- Vi var de eneste i bil. Innbyggere sto og måkte motorveien med treskuffer

Nord-Korea er blant verdens fattigste land. Mangelen på mat, medisiner og brensel gjør at landet er helt avhengig av internasjonal hjelp.

DUGNAD: Slik ryddes motorveien i Nord-Korea. Bernt G. Apeland i Røde Kors kjørte i 10 mil på motorveien. Han så ingen andre biler, men tusenvis av mennesker som ryddet veien med hjemmelagde treskuffer. Foto: Røde Kors
DUGNAD: Slik ryddes motorveien i Nord-Korea. Bernt G. Apeland i Røde Kors kjørte i 10 mil på motorveien. Han så ingen andre biler, men tusenvis av mennesker som ryddet veien med hjemmelagde treskuffer. Foto: Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Koreas angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong i går var den største militære konfrontasjonen mellom de to landene på den koreanske halvøya siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

Formelt er de to landene fortsatt i krig, siden det ikke er undertegnet noen fredsavtale. Sør-Korea er et av de største økonomiske miraklene i det forrige århundre. Landet har gått fra å være lutfattig etter Koreakrigen, til å bli verdens tolvte største økonomi.

Nord-Korea var under den kalde krigen helt avhengig av hjelp fra Sovjetunionen, men da det enorme kommunistiske riket gikk under i 1991, forsvant landets viktigste støttespiller ved siden av Kina.

Gir medisiner til åtte millioner Da flere naturkatastrofer rammet landet på midten av 90-tallet, var kornlagrene tomme og landet inviterte inn internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Bernt G. Apeland, kommunikasjons- og markedsdirektør i Norges Røde Kors, var i Nord-Korea i en uke i fjor vinter. Røde Kors er blant hjelpeorganisasjonene som er i verdens mest lukkede land.

- Røde Kors har vært med helt siden 90-tallet, da situasjonen ble så ille at myndighetene åpnet for internasjonal nødhjelp. Det vi har veldig fokus på er helsehjelp. Vi er en veldig stor aktør når det gjelder å gi medisiner til sykehus. Vi gir medisiner som tilsvarer en befolkning på åtte millioner mennesker, sier Apeland til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer