- Vi trodde piloten tøyset

Alt virket normalt helt til flyet stupte mot jordet, forteller overlevende på Turkish Airlines-flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Fortsatt vet ingen hva som gikk galt da Turkish Airlines rute TK 1951 krasjlandet 500 meter fra  Schiphol-flyplassen i Amsterdam.

Flere av de overlevende passasjerene forteller at alt virket normalt da flyet gikk inn for landing.

- Vi hadde en høyde på 600 meter da vi hørte kunngjøringen om at vi skulle lande. Plutselig stupte flyet. Det var som om det møtte turbulens. Flyets hale falt mot bakken. Det skled fra siden av motorveien og inn på et jorde, forteller en av de overlevende passasjerene, Kerem Üzel, ifølge BBC.

Også Tuncer Mutluhan forteller at det ikke var tegn på at noe skulle gå galt, inntil flyet plutselig mistet høyde rett før landing.

-  Alt skjedde i løpet av tre eller fem sekunder. Etter det var det panikk.

Så langt har 122 av de 128 passasjerene overlevd krasjlandingen. 84 er skadd, 25 av dem betegnes som hardt skadde. Etter at flyet hadde krasjlandet kunne et 50-talls passasjerer krype uskadd ut av flyet som var brukket i tre deler.

En av dem var Huseyin Sümer.

 - Flyet var på vei mot jordet. Vi trodde han tøyset. Vi trodde vi var fanget i turbulens. Vi forstod ikke den sjokksituasjonen at flyet hadde krasjet, forteller Sümer til CNN på telefon.

Den tyrkiske transportministeren Binali Yildirim mener det var et mirakel at ikke flere omkom.

- Det faktum at flyet landet på et mykt underlag og at det ikke begynte å brenne bidro til å holde dødstallene lave, sier transportministeren, ifølge nyhetsbyrået AP.

FLyet som var av typen Boeing 737-800 var i god teknisk stand, og landingsforholdene og sikten var god, da flyet ikke klarte å lande på Schiphol-flyplassen i formiddag.

Nederlandske luftfartsmyndigheter har nå iverksatt etterforskning og håper å få raskt svar på hva som gikk galt.

OVERLEVDE: Foreløpig er det ni omkomne etter flyrasjen. Her evakueres en av de 122 overlevende. Foto: AP Photo/Peter Dejong/SCANPIX
OVERLEVDE: Foreløpig er det ni omkomne etter flyrasjen. Her evakueres en av de 122 overlevende. Foto: AP Photo/Peter Dejong/SCANPIX Vis mer