- Vi vant over godteri-giganten

TROMSØ (Dagbladet): Kirkenes-jentene Ragna Tørstad (9) og Jeanette Torbjørnsen (9) slo den internasjonale snop-produsenten Topps ned i støvlene. Gevinst: Gjennomsiktige poser på samleserien Baby Wild Animals.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De skrev et sint brev til Barneombudet, men det var Forbrukerombudet som til slutt tok saken. Nå endrer godteri-giganten praksis allerede fra april måned, takket være iherdig innsats fra to finnmarksjenter. De hadde neste glemt saken da de fikk beskjed om den store seieren.

I Kina

- Kjempefint, sier Ragna og Jeanette til Bergens Tidende. De kan nesten ikke tro at arbeiderne på en fabrikk i Kina nå er nødt til å klistre norske merkelapper på samleposene. Alt på grunn av deres brev til et norsk ombud.
- Dette er flott oppmuntring for ungene. Det er artig for dem å se at det nytter å ta opp kampen mot de store, sier Jeanettes pappa, Odd Torbjørnsen.

Topps frister ungene med godteposer som består av samledyr og litt snop. Posen, som har navnet Baby Wild Animals, er populær blant de minste. Men i dag er det umulig se hva slags dyr som er inni posen.

Kjøpepress

- Vi skrev brev til Barneombudet fordi vi ble lei av få de samme dyrene om og om igjen, forteller Ragna og Jeanette.

Forbrukerombudet støtter barna og mener Topp bryter markedsføringsloven og skaper et urimelig kjøpepress.

Topps advokat i Norge protesterte først heftig på Forbrukerombudets direktiver. Men advokat Peter G. Nitter sier til BT at Topps nå er villig til oppgi hva som er inni posen, selv om det innebærer betydelige praktiske problemer, ettersom produksjonen foregår i Kina.