- Vi undervurderte ISIL, men nå har vi lært leksa vår

Obama om bombingen av ISIL i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  USAs president Barack Obama holdt i dag en pressekonferanse om bombingen av ISIls styrker og materiell utenfor kurderhovedstaden Erbil i Irak.

- Vi har lykkes i å ødelegge våpen og utstyr som terroristene i ISIL kunne brukt mot Erbil, sier Obama.

Han ville på pressekonferansen ikke si noe om hvor lenge den amerikanske militæroffensiven i Irak vil vare.

- Men vi kan ikke løse dette må noen uker, advarer han.
Undervurderte ISIL Obama sier også at den humanitære innsatsen med slippe ned mat og vann fra fly til flyktningene i Sinjar-fjellene fortsetter.

Han sier også at det er planer på vei for hvordan de skal få dem ned.

Obama sa også at ISIL, som nå kaller seg Islamsk stat, har avansert raskere enn forventet.

- Vi undervurderte ISIL, men nå har vi lært leksa vår, sier han.

Pentagon har bekreftet at de i går gjennomførte flere bombeangrep mot ISILs artilleri utenfor den kurdiske hovedstaden som også huser et stort antall amerikanske diplomater og militærrådgivere.

- Hver gang og hvor det skulle være at amerikansk personelle er truet, er det min forpliktelse å sørge for at de er beskyttet, sier Obama om aksjonen.
Har rykket fram
De berykta islamistene i ISIL har skaffet seg kontroll på store områder i Irak i sommer. Den siste uka har de også avansert inn i de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Irak, som har vært ansett for å være mer stabile enn områdene som har vært forsvart av den irakiske hæren.

Denne uka inntok de byen Sinjar. IFølge FN har mange hundre tusen flyktet fra byen, og så mange som 50 000 av dem er fanget på Sinjar fjellet. De kan ikke komme ned fordi de er omringet av ISIL, men har akutt mangel på mat og vann.

Samme dag som USA startet bombingen av ISIL, startet de også flydropp av nødhjelp til flyktningene. FN sier de har startet arbeidet med å lage en korridor ned fra fjellet.

følge Obama har Storbritannia og Frankrike sagt ja til å støtte USAs humanitære innsats overfor flyktningene som sitter fanget på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.