Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi tror Tyrkia vil la IS knuse kurderne, for så å ta over byen selv

Rødt-politikerne Erling Folkvord og Svein Olsen følger kampene i Kobani på nært hold.

TROR TYRKERNE VIL INVADERE: Rødt-politiker Erling Folkvord foran tyrkiske tanks oppstilt rett foran grensa ved Kobani. Han tror panservognene er klare til å innta byen - men først etter at IS har beseiret kurderne. Foto: SVEIN OLSEN
TROR TYRKERNE VIL INVADERE: Rødt-politiker Erling Folkvord foran tyrkiske tanks oppstilt rett foran grensa ved Kobani. Han tror panservognene er klare til å innta byen - men først etter at IS har beseiret kurderne. Foto: SVEIN OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZIANTEP (Dagbladet): - Vi står bak et høydedrag, på den andre siden er grenseovergangen til Kobani. Bak oss står 20 tyrkiske tanks oppstilt, vi ser røyk fra branner, hører skyting fra AK-47-gevær og kraftige drønn. Over oss flyr koalisjonsflyene.

Dette forteller Rødt-politiker Erling Folkvord til Dagbladet. Sammen med partikollega Svein Olsen har han den siste uka oppholdt seg i den sørlige kurdiske delen av Tyrkia, og var i dag på den tredje turen til grensa mot Syria.

På den andre siden pågår kraftige kamper mellom Den islamske stat (IS) og kurdiske styrker, hovedsakelig fra militsen Folkets forsvarsenheter (YPG). Mye tyder på at IS er i ferd med å vinne kampen; i ettermiddag ble det meldt at kurdernes hovedkvarter er falt.

Får ikke kjempe Hovedformålet med Rødt-politikernes tur er å støtte kurderne, og de har hatt flere møter med ledere fra det kurdiske samfunnet; mange er frustrert fordi de ikke får lov til å dra over grensa og delta i kampene, slik det forbudte kurdiske arbeiderpartiet (PKK) har oppfordret til, og ryktene om en tyrkisk konspirasjon florerer.

FORAN KOBANI: Svein Olsen (t.v.) og Erling Folkvord var i dag tilbake ved Kobani for tredje gang på ei uke. Byen, der kampene pågår for fullt mellom IS og kurdiske styrker, skimtes i bakgrunnen. Foto: SEDAT TÖROGLU
FORAN KOBANI: Svein Olsen (t.v.) og Erling Folkvord var i dag tilbake ved Kobani for tredje gang på ei uke. Byen, der kampene pågår for fullt mellom IS og kurdiske styrker, skimtes i bakgrunnen. Foto: SEDAT TÖROGLU Vis mer

Mange mener Tyrkia, som har den nest største hæren i Nato, ikke ville hatt noen vanskeligheter med å nedkjempe IS, hadde de gått over grensa - en løsning den tyrkiske utenriksministeren i går avviste som urealistisk. Isteden står de altså på sin side og observerer.

Siden i fjor høst har kurderne i Nord-Syria i praksis hatt sin egen selvstyrte region, Rojava. De lokale innbyggerne Folkvord og Olsen har snakket med, mener regionen oppfattes som en trussel av Tyrkia, som i årtier har hatt en blodig indre konflikt med det kurdiske mindretallet i landet.

- Folk her har oppfatningen at tyrkerne venter til IS har nedkjempet kurderne, for så å gå inn tungt og massivt og beseire IS. Målet er å knuse det kurdiske demokratiet i Nord-Syria, for så å proklamere området som tyrkisk, sier Folkvord.

PÅ INSPEKSJON: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg inspiserte i dag militærleiren i Gaziantep nær Kobani. Leiren huser Patriot-raketter, som skal beskytte Tyrkia mot angrep fra Syria, og driftes bl.a. av amerikanske soldater. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
PÅ INSPEKSJON: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg inspiserte i dag militærleiren i Gaziantep nær Kobani. Leiren huser Patriot-raketter, som skal beskytte Tyrkia mot angrep fra Syria, og driftes bl.a. av amerikanske soldater. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

- Stiller dere dere bak den oppfatningen?

- Vi finner det sannsynlig at Tyrkia har en slik strategi. Om (president Recep Tayyip Erdogan) lykkes, er et annet spørsmål; fram til nå har alle Tyrkias strategier mot kurderne havarert, sier Rødt-veteranen.

- Ekstrem nød Folkvord beskriver den humanitære situasjonen i Kobani som fryktelig.

- Det er fremdeles sivilie i byen, og de får ikke lov til å dra. De får ikke mat og vann, det er en ekstrem nødssituasjon, sier han.

Natos nye generalsekretær Jens Stoltenberg har denne uka besøkt Tyrkia, for å vise solidaritet med landet på grunn av det som oppfattes som en trussel fra Syria - enten fra IS eller president Bashar al-Assads styrker - eller andre parter. I dag inspiserte han antirakettsystemet i grensebyen Gaziantep.

- Tyrkia er en viktig alliert, og bidrar til sikkerheten i Nato, understreket han.

Spørsmålet om Nato-styrker eventuelt skal settes inn på bakken i Syria, er så langt ikke diskutert, ifølge Stoltenberg - som ikke ønsker å kommentere Folkvords uttalelser overfor Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling