- Vi var helt uforberedt på valget

Mugabe tar selvkritikk. 27. juni blir ny valgdato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederlaget i første runde av presidentvalget i Zimbabwe var en katastrofe, sier president Robert Mugabe (84). Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai reiser tilbake til landet for å drive valgkamp.

Mugabe er rasende på sitt eget parti ZANU-PF etter at han fikk færre stemmer enn opposisjonskandidat Morgan Tsvangirai og etter at partiet mistet flertallet i nasjonalforsamlingen.

- Selv om ikke presidentvalget ga en klar vinner i første runde, var det et katastrofalt resultat. I bunn og grunn gikk vi til valg fullstendig uforberedt og uorganisert. Som ledere deler vi skylden, fra nasjonalt nivå til lokalkontorene, sa Mugabe på et møte i partiets sentralstyre fredag.

Han har vært Zimbabwes statsleder sammenhengende siden 1980.
Ny runde 27. juni
Ifølge de offisielle resultatene fikk Mugabe 43,2 prosent av stemmene i presidentvalget 29. mars, mens opposisjonskandidat Morgan Tsvangirai fikk en oppslutning på 47,9 prosent.

Opposisjonspartiet MDC hevder Tsvangirai fikk over 50 prosent av stemmene og at han derfor ble direkte valgt allerede i første valgrunde.

Andre omgang i presidentvalget i Zimbabwe skal holdes 27. juni, offentliggjorde valgkommisjonen i går.

Morgan Tsvangirai, som leder den opposisjonelle Bevegelsen for demokratisk forandring MDC, sa fredag at han nå reiser hjem for å lede kampen mot «Mugabes mørke diktatur». Ifølge MDC-talsmenn var Tsvangirai ventet til Zimbabwe lørdag.

- Volden må ta slutt for at valget skal kunne gjennomføres. Hvis den ikke gjør det, vil valget ikke være lovlig, sa Tsvangirai under et besøk i Belfast fredag.


Vold


Zimbabwe har vært preget av vold siden valgene 29. mars, og ifølge opposisjonen er minst 30 av deres støttespillere drept av Mugabes tilhengere. FNs utsending i landet la tidligere i uken fram en rapport der det heter at selv om begge parter har stått bak angrep, er ZANU-PF den verste synderen.

Men Mugabe sier MDCs tilhengere har «terrorisert landsbyer og ZANU-PF-tilhengere».

 KAMPKLAR IGJEN:  Det var en kampklar president Robert Mugabe som ankom sentralstyremøtet i ZANAU-PF-partiet. Denne gangen skal partiorganisasjonen være bedre forberedt, framholdt Mugabe foran omvalget 27. juni. Foto: AP/SCANPIX.
KAMPKLAR IGJEN: Det var en kampklar president Robert Mugabe som ankom sentralstyremøtet i ZANAU-PF-partiet. Denne gangen skal partiorganisasjonen være bedre forberedt, framholdt Mugabe foran omvalget 27. juni. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

- MDC og partiets tilhengere spiller et svært farlig spill. De burde vite at de ikke kan vinne krigen de har brakt til valgdistriktene utenfor byene, for å destabilisere støttespillerne våre. (NTB-AFP).

IKKE VEKSLEPENGER: Zimbabwe har verdens høyeste inflasjonsrate. Siste betalingsmiddel fra sentralbanken er en 500 millioner dollar-seddel, som kom på gata i hovedstaden Harare i går.
REISER HJEM: Morgan Tsvangirai mener han vant presidentvalget i Zimbabwe, men reiser likevel hjem til neste valgomgang 27. mai. Her i Belfast i går på et møte i de liberale partienes internasjonake sammenslutning.Til venstre lord Adendale, leder for den internasjonale organisasjonen.