- Vi tror det var en stor, internasjonal konspirasjon

FN begynner etterforskningen av Benazir Bhuttos død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Vi tror det var en stor, internasjonal konspirasjon, sier Pakistans innenriksminister Rehman Malik til BBC.
- Vi vil vite hvem som står bak, hvem som trakk i trådene, slår ministeren fast.

Pakistan legger press på Heraldo Munoz, til vanlig Chiles FN-ambassadør, nå leder av organisasjonens etterforskning av Benazir Bhuttos død.

Etterforskningen er planlagt gjennomført over en seks måneders periode.

FN begynner nå sine undersøkelser av drapet, som fant sted i desember 2007. Buttos sønn, PPP-leder Bilawal Bhutto Zardari, har tidligere bedt om en slik etterforskning. Han stolte ikke på de daværende pakistanske myndighetene.

Unnslapp selvmordsangrep
Bhutto ble drept da en eller to attentatmenn åpnet ild og detonerte en selvmordsbombe i det Bhutto skulle forlate et valgmøte i byen Rawalpindi.

Også i oktober samme år hadde Bhutto vært døden nær.

Da kom hun uskadd fra et bombeangrep i Karachi, hvor 136 mennesker omkom - og mange hundre ble skadd.

Ryktene florerte, både etter oktober-angrepet og etter den dramatiske bortgangen. Den pakistanske regjeringen la skylden på al-Qaida,  og fikk senere støtte av CIA.

SKAL ETTERFORSKES AV FN: Benazir Bhutto vinker til tilhengerne sine (oppe t.v. og t.h.), da en mann med en maskingeværlignende gjenstand (nede t.v.) fyrer av flere skudd (nede t.h.). Foto: AFP PHOTO/HO/DAWN NEWS/Scanpix
SKAL ETTERFORSKES AV FN: Benazir Bhutto vinker til tilhengerne sine (oppe t.v. og t.h.), da en mann med en maskingeværlignende gjenstand (nede t.v.) fyrer av flere skudd (nede t.h.). Foto: AFP PHOTO/HO/DAWN NEWS/Scanpix Vis mer

Hadde drapsliste
Bhutto selv anklaget daværende president Pervez Musharraf og den kontroversielle pakistanske etterretningstjenesten ISI for å stå bak angrepet i oktober.

Britiske Daily Mail fikk tilgang til, og publiserte, en liste over tre personer Bhutto trodde var ute etter henne.

Avisa offentliggjorde ikke navnene på de tre, men opplyste at det var snakk om en sentral person i etterretningstjenesten, en kjent pakistansk politiker, involvert i en langvarig uoverenstemmelse med Bhuttos familie, og en gammel politisk rival.

Dømt for hvitvasking
Både Butto og ektemannen Asif Zardari - nåværende president i Pakistan - måtte tåle omfattende påstander om korrupsjon og økonomisk kriminalitet, og i 2003 ble ekteparet dømt for hvitvasking av penger i en sveitsisk rett.

De to måtte betale tilbake over to millioner dollar til staten.

Bhutto ble i 1988 den første kvinnelige statslederen i et muslimsk land i moderne tid, og ble, tross korrupsjonsanklagene, sett på som en sterk og viktig stemme i pakistansk politikk.

- Hun var sterk og modig, sa statsminister Jens Stoltenberg etter drapet.

ELSKET OG HATET: Benazir Bhutto var et forbilde for mange, men også dømt for hvitvasking av penger. Foto: AP Photo / Kamran Jebreili/Scanpix
ELSKET OG HATET: Benazir Bhutto var et forbilde for mange, men også dømt for hvitvasking av penger. Foto: AP Photo / Kamran Jebreili/Scanpix Vis mer