Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi varslet politiet

AMK-sentralen i Oslo varset selv politiet, men der kjente ingen saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var AMK-sentralen (Akkut Motaks- og Kommunikasjonssentralen 113) selv som utløste alarmberedskap i Oslo. Nå skjønner de ikke hvordan politiet kan si de ikke kjenner saken.

- Klokka 17.04 ringte noen inn en bombetrussel på vårt nødnummer 113. Bombetrusselen var rettet mot et sted i Oslo sentrum. Vi varslet umiddelbart politiet, og iverksatte tiltak for å øke ambulanseberedskapen, sier divisjonsdirektør Pål Madsen ved Ullevål Universitetssykehus til Dagbladet.no.

Meldingen var at en bombe var plassert i en bil utenfor legevakta. Mannen skal kort tid etterpå ha ringt erkjent at meldingen var falsk, og beklaget seg.

Madsen stiller seg uforstående til at politiet avviser kjennskap til saken.

- Etter omlag en halvtime ble vi kontaktet og fortalt at søket var avblåst. Da gikk vi tilbake på normal beredskap, sier Madsen.

Da det hele pågikk ble luftambulansen på Lørenskog samt ledige ambulansebiler i Oslo og Romerike berørt.

- I en kortvarig periode flyttet Norsk Luftambulanse vår beredskap fra basen på Lørenskog til Ullevål sykehus. Det betyr av vi fløy dit med helikoptere for å være nærmere hvis det skulle bli behov for vår bistand i Oslo-området, får Dagbladet.no opplyst av Norsk Luftambulanse.

Full alarm

image: - Vi varslet politiet

Ambulansebiler ble omdirigert til Ullevål for å stå klar i tilfelle katastrofe.

En rekke ambulanser ble i samme tidsrom observert på vei i fra Lørenskog mot Oslo.

På ambulansenes samband gikk det ut melding om at alle ledige biler snarest skulle sette kursen mot Oslo. De fikk forbud mot bruk av samband, og kommunikasjon skulle føres via mobiltelefon.

- Politiet aner ingenting

Forvirringen er nå stor fordi politiet avviste all kjennskap til saken. Da Dagbladet.no kontaktet partene like etter beredskapshevningen, fikk vi følgende kommentarer;

- Dette vet jeg ingenting om. Det er helt ukjent for oss, sa operasjonslederen Vidar Hjulstad ved Oslo politidistrikt - Dette kommer ikke i fra politiet. Det er ingen terroralarm, fastslo informasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal til Dagbladet.no.

- Hva AMK har foretatt seg av bevegelser og beredskapsendringer kan ikke vi svare for. Vi har ikke hatt noe med dette å gjøre, sa hun.

- Dette skjønner jeg ingenting av. Vi har klar melding om å henvise til Oslo politidistrikt - da kan jo ikke dette være ukjent for dem, sier sykehusets informasjonsrådgiver Alf Bøler da Dagbladet.no tar ny kontakt.

- Det stemmer. Det var beskjeden vi fikk. Vi har faste prosedyrer i slike tilfeller og styrket derfor ambulansetjenesten i Oslo. Men dette har ikke gått ut over vår vanlige dekning, sier AMK-sjef Madsen til Dagbladet.no.

Klønete

I kveld innrømmer vaktleder Johan Gundersen ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt at politiet har håndtert saken klønete.

- Ja. Dette kunne vært bedre løst, sier han, og sparker ballen over til operasjonsleder Hjulstad.

- Vi får inn mange henvendelser som blir vurdert. Etter denne henvendelsen har ikke politiet iverksatt noen operasjon. Jeg føler at dette er fjæren som ble til fem høns, sier operasjonslederen til Dagbladet.no.

- Slo det ikke deg at nettopp denne bombetrusselen kunne være årsaken til at mediene kontaktet deg vedrørende beredskapsøkning på AMK ved 17-tida?

- Som sagt får vi inn mange meldinger. Jeg står ved min vurdering at dette ikke var en reell sak, og kjenner fortsatt ikke til at dette førte til noen beredskapsheving eller terroralarm hos AMK, sier han.

ALARM: Bombealarmen førte til at AMK innkalte luftambulansen og ledige biler til Oslo.
TRUET: En mann ringte 113 og sa han hadde parkert en bil med en bombe i utenfor legevakta i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media