FORTELLER OM SKREKKEN: AUF-leder Eskil Pedersen kom seg vekk fra øya med ferja MS Thorbjørn. I en dokumentar forteller han og tre andre i AUF-ledelsen sine opplevelser fra tragedien på Utøya. Foto:  AFP PHOTO / SCANPIX
FORTELLER OM SKREKKEN: AUF-leder Eskil Pedersen kom seg vekk fra øya med ferja MS Thorbjørn. I en dokumentar forteller han og tre andre i AUF-ledelsen sine opplevelser fra tragedien på Utøya. Foto: AFP PHOTO / SCANPIXVis mer

- Vi var sikre på at det var et statskupp

Fire AUF-ledere forteller om de grufulle opplevelsene på Utøya i en dokumentar på TV 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en dokumentar på TV 2 i kveld forteller fire AUF-lederere om hvordan de flyktet fra massemorderen på Utøya.

AUF-lederen Eskil Pedersen flyktet sammen med noen andre AUF-ere med ferja MS Thorbjørn fra Utøya like etter at skytingen startet. 

- Vi var sikker på at det var et statskupp og at politiet var med på det, forteller han til TV 2.

Ikke trygt å legge til Pedersen forklarer at dette var grunnen til at ferga seilte langt vekk fra Utøya.

- Det var ingen i nærheten av båten da vi la fra land, det var vi sikre på, sier han.

- Jeg tenkte at ingen steder var trygge og at hvis vi la til noen steder på land så ville vi bli skutt, sier Pedersen. 

Han har tidligere fortalt at det tok lang tid før han stolte på politiet.

Etter skrekkopplevelsen på Utøya og  turen over Tyrifjorden, ble AUF'erne fra båten kjørt til Hønefoss politistasjon og plassert i et lukket rom sammen med tjenestefolk fra politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Jeg var redd for at de også var en del av den utspekulerte planen. Jeg følte ikke at jeg kunne stole på noen, har han fortalt.

Ledet 20 i sikkerhet Generalsekretær Tonje Brenna ledet en gruppe på 20 personer i sikkerhet. De overlevde ved å spille død.  

- Jeg husker han lo høyt og rått for hvert skudd. Når vi hørte at han traff folk og de gikk i bakken, så lo han. Han ropte «yes», «hurra» og «yes, blink», sier hun. 

Også Mari Aaby West er intervjuet i dokumentaren. I et kort klipp som ble vist på TV-nyhetene i kveld forteller hun at  det sto folk på båten og ropte til henne at hun måtte komme om bord, men hun turde ikke.

- Jeg tenkte «dette er ikke trygt», forteller hun. I stedet valgte hun å legge på svøm vekk fra øya.     

Hele dokumentaren vises på TV 2 klokka 22.40. 

-  Det er en lavmælt historie. Dette er først og fremst de fires fortelling, sier journalisten bak programmen, Odd Isungset til TV2.no.