REDDET FRA RUINENE: Bildet av den lille jentebabyen som ble reddet etter tsunamikatastrofen i Japan gikk verden rundt. Moren sier i et intervju med AP at de var sperret inne i tre dager, uten mat eller vann, etter bølgene traff. Foto: AP Photo/ Yomiuri Shimbun, Hiroto Sekiguchi/SCANPIX
REDDET FRA RUINENE: Bildet av den lille jentebabyen som ble reddet etter tsunamikatastrofen i Japan gikk verden rundt. Moren sier i et intervju med AP at de var sperret inne i tre dager, uten mat eller vann, etter bølgene traff. Foto: AP Photo/ Yomiuri Shimbun, Hiroto Sekiguchi/SCANPIXVis mer

- Vi var sperret inne og så lik flyte forbi

Moren til «tsunamibabyen» forteller sannheten om bildet som gikk verden rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette bildet av en baby, berget etter tre dager i ruinene, omhyllet av et rosa teppe og i hendene på en smilende soldat, gikk verden rundt og ga et sjeldent glimt av glede i den bunnløse tragedien som fulgte jordskjelvet og tsunamien i Japan 11. mars.

Fem måneder gamle Iroha Ishikawa er nå trygt med foreldrene i et provisorisk herberge ved en barneskole i byen Ishinimaki nordøst for Tokyo, ifølge nyhetsbyrået AP som har sporet opp familien i kjølvannet av mediedekningen.

- Jeg er glad for at vi ble reddet, men det er mye tristhet bak dette. Mange familier greide seg ikke, sier mamma Yuki Ishikawa (41).

Det ble innledningsvis meldt at jentebarnet ble funnet alene inne i ruinene, og ikke gjenforent med foreldrene før etter tre dager. Det stemmer ikke - de var hele tida sammen, sier moren - men hennes historie om hvordan familien på tre overlevde naturkatastrofen er ikke mindre dramatisk.

Så lik drive forbi Moren og den lille jenta var hjemme da det massive jordskjelvet - et av de kraftigste noensinne registrert - rammet østkysten om ettermiddagen, lokal tid.  Mens Ishikawa pakket bilen for å evakuere, kom ektemann Takatoshi hjem fra jobb og sa han hørte merkelige lyder - lyden av tsunamien.

Moren grep Iroha og en bag med litt varmt vann på en termos, melk og bleier, og løp opp til andre etasje i nabohuset sammen med ekteparet som bodde der. «Ett minutt» senere krasjet tsunamien gjennom første etasje, sier hun til AP.

- Vi så alt mulig skylle inn, vrakrester, biler og - for å være ærlig - døde kropper. Vi satt der i to dager uten mat eller drikke utover det som var beregnet for babyen, sier hun.

- Vil fortelle sannheten Gruppen på fem var sperret inne uten noe, inntil vannet trakk seg tilbake 48 timer senere. To av mennene greide å komme seg ut for å skaffe noe mat. De ble funnet av en gruppe soldater, og bedt om å evakuere til et herberge i nærheten. De sa nei, før et kraftig etterskjelv nok en gang sendte overlevende i området på flukt mot sikkerhet. Soldatene kom tilbake dagen etter.

- Husdørene var blokkert av biler og annet vrakgods, så vi måtte ut gjennom et vindu. Soldatene hjalp oss, og det var da dette bildet ble tatt, sier Ishikawa.

En måned har nå gått siden familien flyttet inn i barneskolelokalene. Huset er i ruiner, de er fortsatt uten et permanent hjem og Ishikawa sier hun ikke greier å tenke særlig langt inn i framtida.

- Jeg har egentlig ikke særlig mange følelser for fotografiet i seg selv. Jeg vil bare at folk skal kjenne til sannheten om det som hendte her, sier hun.

OVERLEVDE: Iroha Ishikawa (5 mnd) i armene til sin far etter familien ble reddet av letemannskaper. Foto: AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Hiroto Sekiguchi/SCANPIX
OVERLEVDE: Iroha Ishikawa (5 mnd) i armene til sin far etter familien ble reddet av letemannskaper. Foto: AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Hiroto Sekiguchi/SCANPIX Vis mer