Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi var inne i huset da taket blåste av

Nå prøver Virginia og Calipayan (3) desperat å komme seg vekk fra Tacloban.

RAMMET: Tyfon katastrofen på Fillipinene. Byen Tacloban ble hardest rammet. Virginia E. Almada (56) og Zandrid Calipayan (3). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RAMMET: Tyfon katastrofen på Fillipinene. Byen Tacloban ble hardest rammet. Virginia E. Almada (56) og Zandrid Calipayan (3). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TACLOBAN/OSLO (Dagbladet): Den filippinske byen Tacloban, som ble hardt rammet av tyfonen Haiyan, ser fortsatt ut som en ruinhaug.

Store mengder forsyninger ankom fra Cebu i dag, og noen av de viktigste gjennomfartsårene er ryddet for vrakgods, men politi, hæren, ambulanser og hjelpearbeidere må stadig forsere oversvømmelser og nedfalne strømkabler.

Dødstallene etter tyfonen er nå oppjustert av FN til 4660. I Tacloban skal det fremdeles ligge døde igjen i noen av ruinene.

Leter etter savnede Flere av flyktningene Dagbladet snakket med i byen beskriver det som ren flaks at de berget livet.

Mens noen går hvileløst rundt i den delvis sammenraste flyplassbygningen med lapper med navnet på sine savnede i håp om gode nyheter, ligger andre og sover eller gjør et nytt forsøk på å finne ut hvordan de ligger an på evakueringslista hæren forsøker å administrere.

- Vi var inne i huset da taket blåste av, men alle overlevde hos oss. Nå prøver vi å komme oss til Cebu, men det er nesten umulig å få billett, sier Virginia E. Almada (56) mens hun vugger barnebarnet  Zandrid Calipayan (3) i armene.

En annen mann som fikk huset utradert av naturkreftene, vet ikke hvordan han skal få tak over hodet på nytt når infrastrukturen er fraværende.

- Jeg har fått hentet ut noen klær fra ruinene, men hva skal vi gjøre nå? Jeg har ikke engang hammer eller spiker - og det er ikke mulig å kjøpe noe sted, butikkene finnes ikke lenger, sier mannen til Dagbladet.

Fløyet vekk Blant de som i dag var så heldige å komme seg bort fra den kriserammede byen, var norske Erlend Johannesen, som har drevet et barnehjem i Tacloban.

Også de 50 gjenværende barnehjemsbarna ble fløyet vekk i dag.

- Det er et under at vi lever, sa Johannesen til Adresseavisa tidligere i dag.

Han mener situasjonen i byen er blitt verre de siste dagene, og i går ble en av de ansatte ved barnehjemmet truet med våpen da han skulle ut etter vann.

FN: Vi har sviktet Ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA er nærmere 12 millioner mennesker berørt av tyfonen Haiyans herjinger, mens over 920.000 mennesker er blitt hjemløse. 243.600 hus ble jevnet med jorda, skriver OCHA på sine hjemmesider.

MØRKLAGT: I Tacloban mangler overlevende både mat, vann og elektrisitet. Her har beboerne i et rasert hus samlet seg rundt et stearinslys.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MØRKLAGT: I Tacloban mangler overlevende både mat, vann og elektrisitet. Her har beboerne i et rasert hus samlet seg rundt et stearinslys. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

I dag beklaget FN at hjelpearbeidet har fått en treg start.

- Det er fortsatt områder vi ikke har klart å komme oss til, hvor folk er desperate. Jeg føler at vi har sviktet folk, sier sier FNs nødhjelpssjef Valerie Amos, ifølge NTB.

Strømløse Tacloban var mørklagt da sola gikk ned. Noen få ruiner var opplyst av gjenværende overlevende som var samlet rundt stearinlys. Andre steder flakket lommelykter gjennom knuste vindusruter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media