Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi tror det kommer flere rentekutt

Utsikter til lav vekst, kombinert med en økning i ledigheten og forholdsvis lav inflasjon, gjør at SSB tror på to rentekutt før sommeren.

 SSB venter kutt:  SSB tror Sentralbanksjef Øystein Olsen vil kutte renten med 0,5 prosentpoeng før sommeren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SSB venter kutt: SSB tror Sentralbanksjef Øystein Olsen vil kutte renten med 0,5 prosentpoeng før sommeren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I desember i fjor ble styringsrenten satt ned til 1,25 prosent etter å ha ligget på 1,5 prosent siden mars 2012. Styringsrenten er dermed tilbake på det rekordlave nivået den var på sommeren 2009, skriver SSB i Økonomiske analyser 1/2015.

Tremånederspengemarkedsrente har ligget rundt 1,7 prosent de to siste årene før kuttet i styringsrenten i desember, noe den også ble på årsbasis i 2014. Dette er det laveste nivået vi har observert som et årsgjennomsnitt. Etter rentekuttet har pengemarkedsrenten ligget rundt 1,4 prosent.

«Vi legger til grunn at det blir ytterligere rentekutt i år. Utsikter til lav vekst, kombinert med en økning i ledigheten og forholdsvis lav inflasjon, er noe av bakgrunnen for dette. Det første rentekuttet kommer trolig allerede på rentemøtet 19. mars, og vi har lagt til grunn at det kommer ytterligere ett rentekutt før sommeren. Styringsrenten vil i så fall komme ned i 0,75 prosent, mens pengemarkedsrenten kommer ned i 1,0 prosent.», skriver SSB.

Den lave renta vil holde seg en god stund, skriver de videre.

«Vi regner med at konjunkturutviklingen bedres gjennom 2016, men at styringsrenten ikke blir satt opp før i 2017 og 2018. På slutten av 2018 er pengemarkedsrenten antatt å øke til 1,6 prosent», konkluderer SSB.

Pengemarkedsrenten Pengemarkedsrenten falt markert for første gang på to år etter at sentralbanken satte ned styringsrenten i desember i fjor. Dårligere utsikter for den realøkonomiske utviklingen var bakgrunnen for at det også ble signalisert klare muligheter for ytterligere rentenedsettelser, skriver SSB.

SSB legger til grunn at pengemarkedsrenten som årsgjennomsnitt vil bli 1,1 prosent i 2015 etter nedsettelse av styringsrenten med 0,5 prosentpoeng i løpet avførste halvår.

Reduserte pengemarkedsrenter ventes å føre til at bankene setter ned sine renter ytterligere.«Dermed vil typiske boliglånsrenter falle fra 3,9 prosent i 2014 til 3,3 prosent i år og ytterligerened til 3,0 prosent i 2016», skriver SSB.

Lav gjeldsvekst Til tross for lave renter har ikke gjeldsveksten vært spesielt høy, skriver SSB.

Veksten i publikums gjeld, målt ved innenlandsk bruttogjeld (K2), lå rundt 7 prosent i 2012 og rundt 6 prosent i 2013. Gjennom 2014 falt denne ytterligere, og i tremånedersperioden november 2014 - januar 2015 var publikums gjeld om lag 5 prosent høyere enn foregående tremånedersperiode, sesongjustert og regnet som årlig rate.

Husholdningenes gjeldsvekst har siden sommeren 2010 og fram til sent i 2014 ligget over 6 prosent, men i tremånedersperioden november2014 - januar 2015 var husholdningenes gjeld bare 5,3 prosent høyere enn foregående tremånedersperiode, ifølge SSB.

Flere nyheter Tror oljeprisen kan falle 30 prosent
Advarer mot politiske tiltak i oljeindustrien
Tror på styrket krone

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!