Vi tror på romvesener

51 prosent tror det fins liv på andre planeter. Mange forskere tror det også. - En må nesten ha en religiøs overbevisning for å tro at vi er helt alene i universet, sier astronomiprofessor Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen som ble gjennomført av MMI for Dagbladet like før jul, svarte 51 prosent ja på spørsmål om de tror det fins liv på andre planeter. 28 prosent svarte nei, 16 prosent hadde ingen mening og 5 prosent sa vet ikke.

Andelen som tror på romvesener er høyest blant yngre personer og dem med høy inntekt.

Professor Aksnes sier at han tror det er liten sjanse for å finne liv på andre planeter i vårt eget solsystem. Men lenger borte øyner han muligheter.

- Vi har oppdaget en 20- 30 stjerner med påviste planeter fra 15 til 100 lysår borte i vår egen galakse - Melkeveien. Byggesteiner for liv som karbon, nitrogen og oksygen fins i store mengder andre steder i universet. Jeg tror det er sannsynlig at det fins liv i universet, sier Aksnes.

Lang vei

Men han mener sjansen for kontakt er liten.

- Det lengste vi har reist med bemannede romskip, er til månen. Det er en distanse på 1,3 sekunder av et lysår, forklarer Aksnes.

Beretninger om flygende tallerkner fra vår egen tid betegner han som pølsevev. Når han bli bedt om å fabulere over et eventuelt møte, sier han det slik:

- Om romvesener tok kontakt med oss, ville det bli ved høylys dag. Teknologisk sett ville de være oss så overlegne at de ville ha lite å frykte.

Aksnes tror at kommunikasjon med radio eller laser vil komme før et eventuelt møte.

Nei og ja

Biologiprofessor Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo tror ikke på romvesener, men sier at det er dumt å utelukke det.

- De store talls lov taler for at det fins slikt liv, men min personlige oppfatning er at det ikke fins, sier han.

Filosofiprofessor Nils Roll-Hansen ved Universitetet i Oslo har også bakgrunn som biolog og svarer et «hvorfor ikke?» på spørsmål om liv i rommet.

- Det er ganske lang vei fra liv til sivilisasjon. Men jeg er tilbøyelig til å tro at det fins liv i rommet, sier Roll-Hansen.

Hans ideer om et eventuelt møte med romvesener spenner fra full krig til samarbeid.

- Tilfeldigheter vil spille inn. Vi kan fort møte noen som er verre enn oss. Eller kanskje noen som klarer å håndtere oss på en elegant måte? fabulerer han.

- Aggressive

Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi i Oslo, mener sannsynligheten er ganske stor for at det fins liv i rommet.

Om det skulle komme til et møte mellom vår sivilisasjon og en fremmed i framtida, tror Hylland Eriksen at vi ville reagere med defensiv aggresjon.

- Uansett om vi klarer å kommunisere eller ikke, ville vi nok føle oss truet. Men noen blant oss vil nok komme med en mer spørrende og åpen holdning, sier sosialantropologen.

- Vær snill

Teologiprofessor Svein Aage Christoffersen ved Universitetet i Oslo sier at det hadde vært spennende med liv i rommet, men at han ikke aner hva han skal tro om den saken.

- Kristendommen utelukker ikke på noen måte liv på andre planeter. I Bibelen nevnes også andre vesener enn mennesker - sånn som demoner og engler, sier han.

Om det en gang vil bli gjort forsøk på å kristne romvesener, stiller han seg tvilende til.

- Det ville i tilfelle bli ren ytremisjon, humrer han.

Christoffersen har et etisk råd til dem som skulle møte liv fra rommet:

- Respekten for andre vesener er ikke koblet til om de likner på oss eller ikke. Vi bør være snille mot romvesener.