- Vi venter alle på døden

Han smiler og ler om det meste. Også om sin egen død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY (Dagbladet): Den nyutnevnte lederen for Hamas, Abdel Aziz Rantissi (56), strålte på fotballbanen i Gaza by i går: Absolutt alle - oppmøtte palestinere og pressefolk - gjør alt for å få et ord med Rantissi. Og mannen som gikk under jorda i juni i fjor stortrives i hovedrollen.

Forberedt på døden

Den 56-årige barnelegen smiler og ler. Tar seg god tid til å snakke - og le. Om alt fra okkupasjon til egen død.

- Vi venter alle på den siste dagen i livet vårt. Da alt vil endre seg, om det så er på grunn av hjerteslag eller bombe fra et Apache-helikopter. Sjøl foretrekker jeg at det blir en Apache, skoggerler Rantissi.

56-åringen vet godt at han står på israelernes liste over palestinere som ønskes drept. Seinest i juni i fjor overlevde han et rakettangrep. Siden den gangen har han levd uten mobiltelefon og uten fast bopel. For å unngå å bli drept, skifter han også oppholdssted mange ganger i døgnet.

- Jeg vet de vil forsøke å drepe meg igjen, men det betyr ikke noe. Vi ofrer oss for å få slutt på okkupasjonen, sier Rantissi.

Vi er på sørgestund for Hamas' avdøde leder Ahmed Yassin. I går ble sørgestunden forvandlet til en hyllest for Hamas' nye leder i Gaza og Vestbredden.

- Rantissi vet at han lever på lånt tid. Da gjelder det å bruke den, sier en palestiner.

- Jeg tror israelerne vil drepe ham før neste uke er omme, sier en annen.

Men inntil videre skal den storkjeftede Rantissi lede Hamas. En rekke kommentatorer frykter at den militante organisasjonen Hamas blir mer ekstrem under Rantissis ledelse.

- Jeg vil ikke endre Hamas' vei overhodet. Jeg, Yassin og andre Hamas-ledere har akkurat samme syn, bedyrer Rantissi.

Vulkansk eksplosjon

Israelske myndigheter sier de frykter at Hamas nå vil operere sammen med al-Qaida. Rantissi og Hamas' politiske leder Mahmoud Zahar avviser dette:

- Det er overhodet ingen forbindelse mellom oss og al-Qaida. Men sjeik Yassin er et stort symbol for muslimer. Også utenfor Palestina. Derfor kan vi forvente at en islamsk organisasjon vil reagere etter henrettelsen av sjeik Ahmed Yassin, sier Rantissi.

- I disse dager bør Israel stenge ambassader og konsulater. Noe uventet kommer til å skje.

I går kveld kom følgende melding fra den væpnede fløyen til Hamas, Ezzedine Al Qassam-brigadene:

«Vår handling vil være som en vulkansk eksplosjon, med et omfang som savner sidestykke, som vil ramme den sionistiske enhet.» Avgitt av gruppas leder Mohammed Deif.

Full krig

Palestinernes statsminister, Ahmed Korei, møtte Rantissi tirsdag denne uka.

- Han sa at Arafat og hele regjeringen støtter Hamas. Og Arafat sier at alle grønne linjer er fjernet slik at det nå vil bli en åpen konflikt mellom oss og okkupantene. Vi er nå i åpen krig med sionistene, forteller Rantissi.

Mandagens likvidering av Ahmed Yassin har ført til en holdningsendring i den palestinske befolkningen.

- Nå krever til og med de mest moderate palestinerne hevn. Jeg frykter at drapet på Yassin vil føre til en kraftig opptrapping av konflikten, sier en FN-ansatt i Gaza.

Det gjør også palestinere - og israelere - flest.

<B>SELVMORDSBOMBER STANSET:</B> Israelske styrker stanset i går en gutt som angivelig hadde planlagt en selvmordsaksjon. Da han ble stanset, fant soldatene et belte med eksplosiver under klærne hans.
Gutten ble stanset da han løp mot den israelske kontrollposten ved Hawara sør for Nabulus på Vestbredden.
Han ble oppdaget da de israelske soldatene ba alle menn om å løfte opp skjortene for å se om de hadde våpen eller eksplosiver på seg.