«Vi tror ikke det er sult og epidemier i Darfur»

USAs utenriksminister Colin Powell var i går på et 20-minutters besøk i en av flyktningleirene i Darfur i Sudan. Han fikk se et glansbilde, ikke den radmagre kroppen til Intesar Iesa Elthaer (9 md.).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEBEL MARRA, DARFUR, SUDAN (Dagbladet): Den lille jenta som bor i ei stråhytte i Jebel Marra, flere dagers gange fra «utstillingsleiren» Powell og FNs generalsekretær Kofi Annan besøkte i går.

Intesar er heldig de dagene hun får i seg noe kumelk og geitemelk. Hun henger slapp og underernært over armen til tanten Noura Silaman (21). Den lille jenta var bare fire uker da landsbyen ble stormet av væpnede militssoldater med støtte fra regjeringshæren. Desperat etter å redde datteren sin, løp Intesars mor trolig rett til landsbyen hvor hun ble skutt.

-  Vi fant liket ved inngangsdøra, sier Silaman. Uten brystmelk og mulighet til å skaffe morsmelkerstatning, kjemper 21-åringen daglig for å holde liv i det lille pikebarnet. Det er ikke og har aldri vært noen lege i dette området av Darfur. Stille lar hun tårene komme. Lille Intesar ser ikke ut til å merke at tanten gråter, men de andre barna setter seg i behørig avstand og kikker ned i bakken.

De brente huset

En altfor stor T-skjorte avslører babyens syltynne ribbein og hennes oppblåste mage. Babyen forsøker å hoste, men blir sliten og lukker øynene.

-  Jeg spør folk i landsbyen om melk hver dag. Noen dager får jeg kumelk, andre dager geitemelk. Men det hender at jeg ikke får noe i det hele tatt, sier Silaman, som er tante til Intesar.

FAKTA

Humanitær krise

FN har definert situasjonen i Darfur som den verste humanitære katastrofen i verden. Flere nødhjelpsorganisasjoner har uttrykt stor bekymring for sivilbefolkningen, som drives på flukt på grunn av kamphandlinger.

USAID har konstatert at om lag 300 000 mennesker kommer til å dø, selv om hjelpen nå skulle komme. Dersom nødhjelp uteblir, tror USAID at en million mennesker står i fare for å dø av sult og sykdom. Om lag to millioner mennesker er berørt av konflikten, og godt over 200 000 har søkt tilflukt i nabolandet Tsjad. Antallet drepte er trolig et sted mellom 10 og 30 tusen.

Dagbladet møter den unge kvinnen med babyen i en bosetting for flyktninger, like utenfor landsbyen Neara i Darfur. Området er kontrollert av opprørsgruppa SLA. Huset hun bodde i ble brent ned da den arabiske Janjaweed-militsen og regjeringssoldater gikk til angrep. Nå bor hun sammen med de fire barna sine i en stråhytte. I tillegg har hun tatt ansvar for den ni måneder gamle babyen.

Ble skjermet

Colin Powell ville i går se nøden i Darfur med egne øyne, men ble skjermet for de virkelige lidelsene. I et pansret militærkjøretøy flydd inn fra USA ble Powell eskortert av den sudanske hæren til flyktningleiren Abou Shouk, noen få kilometer fra El Fasher, hovedstaden i Nord-Darfur. Hjelpearbeidere regner flyktningleiren som en av det beste i Darfur. Historien som Noura Silaman forteller til Dagbladet om Intesar, vitner om en langt mer brutal hverdag.

-  Jeg passet henne mens moren jobbet ute på åkeren. Da landsbyen ble angrepet, tok jeg med meg babyen og løp, forteller Silaman.

Matmangel

Over én million mennesker er tvunget på flukt internt i Darfur. Om lag halvparten av disse er barn. I en rapport om tilstanden for kvinner og barn i regionen, betegner FNs barnefond situasjonen som «uhyggelig». Også Leger uten grenser (MSF) er svært bekymret for utviklingen blant de internt fordrevne.

FAKTA

Borgerkrigen i Darfur

Konflikten i Darfur begynte for halvannet år siden da opprørsgruppa Sudan Liberation Movement (SLA) angrep regjeringsmål i Darfur. Angrepene ble begrunnet med at regjeringen i Khartoum lenge hadde undertrykt den svarte majoritetsbefolkningen til fordel for det arabiske mindretallet. Konflikten er mer etnisk enn religiøst betinget.

Regjeringen støtter den arabiske militsgruppa Janjaweed, og er beskyldt for å være delaktig i det som anses som etnisk rensning av afrikanske stammer i regionen. FN og USA legger nå press på regjeringa i Khartoum.

Av alle barn under fem år har fem prosent mistet livet i løpet av våren, rapporterer MSF. Dessuten får hvert femte barn i Darfur langt fra nok mat, og lider derfor av akutt underernæring og andre sykdommer matmangel fører med seg, viser undersøkelser barnefondet har gjort.

Hjelpeorganisasjonene har vanskelig for å få tilgang til de sult- og kriserammede fordi regjeringen i Khartoum ikke har ønsket at hjelpen skulle nå Darfur.

Ikke nytt Rwanda

-  Vi tror ikke det er sult og epidemier i Darfur. Men det betyr ikke at det ikke er en humanitær situasjon som man bør ta hånd om, sa Sudans utenriksminister Mustafa Ismail på en pressekonferanse tirsdag. Regjeringen i Khartoum nekter fortsatt for at de er medansvarlig for det flere mener er en etnisk rensning av den afrikanske befolkningen i Darfur-provinsen.

Når både Kofi Annan og Colin Powell nå besøker Sudans største provins, vil de forsøke å presse regjeringen til å tilrettelegge for at nødhjelp kommer inn til de kriserammede. Sudans president Omar Bashir har lovet å avvæpne Janjaweed-militsen og gi hjelpeorganisasjoner tilgang til regionen. Men en høytstående amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters:

-  Han har sagt det før. Nå må vi se hva de faktisk vil gjøre.

Haster

Dersom ikke Khartoum-regimet gjør mer for å stoppe katastrofen i Darfur, truer Annan og Powell med at FNs sikkerhetsråd vil handle. Da kan det bli snakk om målrettede sanksjoner mot regimet.

-  Det internasjonale samfunn kan ikke sitte stille og klage på at de nok en gang har vært vitne til massedrap, sa Kofi Annan i forbindelse med sitt Sudan-besøk.

For FN begynner det å haste med å få nødhjelp inn i området. Kofi Annan har uttalt at FN kommer til å gjøre alt de kan for å få hjelpesendinger inn før regntida, som vil vanskeliggjøre transport av mat og medisiner.

Utenriksministeren i Sudan holder likevel på sitt og hevder hardnakket, selv om det er et problem i Darfur, at omfanget av situasjonen er svært overdrevet.

SULTER: Noura Silaman (21) prøver å ta seg av sin foreldreløse niese Intesar Iesa Eltaher (9 md.), men har ikke nok mat. Den lille jenta var bare fire uker da landsbyen hun bor i ble stormet av væpnede militssoldater som drepte moren. T.v. datteren Fouzeia Silaman Adam.
PRESSER: Colin Powell vil legge press på Sudans utenriksminister Mustafa Ismail.