terroranslag mot israelere i utlandet, bl.a. på Kypros, i India, Georgia og Thailand. De er av oppfatningen at Iran eller den iranskstøttede libanesiske militsen Hizbollah står bak samtlige av disse anslagene.

Israel merker seg også at aksjonen skjer på 18-årsdagen for bombeangrepet mot et jødisk senter i Argentina, der 85 ble drept. Seinest i dag uttalte senterets leder at etterforskningen viser at Iran sto bak Argentinas blodigste terrorangrep noensinne.

- Utpekingen av Iran bygger på tidligere erfaring og etteretningsinformasjon, meddeler Hildegunn Hansen, presseansvarlig ved Israels ambassade i Oslo, til Dagbladet.

SKADD: En skadd israelsk turist hjelpes ut av ambulansen på vei til sykehuset i Burgas. Foto: AP / NTB SCANPIX
SKADD: En skadd israelsk turist hjelpes ut av ambulansen på vei til sykehuset i Burgas. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer

Det er mostridende beskrivelser av hva som faktisk skjedde under dagens aksjon. Bulgarske myndigheter jobber ifølge statlig TV ut fra teorien at sprengstoffet var plassert på bussen før passasjerene kom om bord, eller at ladningen var gjemt i en av passasjerenes bagasje. En passasjer på bussen har imidlertid fortalt at hun så en mann sprenge seg selv i lufta utenfor bussen.

- Vi fikk høre at det var ei tidsinnstilt bombe som skulle gått av på flyet, men fordi flyet landet for tidlig, gikk den i stedet av på bussen, sier Julia Flaten til Dagbladet.

UTBRENT: Den bomberammede bussen sto utbrent igjen på parkeringsplassen utenfor et terminalbygg på Burgas lufthavn. Foto: EPA / NTB SCANPIX
UTBRENT: Den bomberammede bussen sto utbrent igjen på parkeringsplassen utenfor et terminalbygg på Burgas lufthavn. Foto: EPA / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media