DEMONSTRANTER: Demonstrasjonen i Mazar-i-Sharif fikk et fatalt utfall. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix
DEMONSTRANTER: Demonstrasjonen i Mazar-i-Sharif fikk et fatalt utfall. Foto: REUTERS/Stringer/ScanpixVis mer

- Vi var mer enn ti soldater som bare stod og så på

FN-vaktene fikk ordre om ikke å skyte da demonstrantene tok seg mot FN-bygningen før de drepte Siri Skare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sikkerhetsvaktene ved FN-bygningen i Mazar-i-Sharif måtte stå og se på da de rasende demonstrantene tok seg inn i bygget der Siri Skare og tre andre FN-ansatte befant seg. Det opplyser FNs spesialutsending i Afghanistan, svenske Staffan de Mistura.

Det skal ha vært omtrent ti afghanske sikkerhetsvakter ved muren som omringer bygningen da demonstrantene nærmet seg. I tillegg var det flere nepalske sikkerhetsvakter (omtalt som gurkha-soldater) rett utenfor bygget. Men ingen av dem hadde altså lov til å skyte på folkemengden, melder Reuters.

Ordre om ikke å skyte Mazar-i-Sharif har normalt vært en ganske fredelig by, og den voldelige demonstrasjonen kom overaskende på det afghanske politiet som har hovedansvaret for sikkerheten. de Mistura antyder at politiet kunne holdt demonstrantene unna bygningen hvis de hadde vært bedre forberedt.

- Gurkhane kan aldri skyte på sivile. Det ble til slutt umulig for dem å gjøre noe med situasjonen, sier Staffan de Mistura ifølge Reuters.

Svenske Aftonbladet har snakket med en av vaktene som sier de fikk direkte ordre om å ikke skyte.

- Vi var mer enn ti soldater som bare stod og så på, sier vakten til avisa.

Ordrene skal ha kommet fra overordnede på FN-kontoret og vaktsjefen. Ordren er i tråd med FNs policy. Vaktene skjøt bare varselsskudd.

Tok våpen fra vaktene Flere hundre personer tok seg inn i FN-bygget, etter at de brøt seg gjennom en ståldør. De skal ha vært bevæpnet med kniver og pistoler.

- Inne på området klarte de å ta våpen fra de nepalske vaktene, sier vakten til Aftonbladet.

Fire av sikkerhetsvaktene ble drept. To afghanske FN-ansatte slapp uskadd fra angrepet, og to nepalske gurkha-soldater greide å flykte etter at vakttårnet de oppholdt seg i ble veltet og landet på utsiden av muren som omga FN-kontoret.

Ifølge Staffan de Mistura prøvde de ansatte på FN-kontoret å gjemme seg på et tilfluktsrom da de illsinte demonstrantene kom.

Lederen overlevde Den russiske lederen for FN-kontoret snakket med demonstrantene på det afghanske språket dari da de tok seg inn.

- De andre gjemte seg i mørket, og han (russeren) forsøkte å tiltrekke seg oppmerksomheten, fortalte de Mistura lørdag.

Noen av angriperne førte han bort og banket han opp, men russeren overlevde dramaet.

- Han overlevde fordi han hevdet å være muslim, fortalte de Mistura.

- Han snakket også til dem på deres eget språk og håpet at han ved å gjøre dette skulle få angriperne til å tro at det ikke var noen andre der. Slik gikk det ikke. De andre tre ble drept, en etter en, fortalte den svenske spesialutsendingen.

Opprørere Ifølge de Mistura var det trolig opprørere utenfra Mazar-i-Sharif som ledet an i det dødelige angrepet mot FN-kontoret og som drepte de tre i tilfluktsrommet.

- Noen opprørere, trolig mellom 7 og 15, infiltrerte demonstrasjonen. Etter det jeg forstår var det infiltratører som drepte kollegaene mine, sa han.

FN har evakuert sine ansatte fra Mazar-i-Sharif, men kommer ikke til å trekke seg ut av Afghanistan som følge av angrepet.

DREPT: Oberstløytnant Siri Skare. Foto: Forsvaret/Scanpix
DREPT: Oberstløytnant Siri Skare. Foto: Forsvaret/Scanpix Vis mer