Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi venter et serbisk angrep

LLAPASTICA (Dagbladet): - Denne uka gjør vi oss klare til slag. Vi venter en offensiv fra de serbiske styrkene. De sender stadig inn forsterkninger i området, både stridsvogner og artilleri. På noen steder langs fronten har serberne alt satt i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Ismet Cakiqi ved hovedkvarteret til Kosovos frigjøringshær (UCK) i Llapastica, mellom byene Mit- rovica og Podujevo i Nord-Kosovo. Dette er UCK-geriljaens sterkeste område.

Opprørerne står sterkt i dette fjell-området, som trenger seg inn sørover som en kile mellom de to hovedveiene fra Beograd gjennom henholdsvis Mitrovica og Podujevo til Kosovos hovedstad, Pristina. Her sto de harde kampene ved juletider, da UCK tok åtte militære krigsfanger fra den jugoslaviske hæren.

Skjebneuka

Denne uka kalles «Kosovos skjebneuke» av utenforstående iakttakere. Både Jugoslavias regjering og de ulike gruppene på albansk side i Kosovo må ta stilling til stormaktenes truende forslag om fredsforhandlinger. Alle regner med at de stridende partene kan gå til angrep, alle venter ei voldelig uke.
- Den serbiske offensiven er alt i gang. Antallet granater de skjøt mot den lille landsbyen Majanc fredag, er uforholdsmessig stort. I går kveld pågikk det kamper til langt på natt. Da brukte de stridsvogner og granatkastere. Serberne har hundrevis av stridsvogner i området, sier Cakiqi.

Bak presseoffiseren stiller skarpskytteren «Katani» seg opp med sitt gevær. Han lar seg avbilde med ansiktet synlig, men vil ikke oppgi sitt virkelige navn. I det fjerne kan vi høre spredt skyting.

Forsterkninger

Den serbiskstyrte jugoslaviske hæren sender inn forsterkninger. Kolonner av militære kjøretøy kommer jevnlig til området. UCK hevder at de har ødelagt fire serbiske stridsvogner og drept et ukjent antall soldater i kamper nær landsbyene Majac og Lupqi de siste dagene. Fra serbisk side kommer ingen opplysninger om egne tap.

- Kan UCK gå med på et sjølstyre for Kosovo midlertidig, og utsette kravet om full uavhengighet?

- Sjølstyre er ingen løsning. Vi slåss for frihet, intet mindre, sier Ismet Cakiqi.
Hovedkvarteret for frigjøringshærens nordkommando ligger ikke langt fra serbisk område. Bare noen hundre meter fra landsbyen Obranca på hovedveien, der serbisk politi stanser og undersøker passerende biler, har UCK sin ytre vaktpost. Det er så nær at serberne må kunne se den.

Men serberne våger seg ikke inn dit av frykt for geriljaens skarpskyttere. Mange sivile kommer gående på veien og krysser frontlinja begge veier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media