- Vi var hjelpeløse vitner

HEMSEDAL (Dagbladet): Kameratene var maktesløse vitner da snømassene feide løssnøkjøreren nedover den bratte lia. Redningsmannskaper fant løssnøkjøreren begravd under én meter snø. Da var han i live, men han døde kort tid etter. Raset gikk i et meget utsatt område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Redningsmannskapene var utrolig raskt på pletten. De ga mannen hjertemassasje. Jeg sto sammen med en av kameratene hans. Stemningen i bakken var stille og dyster. Det er vanskelig å forsone seg med at mannen ikke klarte seg, sier skientusiast og løssnøkjører Frode Lauvhaug (27) til Dagbladet.

Kjentfolk Dagbladet har snakket med, kan ikke huske sist gang en skredulykke i Hemsedal endte med døden. Kameratgjengen på fem var på helgetur på det populære skistedet.

I går kveld oppholdt de seg på Gol og Hemsedal lensmannskontor. Skiene sto ved inngangsdøra, i resepsjonen lå sekker og annet utstyr.

- De er sterkt preget av tapet av en kamerat. Vi har tilbudt dem krisepsykiatrisk hjelp, men de har valgt å snakke seg gjennom dette sammen. Vi står til deres disposisjon, sa lensmann Per Egil Garborg i går kveld.

Det store snøfallet og sterk vind skapte stor rasfare i området i går. Samtidig skapte snøfallet drømmetilstander for løsssnøkjørere.

Dødsraset gikk i Gummiskogen, som ligger utenfor de regulerte og merkede skibakkene. Et skilt advarer skiløpere om at de ferdes i området på eget ansvar.

Frode Lauvhaug og vennegjengen hans startet løssnøkjøringen klokka ni om morgenen. Han forteller at raset gikk helt i ytterkanten av Gummiskogen, der fjellsida er på det bratteste. Raset gikk klokka 13.30. Et kvarter seinere fikk politiet meldingen.

Like før klokka 15 ble mannen funnet. Han ble fraktet ut av området av Norsk Luftambulanse.

Politiet jobbet i går kveld for å komme i kontakt med rasofferets pårørende, og ønsket ikke å oppgi mannens alder eller bosted. - Rasfaren vil være stor i dagene framover. Folk må ta seg i akt, sier lensmannen Per Egil Garborg.