- Vi trues med handelssanksjoner

Hard innspurt i klimaforhandlingene. USA og Russland blokkerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strid om ambisjonsnivået i en ny klimaavtale førte til at klimaforhandlerne på Bali måtte ta natta til hjelp. Ved midnatt fredag var det fortsatt ingen løsning.

– Vi er på randen av enighet, situasjonen er på ingen måte fastlåst, sa FNs klimasjef Yvo de Boer på et pressemøte sent fredag kveld, lokal tid.

Men han gjorde det samtidig klart at mange vanskelige spørsmål gjensto. Det gjaldt særlig ambisjonsnivået i vedtaket, samt spørsmålet om utviklingslands klimaforpliktelser.

– Diskusjonene dreier seg om saker som også kan få økonomiske konsekvenser for mange land. Derfor er det viktig å få et klart vedtak herfra, sa de Boer.

Klimakonferansen på Bali skal vedta et såkalt veikart for forhandlingene fram mot en ny internasjonal klimaavtale, som etter planen skal vedtas på klimakonferansen i København i 2009.

(Kuwait slapp i 2004 ut 69,2 tonn CO2 per inbygger. I Zambia slapp hver innbygger ut 203 kilo, i gjennomsnitt. Se hele verdens utslipp på kartet til høyre.)

– Kontrast
Også miljøvernminister Erik Solheim (SV) regner med et kompromiss i løpet av natta, men hadde ikke store forventninger til resultatet.

– Det er et hav mellom alvoret i situasjonen og det som skjer i disse forhandlingene. Men det viktigste er at vi nå får et vedtak som gir startskudd for forhandlinger om en ny klimaavtale, og som ikke blokkerer for å få internasjonalt forpliktende utslippskutt eller andre viktige spørsmål inn i den nye avtalen, sa Solheim.

Hovedproblemet i innspurten av forhandlingene var USAs innbitte motstand mot internasjonalt forpliktende utslippskutt. Russland ønsker heller ikke offensivt snakk om forpliktende utslippskutt i forhandlingsmandatet.

(På kartet øverst i saken kan du klikke rundt på de ulike verdensdelene for å se hvilke konsekvenser klimaendringene vil ha, ifølge FNs klimapanel.)

Ambisjonsnivå

Det var også strid om ambisjonsnivået. EU og Norge ønsket en klar henvisning til konklusjonene fra FNs klimapanel, som sier at industrilandene må kutte sine utslipp med 25-40 prosent innen 2020 for å unngå en global oppvarming på mer enn 2 grader.

USA mener det vil foregripe forhandlingene å nevne konkrete tall allerede i forhandlingsmandatet. Indonesia la fram et kompromissforslag som viser til at de globale utslippene må halveres innen 2050, men sløyfer målet for 2020.

EU sto fast på sine krav, iallfall utad.

– Vi står fast på at en framtidig avtale må ta utgangspunkt i konklusjonene fra FNs klimapanel, og at den må sikre at industrilandene forplikter seg til betydelige utslippskutt, sa EUs miljøkommissær Stavros Dimas tidligere fredag.

Utviklingsland
Samtidig nekter utviklingslandene å påta seg nye byrder for å bremse sine utslipp før de rike landene tar betydelige kutt på hjemmebane.

– Vi er blitt utsatt for sterkt press, til og med trusler om handelssanksjoner, for å påta oss nye forpliktelser. Men vi står samlet mot dette presset. Det er grunnleggende urettferdig å kreve utslippskutt hos oss, når det samtidig gjøres så lite i de rike landene, sa Pakistans FN-ambassadør Munir Akram fredag kveld.

Han er talsmann for utviklingslandenes gruppe, G77, på Bali-konferansen. Akram ville ikke konkretisere hvilke land som hadde truet, eller konkret hva slags sanksjoner det var snakk om.

Gjennombrudd for skog 

Men forhandlingene resulterte også i klare framskritt på flere områder. Blant annet er det enighet om å utvikle mekanismer som skal gjøre det lettere for regnskogland å bremse avskogingen.

Dette punktet har vært svært viktig for vertslandet Indonesia, men også for Norge, som har gjort kamp mot avskoging til en av sine hovedsaker på Bali. Målsettingen er å få til en ordning i en ny avtale der regnskogland kan få kompensasjon for å la skogen stå. Samtidig åpnes det for allerede nå å starte pilotprosjekter for å høste erfaring med slike ordninger.

(NTB)

TID TIL Å TENKE: For fohandlingsleder Yvo De Boer blir det nok tid til å reflektere over hvor store utslippene er. Forhandlingene drar ut.
- IKKE ALVORLIG NOK: – Det er et hav mellom alvoret i situasjonen og det som skjer i disse forhandlingene, mener Norges miljøvernminister Erik Solheim.
KAN STOPPES: Flere vedtak er gjort om å finne løsninger på avskoging. Her er en truck med tømmer på Borneo.