Vi velger bort Gilde

Men kjøttdeigen holder vi fast ved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foreløpige rapporter fra flere av de store matvarekjedene viser at folk har valgt andre produsenter enn Gilde etter at bakteriesmitten ble kjent på fredag.

- Vi ser at forbrukerne har valgt andre produsenter enn Gilde når de har kjøpt kjøttdeig de siste dagene. Gilde har hatt en nedgang, mens andre produsenter har økt sitt salg.

Kjøttdeigsalget totalt har ikke gått spesielt mye ned, men vi ser at en del kjøpere velger alternativer, sier Per-Erik Burud, administerende direktør i Kiwi-gruppen.

Forsker Unni Kjærnes hos Statens institutt for forbruksforskning, mener kjøttdeigen er så viktig i norske matvaner at det skal veldig mye til for at de endres.

- Norske middager er ofte basert på kjøttdeig. Spaghetti, kjøttkaker, taco, pizza og gryteretter er veldig vanlige middager. Dermed må folk endre matvaner hvis de skal slutte å kjøpe kjøttdeig. Og det sitter langt inne, sier hun.

Holder på vanene

Nordmenn kjøper og spiser mye mer kjøttdeig enn forbrukere gjør i andre europeiske land.

- Kjøttdeig er et sårbart produkt som det er vanskelig for forbrukeren å kontrollere selv. Derfor er man avhengige av å stole på at den er trygg. Nordmenn har veldig stor tillit til norske myndigheter og den kontrollen de utfører, sier Kjærnes.

Lignende saker har vist at forbrukerne gjerne finner alternativer de første ukene etter en slik hendelse. Men etter 2-3 måneder er ting normalisert og de fleste er tilbake i gamle vaner.

- Det skal nok mer enn én skandale til for at folk slutter å kjøpe kjøttdeig på lang sikt, mener Kjærnes.

- Men det kan skje om folk ikke blir overbevist om at forbrukerhensynene ikke er godt nok ivaretatt. Folk er ikke forberedt på å overta mer av ansvaret selv. De ønsker ikke å ta bekymringer om sikkerhet inn på kjøkkenbenken, sier Kjærnes.

Hun roser Gilde for hvordan de har håndtert saken, og mener forbrukerne blir beroliget når aktøren tar saken så alvorlig som de har gjort.

- Gilde er åpne med informasjonene, de stengte anlegget med en gang og har markert at de tar ansvar.

Resultater i slutten av uka

Informasjonssjef Nils Ove Bredvold i Gilde forteller at jakten på smittekilden er intensivert.

- Det å finne kilden og hindre at flere blir syke er det eneste viktige. Vi har ingen resultater ennå, det var nok litt optimistisk å vente dem allerede i dag. De vil nok foreligge i slutten av uka, sier han til Dagbladet.no.

Han bekrefter at det ikke er sikkert de klarer å finne bakterien som har gjort sju barn syke.

- Det kan hende vi aldri finner den. Men vi satser alt på å finne den. Både vi og Mattilsynet gjør alt vi kan, sier Bredvold.

Han understreker at det er helt trygt å kjøpte alle Gilde-produkter som er i salg i butikkene nå.

DESTRUERT: Kjøttdeig som er samlet inn fra butikker i Norge er nå ødelagt av Gilde.