- Vi var maktesløse

FROSTA i Sør-Trøndelag (Dagbladet): Brannmester Svein Viken var første brannmann, sammen med en kollega, som ble vitne til tragedien på øya Tautra på Frosta - en eksplosjonsartet brann som kostet ei mor og tre jenter livet. Bare ti minutter etter at alamen gikk, var Viken på plass på åstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brannen omkom Brit Gunnarson (41), hennes døtre Gro (12) og Mari (15) Andersen Gunnarson, og hennes søskenbarn Vigdis Kjærsvik (12).

Bare ti minutter etter at alarmen gikk var Viken på plass på åstedet.

- Det var et forferdelig trist syn som møtte oss. Flere sto utenfor det overtente huset. Vi var maktesløse. Det var ingenting vi kunne gjøre, bortsett fra etterslokking. Vi kunne ikke komme inn i huset - og det brant i veggene, sier Viken til Dagbladet.

- Alle kjenner alle her ute. Det betyr at hele lokalsamfunnet blir preget av det som skjedde tidlig i går morges. Etter det jeg vet, er det første gang at mennesker omkommer i brann i kommunen vår, sier brannmester Viken.

Løp etter hjelp

Det var mor og far og deres fem barn som bodde på gårdsbruket like ved klosterruinene på Tautra. Den 41 år gamle mora døde sammen med to døtre på 12 og 15 år. Jentenes kusine, ei jente på 12 år omkom også.

Faren, som er i 40-åra og hans tre jenter, den yngste fire og den eldste 18 år, klarte imildertid å kommer seg ut.

En nabo sier til Dagbladet at faren kom løpende til ham for å få hjelp. De slo nødnummeret _ og sammen løp de tilbake til det brennende huset.

- Det var ikke mulig å komme inn, sier naboen.

Dette skjedde i de dramatiske mninuttene på gårdsbruket før Viken og hans kollega kom fram litt over kl. 05.00.

Ukjent årsak

Politiadjutant Ludvig Strugstad ved Inntrøndelag politidistrikt i Steinkjer, som leder etterforskingen av dødsbrannen, sier til Dagbladet at brannårsaken foreløpig er ukjent. Politidistriktet har fått teknisk bistand i etterforskingen fra Kripos.

Strugstad forteller at det ble lett i området rundt brannstedet i går.

- Vi visste ikke om de savnede barna likevel kunne ha kommet seg ut, og fått sjokk, sier politiadjutanten. Søket var uten resultat.

I går konsentrerte hjelpemannskapene seg om å frakte de omkomne ut av det nedbrente huset. Opplysninger om brannårsaken vil tidligst foreligge i dag.

- Vi har verken fått tips om, eller har grunn til å tro at brannen er påtent, sier Strugstad.

Krisehjelp

De overlevende og naboer, som sto de omkomne nær, fikk i går tilbud om krisehjelp fra helsepersonell og prest.

Etter det Dagbladet får opplyst, er det grunn til å tro at brannen har ulmet en stund, før det for alvor begynte å brenne i trehuset. Ifølge branneksperter betyr dette sannsynlig at dødsårsaken er kullosforgiftning, slik at de fire omkomne aldri våknet.

Branntragedien er den alvorligste her i landet på over ti år. Da omkom fire mennesker i en boligbrann i Stange utenfor Hamar.

Frosta-ordfører Jens Hagerup oppsummerte brannen i går som et sjokk og en tragedie i lokalsamfunnet.

Lokalsamfunnet i Nord-Trøndelag var sterkt preget av branntragedien i går. Naboene rundt det kjente klosterruinene heiste flagget på halv stang allerede ved 09-tida _ for å vise sin sorg.

Hunder

Etter det Dagbladet får opplyst, hadde familien to hunder. Den ene er forsvunnet, trolig har den stukket av i panikk, mens den andre i går formiddag løp hvileløst rundt og inn på branntomta.

Den forsøkte forgjeves å finne igjen sine kjære.

RUINER: Det er intet igjen av trehuset hvor fire mennesker mistet livet i går.