KONTROLLERER STADIG MER:  De militante i ISIL har nå opprettet en rekke sjekkposter inn og ut av byene og områdene som de har tatt over i Irak de siste dagene. Bildet er tatt nord i millionbyen Mosul, som nå kontrolleres av de militante islamistene. Foto: Reuters/Scanpix
KONTROLLERER STADIG MER: De militante i ISIL har nå opprettet en rekke sjekkposter inn og ut av byene og områdene som de har tatt over i Irak de siste dagene. Bildet er tatt nord i millionbyen Mosul, som nå kontrolleres av de militante islamistene. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

- Vi trodde væpnede grupper kom for å drepe oss

De flyktende familiene fra Mosul begynner å fortelle sine historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De først bildene kommer nå fra den irakiske byen Mosul etter at den fryktede islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) overtok byen tirsdag denne uka.

Vi ser øde gater med utbrente kjøretøy, forlatte uniformer og militærstøvler. Siden overtakelsen har det kommet lite informasjon ut fra byen hvor en halv million av byens 1,8 millioner innbyggere har forlatt byen.

Bevæpnede menn i gatene - Situasjonen er like uklar for innbyggerne i Mosul som for oss som ser det hele fra utsida. De vet at de militante er i gatene, bevæpnet, og ingenting fungerer. Skolene er stengt, hovedsykehuset kontrolleres av de milatene, ingen bensinstasjoner eller butikker er åpne, forteller den Mina al-Oraibi, en irakisk journalist som bor i London, til BBC.

Hun har pratet med venner og familie i Mosul. Der viser gradestokken 40 og 45 grader.

FRYKTET GRUPPE:  De første bildene fra den overtatte byen Mosul begynner nå å komme ut på byråene. Her er det militante fra den beryktede gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som kontrollerer de få kjøretøyene som tør å bevege seg i bygatene. Foto: Reuters/Scanpix
FRYKTET GRUPPE: De første bildene fra den overtatte byen Mosul begynner nå å komme ut på byråene. Her er det militante fra den beryktede gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som kontrollerer de få kjøretøyene som tør å bevege seg i bygatene. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Folk er bekymret fordi de snart vil trenge nye forsyninger. De er redde for å bevege seg utendørs og har heller ikke strøm, sier journalisten. Hun forteller videre at de militante snakker med befolkningen gjennom høyttalere.

- De sier at «vi er ikke her for å skade dere». Det kan tyde på at de ønsker å bevise at de er i stand til å styre en stat, ifølge al-Oraibi.

- Masse skyting Norske Tiril Skarstein jobber som medierådgiver for Flyktninghjelpen. I dag dro hun og et par kolleger til grensepasseringen mellom Mosul og den kurdiske byen Erbil, som er rundt 45 kilometer fra Mosul. Her møtte de et tusentalls flyktninger, som nå vil dra til Erbil.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd etter at islamistene kom til byen. Vi hørte masse skyting, og turde ikke annet enn å flykte fra byen, sier en rekke Mosul-innbyggere til norske Skarstein.

PÅ FLUKT:  Denne familien flyktet fra Mosul da det var massiv skyting i gatene, og befinner seg nå i grenseområdene mellom Irak og de kurdiske områdene. Mora Suad Mushsin (t.h), den 11-årige dattera Tamara (t.v) bor nå i telt. Her har de fått besøk av en av sine nye flyktningenaboer, Hasir Khaled (midten). Foto: Tiril Skarstein, NRC
PÅ FLUKT: Denne familien flyktet fra Mosul da det var massiv skyting i gatene, og befinner seg nå i grenseområdene mellom Irak og de kurdiske områdene. Mora Suad Mushsin (t.h), den 11-årige dattera Tamara (t.v) bor nå i telt. Her har de fått besøk av en av sine nye flyktningenaboer, Hasir Khaled (midten). Foto: Tiril Skarstein, NRC Vis mer

Alle flyktningene er veldig overrasket over angrepet, som heller ikke politi, etterretning eller sikkerhetsstyrker klarte å fange opp på forhånd. Tvillingmora Sued Muhsin prøvde å lage orden i familiens nye hjem: Et blått og hvitt telt ved grensepasseringen til Erbil.

- Det eneste vi ønsker oss er sikkerhet og stabilitet, slik at vi kan vende hjem. Vi vil at barna skal være trygge, forteller Sued Muhsin.

Fryktet å bli drept Hun forteller at situasjonen i Mosul nå er «fryktelig». Stadig flere av innbyggerne flykter byen.

- Vi flyktet da vi plutselig hørte lyden av skudd som ble avfyrt. Vi måtte flykte og hadde ikke tid til å ta med oss annet enn noen få eiendeler. Vi vet ikke hvem som dreper hvem. Vi var veldig redde, forteller mora. 

- Vi trodde væpnede grupper kom for å drepe oss

Familien ankom leiren på grensen inn mot Erbil i går.  

- Vi vet ikke hvor lenge vi kommer til å måtte være her. Vi trodde væpnede grupper kom for å drepe oss. Her føler vi oss i hvert fall trygge. 

Ber FN om hjelp Irak vil nå be FNs sikkerhetsråd om ekstra militær bistand når rådet møtes i New York seinere i dag, sier Iraks ambassadør til Frankrike, melder NTB.

- Vi trenger utstyr, fly og droner. De må støtte Irak. Det som skjer nå er ikke bare en trussel for Irak, men for hele regionen, sier ambassadør Fareed Yasseen på spørsmål fra radiokanalen France Inter om hva slags hjelp Irak vil be om fra sikkerhetsrådet.

- Vi trodde væpnede grupper kom for å drepe oss

Han sier situasjonen nord for Bagdad er i ferd med å stabilisere seg.

- Det jeg har hørt er at ISILs fremmarsj har blitt stanset. Spesialstyrker er på plass, og de gjør jobben sin. De har sikret Samarra og raffineriet i Baiji, sier Yasseen.

Bagdad neste Krigerne i Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL) er neppe enig med Iraks ambassadør til Frankrike. Bare i løpet av dager har gruppa klart å ta kontrollen over større områder i Irak. Det får kommentatorer og Midtøsten-kjennere til å skjelve. Mange frykter nå at Irak vil bli ødelagt, og at kaos og terror kan spre seg ytterligere i hele Midtøsten.

Sjøl kaller ISIL områdene de nå kontrollerer for «de Hellige Krigeres Land», som gruppa ser på som en enorm seier: Plutselig har det oppstått en ny og islamsk «stat» i Midtøsten, «Jihadistan».

FLYKTET:  Den irakiske hæren trakk seg raskt ut da de ble overrasket av et massivt angrep fra de militante i den beryktede gruppa Den islamske staten i Irak og i Levanten (ISIL) denne uka. I Mosul ligger militæruniformer på gata en rekke steder. Foto: Safin Hamed/Afp/Scanpix
FLYKTET: Den irakiske hæren trakk seg raskt ut da de ble overrasket av et massivt angrep fra de militante i den beryktede gruppa Den islamske staten i Irak og i Levanten (ISIL) denne uka. I Mosul ligger militæruniformer på gata en rekke steder. Foto: Safin Hamed/Afp/Scanpix Vis mer
NY HVERDAG:  Suad Mushsin gjør sitt for å gjøre telthverdagen så trivelig som mulig.  Familien har fått utdelt telt, mat og vann fra Flyktninghjelpen. Foto: Tiril Skarstein, NRC
NY HVERDAG: Suad Mushsin gjør sitt for å gjøre telthverdagen så trivelig som mulig. Familien har fått utdelt telt, mat og vann fra Flyktninghjelpen. Foto: Tiril Skarstein, NRC Vis mer