- Vi var med på å bygge opp Saddam

Les hva som skjedde da norske politikere møtte Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Han virket selvsikker og tøff. Det var ingen tvil om at han mente han gjennomførte en viktig oppgave for sitt eget land, sier tidligere handelsminister og finansminister Arne Skauge til Dagbladet.no.

For en gang i tiden var ikke Saddam Hussein en fiende som ble hengt av våre venner.

Han var Vestens «good guy» og USA-alliert. Dermed var han også selvskreven norgesvenn i en av historiens mest blodige kriger, og norske handelsdelegasjoner valfartet til Irak for å styrke det økonomiske samarbeidet.

I april 1982 ledet daværende handelsminister Arne Skauge en handelsdelagsjon til Irak. Der fikk han et møte med diktatoren han sent vil glemme. De fløy inn og ut av Bagdad i ly av nattemørket, for ikke å havne på tapslisten i krigen mellom de to naboladene.

- På den tiden var det veldig mange vestlige land som samarbeidet med Irak. De ble akseptert av Vesten fordi de holdt stand mot Iran, sier Skauge i dag. I dag jobber den tidligere Høyre-politikeren som direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

- Vi har medansvar

- Det er ingen tvil om at Vesten bidro sterkt til å bygge opp Saddam. Frankrike hadde et utstrakt samarbeid om utvikling av kjerneteknologi og Tyskland og USA forsynte ham med biologiske og kjemiske våpen. Norge var aktive for å få til et industrisamarbeid med Irak og mange store norske selskaper deltok i samarbeidet, sier tidligere stortingsrepresentant og KrF-politiker Lars Rise til Dagbladet.no.

Han reiste ned til Irak i september 1983 som rådgiver for handelsminister Asbjørn Haugstvedt (KrF), som besøkte den årlige internasjonale messen i Bagdad sammen med en norsk industri-og handelsdelegasjon.

NORGESVENN? En gang i tiden var Saddam Hussein Vestens «good guy» og USA-alliert. Dermed var han også selvskreven norgesvenn. Foto: SCANPIX
NORGESVENN? En gang i tiden var Saddam Hussein Vestens «good guy» og USA-alliert. Dermed var han også selvskreven norgesvenn. Foto: SCANPIX Vis mer

Sightseeing til nedskutte fly

- Jeg husker at det irakiske vertskapet kjørte oss ut til grensen mot Iran slik at de stolt kunne vise fram nedskutte iranske F 16-fly. Irak var overlegne i luften, blant annet fordi ayatollah Khomeini drepte de fleste av sine F16-piloter. Hver natt var det lange køer av biler med kiste på taket inn til Bagdad. Familiene fikk nemlig bare lov til å hente sine døde fra fronten midt på natta, slik at folket ikke skulle få inntrykk av hvor mye Irak tapte ved fronten, forteller Rise i dag.

Rise hørte Saddam Hussein tale, men var ikke med inn på møtet mellom den norske handelsministeren og Saddam personlig. De møttes i en sivhytte midt ute i en elv hvor Saddam Hussein satt på gulvet med bena i kors i battle-dress. Til gjengjeld møtte han visepresident Taha Yassin Ramadan.

- Han gjorde et fryktinngytende inntrykk, sier Rise om mannen som er kjent som «slakteren fra Bagdad». 5. november ble Ramdam dømt til livsvarig fengsel.

Var det feil av Norge å samarbeide med Saddam?

- Ja, vi har et medansvar for å ha samarbeidet om handel og teknologi. Og for ikke å ha skjønt hva Irak ville utvikle seg til. Men Norge kan selvsagt ikke ta ansvaret for de alvorlige brudd på menneskerettene Saddam Hussein etter hvert ble skyldig i, sier Rise.

Han tror at frykten for spredning av den iranske revolusjonen var hovedgrunnen til den vestlige støtten.

- Det var slik verdensbildet vårt var på den tiden. Jeg tror verden var i sjokk etter revolusjonen i Iran og de var livredde for dette farlige og ukjente, forteller Rise.

-  Vi var med på å bygge opp Saddam

- Saddam ble fornærmet

Tidligere handelsminister Skauge forteller at han ble misbrukt av det irakiske propaganda-appartet da han var i landet.

- Men jeg ble aldri intervjuet om noe som helst. Det var bare en stemme som sa at ministeren fra Norge var på besøk, og så ble det nære forholdet mellom Irak og Norge understreket, mens høy musikk ble spilt over bildene, forteller Skauge.

Han hadde fått streng formaning om å gi klar beskjed til toppledelsen i Irak om Norge bekymring over menneskerettighetsituasjonen i landet.

- Jeg tror Saddam ble litt fornærmet og jeg ble bryskt avfeid. Han mente at kritikken var urettferdig og pekte på at det var like mange brudd på menneskerettigheter i Storbritannia på 1700-tallet. Irak lå på et annet utviklingstrinn enn Vesten og man kunne dermed ikke legge like mye vekt på sånne spørsmål, mente Saddam.

Skauge forteller at han fikk inntrykk av at Irak var et veldig røft regime.

- Men eg tror det er lett å være etterpåklok. I dag er det jo ingen tvil om at Saddam ble en tragedie for sitt land, sier Skauge.

- Feil å drepe Saddam

Både Skauge og Rise mener at det var feil å henrette Saddam Hussein og de støtter Utenriksdepartementets fordømmelse av henrettelsen.

- Jeg tror det kommer til å vise seg at dette er svært lite politisk klokt. Han kan bli farligere som død, sier Skauge.

Rise mener det i tillegg var en kjempe tabbe å gå til krig mot Irak.

- Dette er en krig man aldri kan vinne, sier Rise.

FORNÆRMET SADDAM: Tidligere handelsminister Arne Skauge forteller at Saddam Hussein ble fornærmet da han kritiserte menneskerettighetssituasjonen i landet.
NORSK MEDANSVAR KrF-politikeren, Lars Rise, mener at Norge gjorde feil i å samarbeide om handel og teknologi med Saddam Hussein.