Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker
Arkivfoto: Erlend Aas / NTB Scanpix
Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker Arkivfoto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

- Vi tror ikke på Jensens forklaring om penge- overleveringen

Spesialenheten kommenterer i kveld flere av de viktigste bevisene i Jensen-saken. - Vi har avhørt over hundre vitner, sier etterforskningsleder Liv Øyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker følger i kveld tv-intervjuene av Eirik Jensen med interesse, men har ikke tenkt å gå inn i en offentlig polemikk med den korrupsjonssiktede politioverbetjenten.

- Han står selvfølgelig fritt til å uttale seg om det han møtte ønske når han møtte ønske. Spesialenhetens rolle i etterforskingen er å finne svar på anklagen som foreligger. Vi skal være objektive og belyse forhold både til siktedes gunst og ugunst. Det er ikke vår rolle å forhåndsprosedere saken i media, men vi forsøker å etterkomme medias ønsker om informasjon om utviklingen i etterforskningen, sier Liv Øyen til Dagbladet.

Hun er etterforskningsleder i Spesialenhetens vanskeligste sak noensinne. Nå er hun mest opptatt av å få fram at det ikke er narkosmugleren Gjermund Cappelens forklaring alene som utløste etterforskningen.

Flere typer beviser Spesialenheten peker i dag på fire sentrale momenter i Jensen-saken:

• Den ubestridte pengeoverleveringen fra Cappelen til Jensen i desember.

• Tekstmeldinger mellom Jensen og Cappelen som Spesialenheten har sikret og tolker som bevis for kriminelt samarbeid.

• Over hundre vitneforklaringer, hvorav noen skal bygge opp under deler av Cappelens forklaring.

• Ytterligere dokumentasjon, uten at Spesialenheten vil spesifisere dette næærmere
Skal gjøre forbruksanalyse Mens Jensens forsvarer har poengtert at politimannens privatøkonomi nå har blitt saumfart i flere måneder uten noen oppsiktsvekkende funn, mener etterforskerne det er altfor tidlig å konkludere.

- Vi har ennå ikke begynt på detaljerte forbruksanalyser og kontantstrømsanalyser. Så langt har vi vært i innhentingsfasen. Det er biter av privatøkonomien vi har funnet grunnlag for å se nærmere på, men vi vil ikke gå nærmere inn på dette. Siktede har forklart seg grundig og omfattende om økonomien, og å gå opp siktedes forklaringer vil være en del av den videre etterforskingen, men det vil ta tid å ferdigstille økonomigjennomgangen, sier Øyen til Dagbladet.

Det mest konkrete enkeltbeviset bak korrupsjonsanklagen skal ennå være møtet mellom Cappelen og Jensen som ble fulgt av politispanere i desember i fjor, der Jensen fikk en konvolutt med rundt 30 000 kroner i sedler.

- Når det gjelder pengeoverleveringen i desember fester Spesialenheten ikke lit til hans forklaring. Vi har ikke dermed sagt noe om hans troverdighet forøvrig, sier Øyen i dag.

Jensen nevnte ikke pengeoverleveringen i det første avhøret med Spesialenhten, men har seinere forklart at det dreide seg om tilbakebetaling av et lån han hadde gitt Cappelen tidligere. Spesialenheten kobler beløpet til funn av rundt 30 000 kroner som lå svært godt gjemt i Jensens bolig.
Baderom-oppussing viktig tema Spesialenheten bekrefter også at etterforskerne ennå mener det dreier seg om mer enn ett tilfelle av korrupsjon.

- Vi mistenker at han har mottatt penger ved en anledning i desember i fjor og penger eller andre fordeler på tidligere tidspunkt. Blant annet gjelder det oppussingen av et bad, sier Øyen.

Hun viser til mistanken om at Cappelen skal ha betalt eller involvert seg i oppussingen for noen år tilbake på en måte som gjorde at Jensen kom billigere ut av den.

Spesialenheten legger nå også mye vekt på det som skal være utstrakt tekstmeldingskontakt mellom de to gjennom en årrekke.

- Den dokumenterte sms-kontakten mener vi underbygger mistanken om at siktede og bærumsmannen har hatt et straffbart samarbeid, sier Øyen, som ikke vil utdype dette.

Spesialenheten er samtidig opptatt av å formidle at det ikke er etterforskningsledelsen som har spredd påstander som at Jensen skal ha hjulpet Cappelen med innførsel av tonnevis av narkotika mot millionbetaling.

- Det er viktig for oss å understreke at bærumsmannens forklaring kun er lagt til grunn for vår mistanke der forklaringen underbygges av andre vitneforklaringer og annen innhentet dokumentasjon, for eksempel tekstmeldinger.

Øyen opplyser at det vil ta flere måneder med etterforskning før det kan nærme seg en påtaleavgjørelse i korrupsjonssaken.

- Vi har så langt i etterforskingen ikke satt noen klar grense i omfang og tidsrom for etterforskningen, men fram til nå har vi priortiert det som er ferskest i tid, da vi antar at det er der bevisforspillelsesfaren har vært størst.
 
Over hundre personer avhørt Så langt er både en rekke politifolk, kriminelle, Jensens omgangskrets og andre med potensiell kunnskap om saken, vært i avhør.
 
- Over hundre vitner er avhørt, men det er selvsagt ikke slik at alle vitnene underbygger mistanken, sier etterforskningslederen til Dagbladet.

Spesialenheten har lenge avvist at de er opphengt i påstandene til Cappelen uten å se etter andre forklaringer.

- Spesialenheten har gjennomført og er i ferd med å gjennomføre etterforskningsskritt opp mot siktedes forklaring, som siktede mener er til hans forsvar i saken, sier Øyen, som bekrefter at de også forholder seg skeptisk til Cappelen.
 
- Motivet til bærumsmannen for å fortelle om dette er en naturlig del av etterforskningen.