Vi vasser i våpen

I norske hjem finnes det mer enn 1,4 millioner lovlige skytevåpen. I tillegg kommer et ukjent antall ulovlige. Norge er på europatoppen i våpentetthet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagler, automatvåpen, pistoler og geværer - nordmenn nærmest vasser i våpen. Våpentettheten er størst på landsbygda, men stor også i sentrale strøk.

Det finnes ingen sentrale registre over hvor mange våpen som oppbevares i norske hjem, men Justisdepartementet gir dette bildet av situasjonen:

720000 registrerte skytevåpen.

500000 - 600000 uregistrerte hagler fra før 1990.

I tillegg kommer om lag 100000 HV- og mobiliseringsvåpen.

På toppen av dette har vi et ukjent antall uregistrerte, ulovlige våpen.
- De mange uregistrerte våpnene er det store problemet i dag, mener Ap's justispolitiske talsmann, Vidar Bjørnstad. Stortingspolitikerne ønsker nå et våpenamnesti for å få registrert flest mulig av dem. Hvert år inndrar oslopolitiet aleine omlag et halvt tusen slike våpen.

- Vi er et land hvor fritid og tradisjon tilsier at vi har mange våpen, sier Bjørnstad, og får støtte av komitékollega Bjørn Hærnes (H). Han leder arbeidet med ny våpenlov.

- Vi kan umulig ha som ambisjon å unngå enhver ulykke med så alvorlige redskap som våpen er, sier Hærnes.
Han ønsker ikke å koble våpenloven opp mot skyteepisodene vi har sett de siste dagene.

- Vi opererer tross alt i et grenseland mellom jus og sosialmedisin. Det får bli vår jobb å ta oss av det juridiske, sier Hærnes.