Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi tror dette blir krevende

KrF er forberedt på tøffe forhandlinger med regjeringen etter at de la fram sitt alternative budsjett i dag.

OMFORDELINGER:
KrF-leder Knut Arild Hareide og finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen trakk særlig fram omfordelinger og grønne avgifter da de presenterte sitt alternative budsjett i dag.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
OMFORDELINGER: KrF-leder Knut Arild Hareide og finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen trakk særlig fram omfordelinger og grønne avgifter da de presenterte sitt alternative budsjett i dag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF presenterte i dag partiets alternative budsjett - dagen før regjeringen legger fram «del to av statsbudsjettet», som KrF-leder Knut Arild Hareide lett ironisk betegner tilleggsproposisjonen om flyktninger.

I budsjettforslaget har KrF derfor tatt høyde for en betydelig ekstraregning knyttet til flyktninger.

- Vi vet ikke hva som kommer i morgen, men alle partiene på Stortinget og regjeringen må skape et handlingsrom for å kunne håndtere det økte antallet flyktninger, sier Hareide på dagens pressekonferanse.

Kutter åtte milliarder KrF vil derfor bruke åtte milliarder kroner mindre enn det regjeringen la opp til i sitt forslag til statsbudsjett, «uten store kutt i velferden til folk flest».

Det økte handlingsrommet skaper KrF blant annet ved å droppe kutt i formuesskatten, og å øke en rekke, grønne avgifter, deriblant drivstoffavgifter, el-avgift og avgift på innenlands flyreiser.

Dette vil nok ikke klinge spesielt godt i Frp's ører, selv om KrF beskriver økningene som «moderate». I tillegg vil KrF også øke alkoholavgiften med fem prosent og tobakksavgiften med ti prosent, samt redusere taxfree-kvoten på tobakk.

- Vi legger fram vårt alternative budsjett, vi legger ikke fram et budsjett som heter Frp light. Det tror jeg heller ikke at Frp forventer, sier KrFs finanspolitiske talsmann hans Olav Syversen.

- Men det står i avtalen at vi skal ha et grønt skifte, og når det gjelder grønne avgifer, er det et hvileskjær i dette budsjettet fra regjeringens side, legger han til.

Endringer i pensjon KrF har tidligere gjort det klart at de vil redusere avkortingen av pensjonen for gifte og samboende pensjonister, en av kampsakene Frp kjempet gjennom i regjeringens forslag til statsbudsjett, men bare med halvparten av det regjeringen foreslår.

I tillegg foreslår KrF å øke pensjonen for enslige minstepensjonister med om lag 4000 kroner i året.

Samtidig vil de øke kvalitet og bemanning i skolene, barnehagene og på sykehjemmene.

Økt bistand Utenriksdepartementes del av bistandsbudsjettet vil partiet også øke, med 790 millioner kroner.

- De store humanitære krisene rundt flere konfliktområder gjør at bistandsbehovet har økt sterkt. Det er et skrikende behov for mer og sterkere innsats. KrF vil derfor øke både kortsiktig nødhjelp og langsiktig utviklingsbistand i 2016, skriver de i sitt alternative budsjett.

Dette blir trolig ett av de vanskeligste temaene når partiet skal komme til enighet med regjeringen.

Vil ta fra bistand Frp har varslet at de ønsker å bruke i hvert fall deler bistandsbudsjettet for å finansiere de økte utgiftene flyktningstrømmen medfører. Ifølge Dagens Næringsliv vil de totale utgiftene komme opp i 9,5 milliarder kroner bare til neste år. Fire milliarder skal tas fra bistandsbudsjettet, ifølge avisa.

- Jeg har ikke noe behov for å spekulere i hva som blir sluttresultatet nå, men vi tror dette blir krevende, nettopp fordi det kommer et tillegg som vi antar er ganske betydelig i morgen, som vi også må vurdere før vi går i forhandlinger på tirsdag, sier Syversen.

- Hvilke områder i bistandsbudsjettet er det uaktuelt for dere å kutte?

- Vi vet ikke hvilke tall som kommer i morgen, men vi ser jo også at det er spekulasjoner i veldig høye tall i kutt på bistandsbudsjettet, men vi har ikke fått noe av dette bekreftet, og de tallene er nesten så høye at jeg kan ha vanskelig for å tro at de stemmer, sier Hareide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media