Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi tvinges til å flytte til Sverige

Høygravide Ann-Eirin og tvillingbarna hennes må flytte til Sverige for å kunne leve sammen med barnas far.

FROKOST MED PAPPA: 18. januar var den siste dagen tvillingene så faren sin. Dette bildet er tatt under frokosten, rett før han måtte dra, og barna var uvitende om hva som skulle skje. Foto: Privat
FROKOST MED PAPPA: 18. januar var den siste dagen tvillingene så faren sin. Dette bildet er tatt under frokosten, rett før han måtte dra, og barna var uvitende om hva som skulle skje. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hver morgen når de våkner, så roper de etter pappaen sin. De savner ham sånn, sier Ann-Eirin K. Loktu til Dagbladet.

Hun er forlovet med nigerianske Jimmy Phillips, som kom til Norge som asylsøker i 2005. De to møttes samme år og flyttet sammen i 2007. Sammen har de et tvillingpar på snart tre og et halvt år og Ann-Eirin er høygravid med deres tredje barn.

Ann-Eirin og tvillingene har ikke sett Jimmy på elleve uker. Han ble utsendt av landet 19.januar, fordi utlendingsmyndighetene mener det er tvil om identiteten hans og de mener han har oppholdt seg ulovlig i landet.

Avslag Jimmy fikk endelig avslag på asylsøknaden i mars 2006. Han søkte frivillig retur, men fikk avslag. I april 2007 fikk han midlertidig arbeidstillatelse, på grunn av situasjonen i hjemlandet.

I februar 2009 søkte han om familiegjenforening, etter anbefalinger fra daværende advokat. Han fikk avslag fordi han ikke kunne dokumentere sin identitet tilstrekkelig, da dåpsattest ikke var godt nok. Saken ble anket til UNE.

- Jimmy jobbet på spreng for å få ordnet passet myndighetene etterspurte. Men det viste seg å ikke være så lett, for uten lovlig opphold hadde han ikke lov til å forlate landet, og han kunne dermed ikke reise noe sted for å få ordnet passet, sier Ann-Eirin.

- Han kontaktet til slutt nigerianske myndigheter og forklarte situasjonen. De lovet å lage et pass til han og en tid etter sendte de det i posten, sier hun.

- Falskt UNE mener at passet mest sannsynlig er falskt, blant annet fordi det er datert tidligere enn tidspunktet UDI ba ham framskaffe det. Familien mener feilen oppstod hos nigerianske myndigheter. Han har nå fått utstedt et nytt pass i Nigeria, som er lagt ved søknaden om familiegjenforening. Men som Dagbladet har skrevet tidligere er ofte ikke ID-papirer fra Nigeria troverdige nok for norske utlendingsmyndigheter.

UDI mener Jimmy har begått grove overtredelser av utlendingsloven. I utvisningsvedtaket fra UDI heter det at han ble værende ulovlig i landet etter at arbeidstillatelsen hadde gått.

- Det kom som en bombe på oss. Hvis han var ulovlig i landet, hvorfor har han ikke blitt hentet? Hvorfor har han fått skattekort år etter år når han ikke har hatt arbeidstillatelse? spør hun.

Hun sier de ikke oppfattet at Jimmy var ulovlig i landet, før de fikk forhånsdvarslet om utvisning fra UDI tidlig i mars. Ann-Eirin er lærerstudent, men frykter hun må avbryte utdanningen om ikke familien blir gjenforent, og at hun må ta seg av de tre barna alene.

- Han har vært borte fra oss i elleve uker nå. Det høyeste ønsket vi har er å bli gjenforent som familie. Men det avhenger av at UDI ikke iverksetter utvisningen av Jimmy, men heller lar familiegjenforeningssaken vår bli behandlet. Vi har gjort alt vi kan for å tilfredsstille myndighetene, men det viser seg at uansett hva vi har gjort er det ikke godt nok, sier hun.

- Flytte til Sverige Slik situasjonen er nå, ligger det an til at Ann-Eirin og barna flytter til Sverige. Der vil de ha muligheten til å bo sammen med Jimmy igjen.

- Jeg frykter vi må ty til det de kaller EØS-løsningen. Jeg som norsk statsborger kan flytte og bo i hvilket som helst EØS-land. Fordi regelverket er litt annerledes i Sverige (EØS-landene), kan vi invitere ham til å bo med oss der. Da kan vi jobbe, leve og oppdra barna våre sammen. Hver eneste dag er et mareritt når vi er fra hverandre. Men det er forferdelig at jeg og barna mine, som faktisk er norske statsborgere, skal være nødt til å gi avkall på livet vårt her i Norge, sier hun.

- Prioritert UDI opplyser til Dagbladet at Jimmys utvisningssak vil bli prioritert i saksbehandlingen.

- Utvisningssaken vil bli prioritert, men vi får jo da ikke begynt før advokaten har gitt sitt svar. Familieinnvandringssøknaden vil ikke bli behandlet før det er tatt stilling til utvisningssaken. Grunnen til det er jo at man ikke får familieinnvandring til Norge før en eventuell utvisningsperiode er over. Disse sakene er altså under behandling og vi kan derfor ikke si noe om utfallet av disse sakene nå, opplyser Åsmund Eide, senior kommunikasjonsrådgiver i UDI. 

- Vi har registrert at han har tatt kontakt med den nigerianske ambassaden for å få utstedt pass og det har han fått. Dermed fikk han også frivillig retur. Det viser at det er mulig å skaffe seg pass, sier Eide.

Dagbladet har stilt Politiets utlendsingsenhet (PU) spørsmål om hvordan Jimmy kunne få skattekort år etter år, hvis han var i landet ulovlig. 

- Saksbehandlingen i forkant av returer kan være svært komplisert og at det kan være flere årsaker til at en tvangsretur ikke gjennomføres umiddelbart i den enkelte sak, sier Linda Hafstad, kommunikasjonsrådgiver i PU, som understreker at de ikke har anledning til å gå i detalj i enkeltsaker. 

Svikt Som NRK avdekket i fjor har et stort antall personer som ikke har hatt lovlig opphold i landet fått skattekort, på grunn av en svikt hos Skattedirektoratet.

- Vi jobber kontinuerlig med å få ned saksbehandlingstiden. I de siste år har vår hovedprioritert vært å uttransportere straffedømte, sier Hafstad. 

Utlendingsnemda ønsker ikke å kommentere saken, da familiegjenforeningssaken fortsatt er til behandling hos UDI.

FORLOVET: Ann-Eirin og Jimmy forlovet seg i april i 2009, på tvillingens døpsdag. Foto: Privat
FORLOVET: Ann-Eirin og Jimmy forlovet seg i april i 2009, på tvillingens døpsdag. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling