Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi var på plass så fort det var mulig å komme ned med fly»

«Jeg svarer ikke på kritikken, den må de kommmentere hjemme i UD.» Ragne Birte Lund, ambassadør i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET (Dagbladet):

De pårørende til flodbølgeofrene i Thailand har kommet med sterk kritikk av utenrikstjenesten. Mange mener dere var for seint på plass og har vært for lite synlige og dårlig organisert. En av dem, Christoph Wernersen, sa til Dagbladet i går at de pårørende er blitt møtt med arroganse fra Utenriksdepartementet (UD). Hva svarer du?

-  Jeg svarer ikke på kritikken, den må de kommentere hjemme i UD. Det jeg kan si, er at fra første øyeblikk jeg fikk beskjed om hva som hadde skjedd, sørget vi for å få folk på plass i Phuket, i Krabi og i Khao Lak. Det var jo ikke vanlig arbeidsdag ved ambassaden, og jeg befant meg i et annet land, men vi var på plass i Phuket meget raskt. Men ingenting var jo satt i system. Ingen katastrofer er like. De som har vært med i slike katastrofer tidligere, sier at de ikke har sett noe liknende. Det er klart vi får ulike menneskelige reaksjoner. Alle er opptatt av sin egen sak. De ser kanskje ikke helheten. Vi hadde et møte med pårørende lørdag. Noen var meget aggressive. Det kan også være en del av fortvilelsen. Det er tross alt langt hjemmefra, de synes ikke ting går fort nok. Men nå har vi fått en bra dialog.

Når fikk du beskjed om flodbølgen?

-  Det var vel ved ti-halv ellevetiden det skjedde. Ambassaden fikk beskjed umiddelbart, men jeg var i utlandet og fikk beskjed samme ettermiddag. Vi hadde team i Krabi, Phuket og i Khao Lak søndag. Vi var på plass så fort det var mulig å komme ned med fly. Vi kunne ikke vært på stedet raskere. Vi tok aksjon med de ressursene vi hadde da.

Pårørende har sagt til oss at det virker som andre lands representanter har vært mer synlige og lettere å finne. I rådhuset her i Phuket hvor de fleste landene er representert, er ikke Norge. Hvor er dere?

-  De første dagene fikk vi base på et av sykehusene. Det ga oss en del fordeler, men det var ikke et blivende sted. Nå har vi flyttet til Pearl Hotel sentralt i Phuket der både Kripos og helseteamet er, og hvor vi også har etablert et nordisk helsesamarbeid. Vi er nå også på plass i City Hall (rådhuset).

Har dere hatt de rette folkene her til å lede og organisere støtteapparatet i en slik ekstrem krisesituasjon?

-  Ingen i vårt personell er trenet til dette. Derfor har vi fått inn flere kriseteam med erfaring fra ulike felter. Vi har nå proffe folk med erfaring i krisehåndtering, vi har psykososiale team, politi og prester. UD leder det, men vi er alle del av dette teamet.

Det er nå opprettet et pårørendesenter på Pearl Hotel. Hva slags hjelp vil UD bidra med?

Norske myndigheter har ønsket å imøtekomme de pårørendes ønsker om et senter. En av våre ansatte flyttet ut av rommet sitt for å skaffe lokale her, og nå er vi i ferd med å få på plass et helseteam som er her for å ta hånd om de pårørende. Det er viktig at vi får til et samlingspunkt for de pårørende, og vi skal ha regelmessig kontakt.

Folk i Norge som ønsker å komme hit og gjøre en innsats, sier de har blitt frarådet å reise. UD-representanter skal ha sagt at det er for mange her allerede. Stemmer det?

-  I startfasen har frivillige gjort en enorm innsats, men i den fasen vi er i nå, må de profesjonelle overta. Vi må også tenke på det thailandske samfunn er hardt rammet. Infrastruktur er ødelagt. Thailand har gått veldig langt i å hjelpe utlendinger, nesten på bekostning av sine egne. Hvis det kommer for mange ned nå, vil de allerede begrensede ressursene bli ytterligere belastet.

Hva sier du til alle pårørende som fortsatt er her og prøver å finne sine på likplassene?

Jeg vil fraråde pårørende å gå rundt å se etter lik. Nå må det proffe apparatet få stå for arbeidet med å finne de døde. Vi har en løpende dialog med de pårørende, og jeg tror mange pårørende nå innser dette. Det er en enorm påkjenning å være her. Det blir vurdert å organisere noe her for de pårørende på et seinere tidspunkt. Men nå er det viktig at folk kommer seg hjem.

Hvordan har denne uka vært for deg?

-  Helt uvirkelig. Det som har skjedd er totalt meningsløst, men jeg føler vel at ambassadens personell og de teamene som har vært her, har bidratt til noe meningsfylt oppe i det totalt meningsløse.

<B>AVSLUTT LETINGEN:</B> - Jeg vil fraråde pårørende å gå rundt og se etter lik. Nå må det proffe apparatet få stå for arbeidet med å finne de døde, sier ambassadør Ragne Birte Lund.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media