Coronaviruset

- Vi valgte å slippe smitten løs

At Norge nå synes å ha epidemien under kontroll, betyr slett ikke at det er lurt å lette på restriksjonene, mener eksperter.

FOLKEHELSEINSTITUTTET: Smittespredningen er nå så lav at hver smittet person i gjennomsnitt smitter mindre enn én person. Video: Celina Morken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- 25. januar, da Kina feiret nyttår, visste vi mer enn nok. Det var da bare et tidsspørsmål før smitten ville komme til Norge. Likevel valgte vi å la dørene stå åpne i stormen. Vi valgte å slippe smitten løs, sier professor Torgrim Log på Institutt for sikkerhet, kjemi og bioingeniørfag ved Høgskulen på Vestlandet (HVL)

Han ser med frykt og bekymring på onsdagens pressekonferanse hvor regjeringen skal gi svar på om de strenge tiltakene vil fortsette i Norge over påske eller ikke.

Log mener de strenge tiltakene som ble innført i Norge 13. mars har hjulpet enormt.

«Brannslokking»

Han tror faktisk situasjonen i landet er enda bedre nå enn at smittede i snitt smitter bare 0,7 andre personer, for det ligger en forsinkelse på én til to uker før vi ser faktiske resultater av tiltakene.

- Myndighetene skal ha all ære for at de til slutt satte iverk gode og forholdsvis stenge tiltak. Den innsatsen har vært imponerende, og det er derfor vi nå har kontroll. Det Sverige har tatt sjansen på, synes jeg er veldig risikabelt.

Log mener imidlertid at denne «brannslokkinga» har vært en dyrekjøpt erfaring, både for Norge og en rekke andre land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer