Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi trodde vi hadde kjøpt en helt vanlig leilighet

Borettslag saksøker Fokus Bank for «gjeldsbombe».

FIKK KRAFTIG ØKNING I FELLESGJELDA: Simon Zimmermann. Foto: Sindre Granly Meldalen
FIKK KRAFTIG ØKNING I FELLESGJELDA: Simon Zimmermann. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi trodde vi hadde kjøpt en helt vanlig leilighet i et fint område på en helt vanlig måte, sier Simon Zimmermann til Dagbladet.

Simon bor med kona og datteren på halvannet år i Vogts Gate 55 på Torshov i Oslo. Snart får de et barn til. Men skulle de ønske seg større plass, har de et problem. Borettslaget har 22 millioner i gjeld, fordelt på bare 11 andelseiere. Det skulle vært 16 andelseiere.

- Ingen av oss som bor her kommer til å få solgt hvis det ikke skjer noe, sier Zimmermann, som i likhet med de fleste av de andre beboerne kjøpte leiligheten høsten 2007. En av leilighetene ble aldri solgt, og er leid ut av borettslaget.

Finanskrisa slo til Borettslaget leier nå ut den siste leiligheten som aldri ble solgt. De fire siste leilighetene skulle vært på loftet. Arbeidet ble såvidt satt i gang, men stoppet høsten 2008.

- Borettslaget fikk utbetalt 32,3 millioner kroner i lån. De skulle aldri fått utbetalt mer enn omtrent 20 millioner, da bygget ikke var verdt mer, sier advokat Amir Mirmotahari, til Dagbladet.

Ifølge saksøkerne har deler av lånebeløpet blitt brukt til annet enn oppussingen, blant annet tre millioner til å nedbetale privatlån.

- Vi mener andelseierne har fått omtrent en millioner kroner for mye hver i fellesgjeld, sier advokaten.

IKKE FERDIG: Arbeidet på loftet ble påbegynt, men aldri fullført. Foto: Sindre Granly Meldalen
IKKE FERDIG: Arbeidet på loftet ble påbegynt, men aldri fullført. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Han representerer borettslaget som nå har saksøkt Fokus Bank, fordi de mener det ble gitt et altfor høyt lån på feilaktige premisser til de opprinnelige eierne av borettslaget, som hadde kjøpt den gamle leiebygården for å pusse den opp og selge leilighetene videre enkeltvis.  Saksøkerne mener lånet også ble gitt i strid med vilkårene banken selv hadde satt opp for utbetalingen. Saken startet i Oslo tingrett i dag.

- Flere av kjøperne overtok en gjeldsbombe. De er ansvarlige for et lån banken aldri skulle innvilget, sier Mirmotahari.
Overtok lånet Da boligene etter hvert ble solgt, overtok beboerne også ansvaret for lånet. Men utbyggerne fullførte altså aldri de fire lovede leilighetene på loftet.

Før Fokus Bank betalte ut lånet, opplyste utbyggerselskapet at de hadde solgt 15 av 16 leiligheter. Blant dem var to av eierne i selskapet, samt den ene manns bror og den andres mor. Saksøkerne mener alle «kjøperne» kunne knyttes tett til utbyggerne. Da leilighetene til slutt ble solgt, var det selskapet Vogts Gate 55 AS som stod som selgere.

- Andre banker vi har vært i kontakt med sier at de aldri ville gitt det samme lånet til dette prosjektet, sier Mirmotahari.

Ifølge saksøkerne innhentet Fokus Bank aldri noen egen takst og banken sjekket heller ikke hvem som hadde kjøpt de femten andelene. Saksøkerne mener banken foretok en befaring av eiendommen, men ingen andre undersøkelser.

- Vi stolte på at dette var et seriøst prosjekt da vi så at Fokus Bank hadde gitt det lån, sier Simon Zimmermann.
 
Banken vil ikke kommentere Fokus Bank, ved kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli, ønsker ikke å kommentere saken utover følgende:

- Vi mener borettslaget ikke har noen krav mot banken.

Flere av boligene ble solgt som lavinnskuddsleiligheter, og de ble markedsført mot unge kjøpere. «Dette blir overkommelig selv for unge som ikke har mye egenkapital», heter det i salgsprospektet.

PÅ TORSHOV: Borettslaget ligger i Vogts Gate på Torshov. Foto: Sindre Granly Meldalen
PÅ TORSHOV: Borettslaget ligger i Vogts Gate på Torshov. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Selskapet som i sin tid tok opp lånet, og pusset opp og solgte leilighetene, er nå konkurs. Den ene tidligere eieren sier til Dagbladet at banken var på befaring og så at loftet ikke var utbygd.

- Ifølge min forretningspartner var det borettslaget selv som stoppet utbygningen av loftet, sier mannen, som vil understreke at kvaliteten på leilighetene som ble fullført er bra. Han har selv ikke fått kontakt med sin tidligere samarbeidspartner det siste halvåret.

Borettslaget avviser at de skal ha stoppet utbygning.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med den andre eieren. Han har vært involvert i seks konkurser de siste årene.

- Årsaken til konkursen synes å være en nedgang i boligmarkedet kombinert med ustrukturert forretningsførsel, heter det i selskapets konkursinnberetning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media