Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi var sløve

Kommunen har skylda for at 1300 bergensere ble syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet.no): 1300 bergensere ble syke - over 20 av dem er blitt kronisk syke - av tarmparasitten giardia lamblia i Bergen i høst.

Utett kloakk med avrenning til drikkevannet Svartediket er den sannsynlige smittekilden, fastslår den interne granskningsrapporten Bergen kommune offentliggjorde i dag.

Hundeskit, sauelort, lekkasje fra septiktanken på kafeen på Ulriken, det manglet ikke på forslag til mulige smittekilder da alarmen gikk, og kommunens menn og kvinner dro på smittejakt. Kafeeieren Thorbjørn Sirseth på Ulriken ble spesielt uthengt i Bergenspressen.

Nå viser det seg at Bergen kommune ved Vann-og avløpsetaten sjøl må ta på seg skylda for epedemien, som til sammen har kostet hele 46, 4 millioner kroner.

Trolig har en infisert person bosatt tett ved drikkevannet, vært smittekilden. Store nedbørsmendgder i slutten av august-september, førte til at kloakk fra utette rør rant rett i drikkevannet.

Sløve

- Hvor lenge har dere visst at det var kloakk i drikkevannet?

- Hver høst har vi konstatert tarmbakterier i drikkevannet, men vi har knyttet det til beiting og ferdsel, og ikke til kloakk. Det er ikke uvanlig å ha kloakkanlegg inne i nedbørsfeltet for drikkevann, men vi burde ha kontrollert at avløpsrørene var tette og fungerte tidligere enn vi gjorde, sier fagdirektør Ivar D. Kalland i Vann-og avløpsetaten i Bergen kommune.

- Dere har vært ualminnelig sløve, med andre ord?

- Skriv gjerne det, selv om jeg ikke har lyst til å ha det begrepet festet til meg. I etterpåklokskapens lys er det vel det vi må si om oss sjøl, sier Kalland.

Ber om granskning

Kommunen har til nå brukt klor til desinfisering av drikkevannet fra Svartediket, men klor dreper ikke parasitten giardia lamblia.

Tre millioner nordmenn får vann fra slike anlegg. Bare 750 000 nordmenn, 15 prosent, mottar vann fra anlegg som er tilfredsstiller drikkevannsforskriftene med to hygienebarrierer, slår rapporten fra Bergen kommune fast.

- Dette underbygger vår tidligere antakelse om at vann- og avløpsavdelingen har forsøkt å dekke over eget ansvar for spredningen av parasitten, og bevisst henledet oppmerksomheten mot andre fiktive smitteveier, eksempelvis Ulrikbanen. Vi opprettholder vår henstilling til politiet om en gransking, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

SVINEDYR PARASITT: Tarmparasitten giardia lamblia kostet Bergen kommune til sammen 46,4 millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!