- Vi venter bare på døden

Lokalbefolkning i frykt. Kampen om Somalia spisser seg til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Somaliske regjeringsstyrker og etiopiske soldater nærmer seg hovedstaden Mogadishu fra flere retninger og på tross av hard motstand.

I morgentimene i dag rykket de inn i Jowhar, den siste store byen før Mogadishu, og drev ut soldatene fra Islamic Courts Union (ICU).

Overtakelsen av byen kom kun få timer etter at Etiopia erklærte at de var kommet halvveis i kampen for å knuse islamistene fra ICU.

- Venter på døden

En tidligere krigsherre som kontrollerte Jowhar før islamistene overtok byen, ledet regjeringsstyrkene inn i byen, skriver nyhetsbyrået AP.

Hundrevis av mennesker hadde alt flyktet fra Jowhar for å unnslippe kampene. Men mange ble værende. De har ingen steder å flykte til.

- Vi vet ikke hvor vi kan dra. Vi sliter allerede med flom, sult og sykdom. Vi venter bare på døden, sier Abdale Haji Ali.

Lover amnesti

MARSJERER MOT HOVEDSTADEN: Regjeringssoldatene tar kontroll over stadig mer av Somalia denne uken. Men hjelpeorganisasjoner trekker seg ut etter at kampene hardner til. Alle foto: Scanpix
MARSJERER MOT HOVEDSTADEN: Regjeringssoldatene tar kontroll over stadig mer av Somalia denne uken. Men hjelpeorganisasjoner trekker seg ut etter at kampene hardner til. Alle foto: Scanpix Vis mer

Etter flere dager med blodige artelleriangrep, har den somaliske regjeringen utlovet amnesti til ICU-krigere som legger ned våpnene. Men lite tyder på at ICU vil gi opp kampen, selv om de trakk seg tilbake fra hovedfrontene i går i det de kalte en taktisk retrett.

- Krigen går nå inn i en ny fase. Vi vil kjempe mot Etiopia i lang, lang tid fremover, og vi forventer at krigen vil spre seg overalt, sier sjeik Sharif Sheik Ahmed.

Dette underbygger truslene fra andre islamistiske ledere om at de kommer til å ty til geriljakrig og selvmordsbombere i Addis Ababa.

Utenlandske militante drept

Ifølge den etiopiske statsministeren Meles Zeanwi har 1000 mennesker omkommet og 3000 blitt såret de siste dagne.

- Endel er somaliere, men en stor del er ikke somaliere, sier Meles og refererer til radikale islamister fra andre land som har sluttet seg til kampene.

Røde Kors har registret 850 sårede, men de har ingen oversikt over antallet drepte.

- I tillegg går det en flyktningestrøm ut av landet. 35 000 somaliere har flyktet over grensen til nabolandet Kenya, sier FNs utsending til Somalia, Francois Lonseny Fall.

Frykter spredning av konflikten

Medlemmene av sikkerhetsrådet møtes også i dag for å diskutere situasjonen i Somalia.

- Med mindre forhandlinger fører frem, frykter jeg en lang periode med økt konflikt og manglende stabilitet, noe som vil være katastrofalt for de allerede lidende innbyggerne i Somalia. Det kan også få alvorlige konsekvenser for hele regionen, opplyser Fall.

En FN-rapport fra oktober rapporterte om over 2000 soldater fra Eritra, som kjemper på islamistenes side mot regjeringsstyrkene.

Hjelpearbeidere flykter

I går ble det klart at to millioner somaliere måtte klare seg uten hjelp fra FNs matvareprogram, som evakuerte hjelpearbeiderne sine.

- Dette er et hardt slag mot våre operasjoner for å hjelpe ofrene for krig, flom, og den verste tørken på ti år, sier talsmann for Verdens matvareprogram Peter Smerdon til Reuters.

LEVER I FRYKT: Sivilbefolkningen frykter atter en gang for sine liv når soldatene kjemper om byen deres.