VI VASKER OSS SYKE

Rundt 10-15 prosent av befolkningen lider ofte av tørr, stikkende og kløende hud. Dette kalles vaskeeksem, og skyldes at vi vasker oss for mye og med for sterke såper. Hudens naturlige fettstoffer fjernes, og vi blir mer mottakelige for bakterier og sopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hudlege Jan-Øivind Holm ved Volvat Medisinske Senter får stadig flere pasienter som er plaget av vaskeeksem. Enkelte får det over hele kroppen. Barn rammes også.

Rådet hans er: Ikke bruk sterke såper i ansiktet og på kroppen.

- Flere og flere får sykelige sopp- og bakterieinfeksjoner som følge av overdreven hygiene. Det kan utvikle seg til hissig, væskende eksem (gule stafilikokker).

- Sterke såper, shampoer og kremer må ta mye av skylden. Alle såpestoffer virker uttørrende på huden. De ødelegger hudens egen barriere og immunforsvar. Å smøre seg med fuktighetskrem, hjelper til en viss grad. Men det kan aldri erstatte hudens eget fett, sier Holm.

Han understreker at vaskeeksem ikke farlig, men svært ubehagelig.

Og blir huden til slutt så tørr at fuktighetskremer ikke hjelper, må vaskeeksem behandles medisinsk.

Symptomer på eksem er:

· Tørr og ru hud.

· Huden stikker og klør.

Panikk

- Et par oppsøkte meg for ikke lenge siden. De var blitt skremt etter en reportasje på TV om midd i sengetøyet. Etter programmet fikk de panikk. De vasket og skrubbet hele huset og seg selv. De fikk eksem, sier Holm. Han mener nordmenn ikke bør bruke såpe i ansiktet mer enn to ganger i uka.

- Se på mannfolk. De vasker gjerne ansiktet med såpe to ganger om dagen. I tillegg bruker de etterbarberingsvann. Huden blir helt avfetet og knusktørr. Jeg mener ikke at folk skal gå rundt og lukte gamp. At folk bør vaske seg under armene og i skrittet hver dag, er en selvfølge. Men med så mye parfymerte produkter vi bruker på huden vår, er vaskeeksem nærmest blitt en folkesykdom.

Holms råd blir derfor:

· Vask deg gjerne flere ganger om dagen i vann, men unngå sterke såpeprodukter. Ikke bruk såpe i ansiktet.

· Vil du skåne huden din, bør du satse på pH-nøytrale produkter. Disse produktene har samme pH-verdi som huden, nemlig 5,5. Apotekene har et rikt utvalg av denne typen kremer.