I FRONTLINJA: Førsteinspektør Deepak P. Vishwasro sov ikke på 54 timer, tida det tok før siste terrorist var nedkjempet på Taj Mahal Palace. FOTO: Hans Arne Vedlog
I FRONTLINJA: Førsteinspektør Deepak P. Vishwasro sov ikke på 54 timer, tida det tok før siste terrorist var nedkjempet på Taj Mahal Palace. FOTO: Hans Arne VedlogVis mer

- Vi var sjanseløse

Deepak P. Vishwasro var iferd med å avslutte skiftet da han plutselig hørte skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUMBAI (Dagbladet.no): Etter 54 timer uten søvn falt øynene igjen og Deepak P. Vishwasro (54) kunne slappe av — i tre timer. Etter fire døgn er han fortsatt på alerten, som førsteinspektør på den nærmeste politistasjonen ved Taj Mahal Palace.

Onsdag kveld, kvart på ti lokal tid, var han iferd med å avslutte skiftet for å dra hjem. Da hørte han skuddene ved Cafe Leopold, terroristenes første drapssted rett over veien fra stasjonen.

Han sitter kontoret og får stadig inn telefoner på den snart strømløse mobilen. Han kaller på assistenter som kan hjelpe ham i hans arbeid. Da terroristene oppdaget ham utenfor Taj, kastet de en håndgranat mot ham. Så en til.

- Jeg løp som en gal i sikksakk for å ta dekning. Da skjønte jeg at vi lokale politifolk ikke kunne takle dette, en elitestyrke var nødvendig, sier Vishwasro.

Alvorlige mangler
Etter ti timer var elitestyrken, som er stasjonert i hovedstaden Delhi på plass.

Skulle dere hatt egne elitestyrker i Mumbai?


- Det blir nok en endring på det, sier Vishwasro tørt.

Førstebetjent Vishwasro gjorde alt han kunne. Han søkte dekning bak hotellet og skjøt mot terroristene for å hindre dem i å etablere seg.

Men fire unge menn, sendt ut av den pakistanske terrororganisasjonen Lashkar-e-Taiba, holdt Taj Mahal i over to døgn, henrettet over femti gjester og satte fyr på det ærverdige palasset. Til slutt ble ni av til sammen ti terrorister drept.

Den siste, Amir Kasab, ble fanget i live og har i avhør sagt at de fikk hjelp av fem lokale innbyggere. Dermed er trolig flere terrorister på frifot.

Det tror imidlertid ikke politiinspektøren noe på.

- Jeg tror ikke det er flere terrorister der ute nå. De er enten drept eller fanget, sier Vishwasro bestemt.

Gikk aldri hjem
Da militæret og anti-terrorstyrken endelig kom, dro ikke Vishwasro hjem. Han hjalp dem med forsyninger og transport. Fra lørdag morgen, da aksjonen var over, har han gjennomgått hotellet. I går ble det spekulert i om det kunne være hundre døde gjester der inne.

- Nei, jeg tror det var mellom 20 og 30 vi hentet ut. Lukten av dem setter seg her, sier Vishwasro og peker på hodet.

Han forteller om tragiske syn inne i hotelletasjene.

- Det var blod, og møblene var veltet over ende. Femte og sjette etasje er bygd i treverk. Det hadde tatt fyr. På bordene i restaurantene var det bare tallerkner med mat og drikke igjen. Gjestene måtte flykte fra alt, sier politiinspektøren.

Han har selv vært med å peke ut seks døde terrorister — fire på Taj Mahal, to på det jødiske senteret Nariman.

Mistet menn
Selv mistet han tre konstabler i de første kampene på Taj Mahal.

- De ble skutt og overrumplet av terroristene. De var mye sterkere enn oss i begynnelsen, sier han.

Han tror den massive bygningsmassen var deler av grunnen til at operasjonen tok nærmere 60 timer å avslutte.

- Samtidig var det sivile der inne. Så vi måtte være veldig forsiktige i forhold til dem. Men operasjonen var en stor suksess, mener Vishwasro.

Til sammen er nærmere 200 bekreftet døde. Vishwasro er oppgitt over hvordan terroren kan skje igjen og igjen.

Flere ganger forklarer han med to setninger hvor vanskelig det er å kjempe mot det han omtaler som gale, religiøse fanatikere:

- De vil dø. Vi vil leve.

- Jeg hentet ammunisjon og løp ned mot stedet. Jeg så de unge mennene løpe ned mot Taj og inn på hotellet. Jeg trodde det var en gjengkrig og var overhodet ikke forberedt på det neste som skjedde, forteller Vishwasro til Dagbladet.no.

Les: Farhang hadde 40 gjester da granaten eksploderte

I SORG:  Fatima Ashfaqui Thambe tenner lys sammen for dødsofrene etter de brutale angrepene ondag. FOTO: Hans Arne Vedlog
I SORG: Fatima Ashfaqui Thambe tenner lys sammen for dødsofrene etter de brutale angrepene ondag. FOTO: Hans Arne Vedlog Vis mer