Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi var veldig tydelige på at vi det hadde gått for fort fram sist

Nå har Listhaug kommet med en ny plan for å få færre asylsøkere til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag var ute på høring på nyåret - presenterte hun og Erna Solberg i dag regjeringens nye forslag.

Allerede møter regjeringen motbør: KrF og Venstre sier til Dagbladet kort tid at de håper Stortinget vender tommelen ned for forslagene. Så kommer organisasjonene. Redd barna sier flere tusen barn vil rammes. Norsk Folkehjelp sier forslagene hindrer integreringen.

- Vi ønsker å sørge for at vi ikke er mer liberale enn våre naboer er, og da må vi føre en streng politikk. Det forslaget som foreligger nå, vil sørge for at vi er blant de strengeste ja, sier Listhaug til Dagbladet.

- Ikke mer attraktive enn andre Listhaug presenterte i desember 40 innstrammingsforslag som fikk stryk av samarbeidspartiene KrF og Venstre og ideelle organisasjoner. Det politiske støyet skadet Høyre og Erna Solberg på meningsmålingene, mens Frp opplevde en markant framgang så lenge asyldebatten var heftig. 

- Det er klart at menneskesmuglere og andre som ønsker å ta seg til Europa følger med på hva som skjer her, og da er det viktig at vi ikke framstå som mer attraktive enn andre land. Vi er jo et attraktivt land å bo i, vi er rike, fortsetter Listhaug. 

Statsråden, som før jul ble Norges første innvandringsminister, sier hun er trygg på at lovforslaget hun presenterte i dag er «veldig godt», og legger til at hun håper Stortinget nå vil gi henne gjennomslag i så mye som mulig av det, aller helst alt sammen. 

- For kjappe sist Etter innstrammingsforslagene var ute på høring i vinter, fikk Listhaug, Solberg og resten av regjeringen en storm av klager fra Stortinget så vel som ideell sektor. Mange mente forslagene var brutale, og flere fant faktafeil. 

- Vi var veldig tydelige på at vi det hadde gått for fort fram sist, og det var fordi det hastet. Men det er jo derfor man har høringer, for å få innspill. Det fikk vi, sier hun videre.  

Også statsminister Erna Solberg sier lovforslaget som nå sendes til Stortinget vil gi Norge en streng asylpolitikk. Norge skal i år ta imot 3000 kvoteflyktninger fra Syria. På strenghetstoppen i Europa finner vi land som Ungarn, som har bygd et piggtrådgjerde for å holde flyktningene ute, og land som nesten ikke tar imot asylsøkere i det hele tatt.

- Det er ulike parametere man kan måle hvor strenge vi er, men med dette har vi blant de strengere reglene, sier Solberg til Dagbladet. 

Solberg forklarer at Norge er et attraktivt land, og at det derfor er viktig å føre en streng og rettferdig politikk.

- Jeg mener det er viktig at vi ikke er mer liberale enn de andre landene. Det skyldes at vi er et attraktivt land å komme til på grunn av velferdsordningene våre og  på grunn av lav arbeidsledighet sammenliknet med andre land. Vi skal ikke ende opp med å ta mer enn vår andel av utfordringene, så det er viktig at vi ikke har mer liberale regler enn andre, gjentar statsministeren.

Slik vil de nye forslagene slå ut i praksis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!