Coronaviruset

- Vi valgte å slippe smitten løs

At Norge nå synes å ha epidemien under kontroll, betyr slett ikke at det er lurt å lette på restriksjonene, mener eksperter.

FOLKEHELSEINSTITUTTET: Smittespredningen er nå så lav at hver smittet person i gjennomsnitt smitter mindre enn én person. Video: Celina Morken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt115 +6
døde 757
påvist smittet 156 000 000+455.3K
døde 3 250 000 +10.3K
Se mer

- 25. januar, da Kina feiret nyttår, visste vi mer enn nok. Det var da bare et tidsspørsmål før smitten ville komme til Norge. Likevel valgte vi å la dørene stå åpne i stormen. Vi valgte å slippe smitten løs, sier professor Torgrim Log på Institutt for sikkerhet, kjemi og bioingeniørfag ved Høgskulen på Vestlandet (HVL)

OVERFYLTE SYKEHUS: Coronapandemien har gitt overfylte sykehus i New York. Nå må lik plasseres i kjølecontainere utenfor sykehusene. Video: Vegar Kvaale. 6. mars 2020 Vis mer

Han ser med frykt og bekymring på onsdagens pressekonferanse hvor regjeringen skal gi svar på om de strenge tiltakene vil fortsette i Norge over påske eller ikke.

Log mener de strenge tiltakene som ble innført i Norge 13. mars har hjulpet enormt.

«Brannslokking»

Han tror faktisk situasjonen i landet er enda bedre nå enn at smittede i snitt smitter bare 0,7 andre personer, for det ligger en forsinkelse på én til to uker før vi ser faktiske resultater av tiltakene.

- Myndighetene skal ha all ære for at de til slutt satte iverk gode og forholdsvis stenge tiltak. Den innsatsen har vært imponerende, og det er derfor vi nå har kontroll. Det Sverige har tatt sjansen på, synes jeg er veldig risikabelt.

Log mener imidlertid at denne «brannslokkinga» har vært en dyrekjøpt erfaring, både for Norge og en rekke andre land.

- Jeg forstår ikke hvorfor myndigheter i vestlige land ikke gjorde mer for å sperre viruset fra å komme inn i landene. Vi hadde mer enn nok kunnskap i slutten av januar til å kunne velge som for eksempel Taiwan og New Zealand. De har nå henholdsvis bare fem og én død av covid-19.

Burde stengt grensene

Log trekker fram New Zealand som et av de fremste landene innen ALARP-tankegang.

ALARP-prinsippet er at restrisikoen skal reduseres så langt det er praktisk mulig - «as low as reasonably practicable» - og at man må argumentere for eventuelt å ikke gjøre risikoreduserende tiltak, med omvendt bevisbyrde (Rammeforskriften § 11).

Vi burde altså stengt grensene og satt tilreisende i karantene så fort det kom alarmerende nyheter fra Kina, og senere fra andre land, mener professoren.

- Hadde vi gjort det, kunne vi hatt det friere innenfor landets grenser. Skitrekkene kunne ha vært åpne i påsken, sier Log og legger til:

- Vi har gjort det vanskelig og dyrt for oss sjøl, men er vi flinke en stund til nå, så stopper vi dette relativt raskt. Det er viktig at symptomfrie mennesker ter seg som om de skulle være smittet, sier Torgrim Log.

Advarer mot å slippe opp

Helseminister Bent Høie uttalte på dagens pressekonferanse at Norge nå har fått epidemien under kontroll.

- Vi hadde som mål at hver coronasmittet skulle smitte maksimalt én person. Tall fra FHI viser nå at vi smitter i snitt 0,7 personer. Det betyr at coronaepidemien er under kontroll, sier Høie.

Professor Log, som også er rådgiver i teknisk sikkerhet i Equinor, advarer mot å tro at dette betyr at det bare er å åpne opp Norge igjen.

- Antall nye smittede bør nok mye lenger ned mot null før dette er tilrådelig. 316 coronasyke innlagt på norske sykehus taler ikke for lettelse i restriksjonene. Det går mange symptomfrie smittede rundt omkring som vi ikke engang vet om at er smittet, sier Log.

Sikkerhet- og beredskapseksperten er helt enig med smittevernsprofessor Bjørg Marit Andersen som uttalte til Dagbladet søndag at det er helt feil å vurdere og lette på noen av restriksjonene som er innført.

FORKLARER: Sykepleier Molly Lixey var lei av å se folk ta på matvarer med hansker, uten å tenke på bakterier. Reporter: Christian Wehus. Video: Molly Lixey. Vis mer

- Nedstengning av samfunnet var viktig selv om det kom seint, og det er ikke god nok nedstengning enda, sier Andersen og fortsetter:

- Nå må antall nysmittetilfeller ned mot null. Deretter kan en vurdere gradvis åpning av samfunnet igjen. Isolasjon og karantene må fortsette, det samme må nedstengning av samfunnet.

Log mener vi bør ta sikte på å komme ned i et antall smittede som gjør det mulig å føre kontroll med hvem de er og hvem de har hatt kontakt med.

- Veldig bekymret

- Dersom vi slipper opp nå, er det svært sannsynlig at de «glørne» som er der ute vil blusse opp igjen. Vi må sørge for at denne «brannen» er så godt som slokket overalt, før vi slipper opp. Jeg er veldig bekymret for at vi slipper opp nå, mens smitten fremdeles er løs, sier professoren.

Under dagens pressekonferanse var også direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, opptatt av at situasjonen er skjør og at vi kan få en oppblussing i Norge.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer