-Vi var klare til å hoppe på havet

Richard Storås (19) og Henning Thune (39) møtte pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Dersom situasjonen hadde tilspisset seg, var vi forberedt på å hoppe i havet selv om bølgene var åtte-ni meter. Vi hadde overlevelsesdraktene på hele dagen, vi visste at våre egne kystvaktskip var i nærheten og at vi kunne bli plukket opp ganske raskt, fortalte de to norske kystvaktinspektørene i et møte med pressen i formiddag.

I dag tidlig kom KV "Tromsø" i land i Kirkenes med  inspektørene Richard Storås (19) fra Finnsnes i Troms og Henning Thune (39) fra Drammen, som ufrivillig har tilbrakt fire døgn på den russiske pirattråleren "Elektron" denne uka. 

Begge ble tilbudt å møte prest og psykolog for å bearbeide opplevelsene i Barentshavet, men valgte isteden på å bruke tiden til å sove før de møtte media. Thune skal bli med "Tromsø" videre på toktet, mens 19 år gamle Storås\' har som første mål før en etterlengtet frihelg å ta en tur på byen i Tromsø.

Aggressivt

I følge Aftenposten opplevde de to inspektørene stemning ombord i "Elektron" som aggressiv da saken begynte å bli omtalt i mediene.

-Vi fikk endel aggressive blikk, men det ble med det. Vi fikk nok mat. En russisk tråler holder ikke samme sanitære standard som på norske fartøy, men vi led ingen nød, sa sier Thune.

Skrøt

Sjef for Landsdelskommando Nord-Norge, kontreadmiral Trond Grytting oppsummerte dramaet i Barentshavet.

-Jeg er svært godt fornøyd med gjennomføringen av aksjonen. Vi har til de grader holdt press på en tjuvfisker og en miljøkriminell. Jeg har sagt til besetningene på KV "Tromsø" og  KV "Svalbard" at de kan være stolte over jobben de har gjort, sa Grytting.

Han tilbakeviste det han kalte "ville spekulasjoner" om hvordan den norske kystvakten kunne ha stoppet den russiske tråleren.

-Alle forslagene om hva som kunne ha vært, er helt uakseptable av sikkerhetsmessige grunner.


"Tromsø" og  "Svalbard" skal rett ut på jobb igjen sammen med de andre 15 fartøyene i kystvakta. Og de to inspektørene skal ikke legge opp nå.

- De bør være stolte over jobben de har gjort. De skal tilbake i jobb, ut i felten igjen og fortsette sitt oppdrag, sier Grytting.

Går etter tjuvfiskerne

Grytting avviste også kategorisk at norsk kystvakt skal ha skutt eller kastet nett mot russiske trålere.

-Det er helt sikkert flere tjuvfiskere der ute, og de skal tas, sa Grytting i pressekonferansen som ble overført av NRK.

GLADE:</B> Richard Storås (tv) og Henning Thune med kollegene fra KV Tromsø i bakgrunnen.
SLITNE,</B> men glade møtte de pressen i Kirkenes etter fem ufrivillige døgn ombord på den russiske tråleren "Elektron".

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer