- Vi var de eneste i bil. Innbyggere sto og måkte motorveien med treskuffer

Nord-Korea er blant verdens fattigste land. Mangelen på mat, medisiner og brensel gjør at landet er helt avhengig av internasjonal hjelp.

DUGNAD: Slik ryddes motorveien i Nord-Korea. Bernt G. Apeland i Røde Kors kjørte i 10 mil på motorveien. Han så ingen andre biler, men tusenvis av mennesker som ryddet veien med hjemmelagde treskuffer. Foto: Røde Kors
DUGNAD: Slik ryddes motorveien i Nord-Korea. Bernt G. Apeland i Røde Kors kjørte i 10 mil på motorveien. Han så ingen andre biler, men tusenvis av mennesker som ryddet veien med hjemmelagde treskuffer. Foto: Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Koreas angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong i går var den største militære konfrontasjonen mellom de to landene på den koreanske halvøya siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

Formelt er de to landene fortsatt i krig, siden det ikke er undertegnet noen fredsavtale. Sør-Korea er et av de største økonomiske miraklene i det forrige århundre. Landet har gått fra å være lutfattig etter Koreakrigen, til å bli verdens tolvte største økonomi.

Nord-Korea var under den kalde krigen helt avhengig av hjelp fra Sovjetunionen, men da det enorme kommunistiske riket gikk under i 1991, forsvant landets viktigste støttespiller ved siden av Kina.

Gir medisiner til åtte millioner Da flere naturkatastrofer rammet landet på midten av 90-tallet, var kornlagrene tomme og landet inviterte inn internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Bernt G. Apeland, kommunikasjons- og markedsdirektør i Norges Røde Kors, var i Nord-Korea i en uke i fjor vinter. Røde Kors er blant hjelpeorganisasjonene som er i verdens mest lukkede land.

BARNEHJEM: Disse foreldreløse barna får mat på barnehjemmet, men mange av dem er underernært eller mangler proteiner i kosten. Foto: Røde Kors
BARNEHJEM: Disse foreldreløse barna får mat på barnehjemmet, men mange av dem er underernært eller mangler proteiner i kosten. Foto: Røde Kors Vis mer

- Røde Kors har vært med helt siden 90-tallet, da situasjonen ble så ille at myndighetene åpnet for internasjonal nødhjelp. Det vi har veldig fokus på er helsehjelp. Vi er en veldig stor aktør når det gjelder å gi medisiner til sykehus. Vi gir medisiner som tilsvarer en befolkning på åtte millioner mennesker, sier Apeland til Dagbladet.

- Feilernæring utbredt Nord-Korea har 24 millioner innbyggere, dermed er en tredel av befolkningen avhengig av medisiner fra hjelpeorganisasjoner. Ifølge Apeland er sju av ti mennesker i Nord-Korea avhengig av matvarehjelp.

- Ernæringssituasjonen er ikke god. Feilernæring er utbredt, siden det er mangel på proteiner i kosten.

- Når man gir så mye nødhjelp over så lang tid, kan det hende at dere er med på å opprettholde regimet i landet?

- Det er et spørsmål vi reflekterer over, men det er ikke Røde Kors' oppgave å ha svar på det. Vår oppgave er å gi hjelp til mennesker i nød, sier Apeland.

- Situasjonen er prekær Da Røde Kors-representanten var i Nord-Korea i våres så han nærmest absurde eksempler på hvor langt nede landet ligger. På en kjøretur på en av landets fire felts motorveier, var følge med Apeland de eneste bilene. I kraftig snøvær var de avhengig av at veien ble måkt.

ARTILLERI: Nord-Korea beskjøt øya Yeonpyeong  med artilleri i går, som svar på en sørkoreansk militærøvelse. To sivile ble drept. Foto: Reuters
ARTILLERI: Nord-Korea beskjøt øya Yeonpyeong med artilleri i går, som svar på en sørkoreansk militærøvelse. To sivile ble drept. Foto: Reuters Vis mer

- Vi kjørte ti mil på veien, hele tiden var det folk som sto og skuffet vekk snø med hjemmelagede treskuffer. Slik jeg forsto det, ligger det kollektivbruk langs veien. Hvert kollektivbruk har ansvar for å rydde 1-2 km av veien, hvis det er behov for det. Det var tusenvis av mennesker som sto og jobbet, mens vi kjørte, sier Apeland.

Det er stor mangel på drivstoff og reservedeler som er bakgrunnen for at man må ty til manuelle løsninger.

Helsesituasjonen er også ille. Ifølge Apeland er offentlige bygg som sykehus uten oppvarming i et land som har vel så kalde vintre som Norge. Det er også meldt om at operasjoner foretas uten bedøvelse.

- Situasjonen er prekær. Det er mange lidelser som ikke blir behandlet eller behandlet på en måte som vi ikke hadde gjort i Norge. Vi hørte også historier om alvorlige inngrep uten bedøvelse, sier kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

- STOR NØD: Bernt G. Apeland forteller om stor nød i Nord-Korea. Foto: Røde Kors
- STOR NØD: Bernt G. Apeland forteller om stor nød i Nord-Korea. Foto: Røde Kors Vis mer
FATTIG: En liten gutt sitter i veikanten. Det finnes knapt trær i Nord-Korea på grunn av mangel på brennstoff. Dette fører igjen til en rekke oversvømmelser og flommer, som ødelegger veier, bruer og matjord. Foto: Røde Kors
FATTIG: En liten gutt sitter i veikanten. Det finnes knapt trær i Nord-Korea på grunn av mangel på brennstoff. Dette fører igjen til en rekke oversvømmelser og flommer, som ødelegger veier, bruer og matjord. Foto: Røde Kors Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer