Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi var levende skjold

KUKES: 700 kosovoalbanske flyktninger fikk ordre av serberne om å slå leir ved en lagerbygning i Korisa som noen timer senere ble bombet av NATO-fly, forteller overlevende som er kommet til Albania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Vi hadde ikke noe valg, sier Haxhere Palushi, en kvinne som mistet sin lille datter i angrepet.

Serbiske soldater loste flyktningekolonnen fram til et industriområde, anviste plass innenfor porten der lagerbygningen lå, og lovte at flyktningene skulle få forlate Kosovo neste dag. En av soldatene låste porten med en hengelås da alle var inne på området.

En ung gutt ante uråd. - Hvorfor låser de oss inne? Det kommer til å skje noe.

Like før midnatt 13. mai bombet NATO-fly Korisa. Ifølge serbiske myndigheter og overlevende ble mer enn 80 flyktninger drept.

Militært mål?

Haxhere Palushi forteller sin historie til en journalist fra The New York Times, som har møtt flere av de overlevende fra Korisa. De første kom over grensen til Albania i helgen.

Angrepet på Korisa krevde trolig flere menneskeliv enn noe annet NATO-angrep i den over to måneder lange luftkrigen, der NATO er blitt kritisert for flere fatale feilbombinger. Dagen etter tragedien i Korisa sa NATO-talsmenn at stedet var et legitimt militært mål, som ble brukt som militærleir og kommandopost. Serbiske myndigheter hevdet at flyktningene tilfeldig hadde slått leir i Korisa. Men tre kvinner som overlevde bombingen, er ikke i tvil om at de ble plassert innenfor gjerdet rundt lagerbygningen med hensikt.

- De brukte oss som levende skjold, sier Haxhere Palushi. - Det var nøye planlagt.

Selv om det de overlevende forteller ikke lar seg bekrefte av uavhengige kilder, styrker beretningene NATOs påstander om at serbiske styrker med overlegg plasserer sivile tett inntil antatte bombemål. Hensikten kan dels være å hindre NATO i å bombe, dels å forårsake sivile tap som serberne håper kan utnyttes for å svekke oppslutningen om NATOs bombing. NATO-talsmenn har sagt at lagerbygningen ble bombet uten at man visste at det befant seg sivile der.

Gikk fra sønnen

Haxhere Palushis ti år gamle sønn viser fram et langt arr etter å ha blitt operert for å fjerne en granatsplint. Hans fire år gamle fetter går med bandasje om foten. Han ble også truffet av en granatsplint.

Moren forteller hva som skjedde natten til 14. mai. Hun lå og sov under familiens traktortilhenger sammen med sine to barn og seks barn og to voksne fra en annen familie. De ble bråvekket av øredøvende eksplosjoner. Telt tok fyr. Småbiter av istykkersprengte traktorer fløy gjennom lufta. Barna hylte.

- Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Jeg så min mor, og rørte ved henne, men hun var død, sier Zyrafete Ahmetaj (30).

Hun hørte sønnen Agon (10) rope inne fra traktorvogna.

- Mor, beina mine, ropte han. Hvorfor kommer du ikke og hjelper meg? Men jeg greide bare å ta med meg minstemann. Jeg ville tilbake og hente ham. Men de andre ville ikke la meg gjøre det. Serberne skjøt. Jeg vet at jeg gikk fra ham. Han var der, og han var i live.

Hun sier hun senere fikk vite at Agon døde kort tid etter. Han ble funnet liggende sammen med en gammel mann som hadde slept ham vekk fra den brennende lagerbygningen.

(NTB)