<strong>FRYKTER:</strong> Katlas sist bekreftede utbrudd var i 1918. Den kan ha hatt utbrudd senere, som ikke nådde gjennom breisen. Foto: Nordvulk
FRYKTER: Katlas sist bekreftede utbrudd var i 1918. Den kan ha hatt utbrudd senere, som ikke nådde gjennom breisen. Foto: Nordvulk Vis mer

- Vi venter ikke i spenning, men i frykt

Utviklingen i nabovulkanen Katla følges tett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Mens Eyjafjallajökull lammer Europa overvåker vulkaneksperter situasjonen på nabovulkanen Katla i øst nøye. Historisk har de to vulkanene fulgt hverandre, og et utbrudd kan større og svært ødeleggende for Island.

— Et utbrudd fra Katla er ikke noe vi venter på i spenning. Det er i frykt, sier leder Rikke Pedersen ved det nordiske vulkansenteret Nordvulk på Island til Dagbladet.

Hun får støtte av vulkanologkollega Ármann Höskuldsson.

— Ja, det frykter vi. Det har skjedd hver gang Eyjafjallajökull har hatt et utbrudd. Faren er stor for at det også kan skje nå, men vi vet ikke med sikkerhet, sier Höskuldsson til Dagbladet.

På overtid
Katla ligger under breen Mýrdalsjökull og er en av landets mest aktive vulkaner. Den pleier å ha rundt to utbrudd hvert hundrede år, men er på overtid. Sist bekreftede utbrudd var i 1918.

<strong>BULDRET TIL LIV:</strong> Eyjafjallajökull spyr materiale mer enn 10 km opp i atmosfæren. Jetstrømmene kan spre det over enorme geografiske avstander. Foto: AP Photo/Arnar Thorisson/Helicopter.is
BULDRET TIL LIV: Eyjafjallajökull spyr materiale mer enn 10 km opp i atmosfæren. Jetstrømmene kan spre det over enorme geografiske avstander. Foto: AP Photo/Arnar Thorisson/Helicopter.is Vis mer

Hver gang Eyjafjallajökull har våknet de siste 1100 år følger storebror Katla etter. Det skjedde i 920, 1612 og 1821. Og nå frykter forskerne et nytt utbrudd fra vulkanen.

Effektene kan bli svært ødeleggende og omfattende for Island.

— Vi kan ikke si det med 100 prosent sikkerhet, men det er en forhistorie her. Heldigvis ser vi ingen tegn på utbrudd nå, men med naturen veit du aldri, sier Pedersen.

Forskerne mangler gode data. Bare tre sammenfallende utbrudd for lenge siden er langt fra nok til å nagle mulige sammenhenger eller vite om det skjer igjen.

 ASKEPROGNOSE over Europa for 17. april 2010 kl. 15. Gult felt: Oppsamlet nedfall; aske som har falt ned av seg selv. Rødt felt: Oppsamlet nedfall: aske som har falt ned som følge av nedbør. Sort felt: Her er askeskyen akkurat nå. Kilde: Meteorologisk institutt.
ASKEPROGNOSE over Europa for 17. april 2010 kl. 15. Gult felt: Oppsamlet nedfall; aske som har falt ned av seg selv. Rødt felt: Oppsamlet nedfall: aske som har falt ned som følge av nedbør. Sort felt: Her er askeskyen akkurat nå. Kilde: Meteorologisk institutt. Vis mer

Derfor er situasjonen framover svært uviss og spennende, sier Pedersen.

— Utbruddet fra Katla kan også være lite. Men et stort utbrudd kan bli mye, mye større enn det vi ser på Eyjafjallajökull nå. Potensialet er mye mer katastrofale effekter, både her på Island og utenfor, sier Pedersen.

Mer askekaos Skalaen VEI (Volcano Explositivity Index) måler hvor mye materiale som slynges ut, hvor høyt det går og hvor lenge utbruddet varer. Hvert hakk fra null til åtte betyr et ti ganger kraftigere vulkanutbrudd enn det på foregående.

Sist store Katla-utbrudd i 1918 havnet på fire og utvidet Islands sørlige kyst med fem kilometer.

Vulkanaske og fly:

• Vulkansk aske består av mikroskopiske glass- og mineralpartikler som kan smelte og kvele flymotorer.

• Det kan også ødelegge overflatene på flyet, sandblåse frontvinduene og tette til essensielle sensorer.    

• Over 90 luftfartøy er blitt skadd i kontakt med vulkansk aske. På 80-tallet sviktet alle motorene på to forskjellige jumbojetflyvninger. Ingen ble skadd.

• Askeskader på fly kostet totalt 250 millioner dollar i perioden 1982-2000.  

Kilder: Dagbladets tekstarkiv, ESA

— Utbruddet som sannsynligvis kommer vil nok likne på det som skjedde i 1918, sier professor Reidar G. Trønnes på Institutt for geologi og bergteknikk ved NTNU til Dagbladet.

Nøyaktig hvilken effekt et Katla-utbrudd får for oss er usikkert. Vulkanen kan i verste fall spy mye mer aske høyere opp i atmosfæren enn Eyjafjallajökull, og føre til verre transportlammelser og kaos enn det vi ser i dag.

— Vi vet ikke helt. Sannsynligvis vil effekten fra den langtransporterte asken være som den vi opplever i dag. På Island kan det derimot bli verre, sier professor Trønnes.

Flommer De største farene er lokalt på Island. Konsekvensene er i verste fall dødelige og svært ødeleggende, for eksempel i den lille landsbyen Vík í Mýrdal ved Katla.

Fakta: Katla

• Ligger under isbreen Mýrdalsjökull øst for Eyjafjallajökull sør på Island.

• Sist bekreftede utbrudd var i 1918. Den kan imidlertid ha hatt mindre utbrudd som ikke nådde gjennom isen i 1955.

• Historisk har Katla alltid hatt utbrudd etter Eyjafjallajökull. Det skjedde i 920, 1612 og 1821. Om det også skjer denne gang er foreløpig ukjent.

• Katla er en av Islands mest aktive vulkaner, og har pleid å ha utbrudd hvert 40. til 80. år.

• Diameteren på vulkankrateret er 10 kilometer. Den største trusselen fra vulkanen er lokalt på Island. Enorme flommer av smeltet breis kan ramme bebygde områder.

Kilder: Global volcanism program, Universitetet på Island

Enorme flommer, såkalte jökulhlaup, fra isbreen over vulkanen kan føre med seg flere kubikkilometer vann på få timer. Bebyggelser på flere sider av vulkanen kan rammes, opplyser Trønnes.

Vann, is, stein og jordmasser som dumpes i sjøen kan føre til lokale tsunamiaktige bølger på sørspissen av Island.

— Det finnes beredskapsplaner for evakuering dersom det blir utbrudd, sier vulkanforsker Pedersen.

— Veit lite Men det er ikke klart hvor lenge i forveien det er mulig å varsle et forestående utbrudd.

<strong>MÅNEAKTIG:</strong> Fotspor i Eyjafjallajökull-asken. Et Katla-utbrudd kan føre til større mengder aske som faller over Island. Foto: AFP PHOTO/ OMAR OSKARSSON
MÅNEAKTIG: Fotspor i Eyjafjallajökull-asken. Et Katla-utbrudd kan føre til større mengder aske som faller over Island. Foto: AFP PHOTO/ OMAR OSKARSSON Vis mer

— Vi veit veldig lite, siden det er så lenge siden sist på Katla, men vi har noen forventninger. Ett av dem er oppheving av bakken når magma fylles i magmakammeret. Et annet er seismisk aktivitet, sier Pedersen.

Forskerne tror neppe et Katla-utbrudd alene kan få globale klimaeffekter. Men Island, som ligger midt i et aktivt, varmt, geologisk smørøye på den midtatlantiske ryggen mellom to kontinentalplater, har mer i ermet.

— Om hele den østlige vulkanske sonen mellom breene Mýrdalsjökull og Vatnajökull, som inkluderer den vulkanske sprekken Laki, aktiveres, får vi et helt annet scenario, sier Pedersen.

<strong>FORTSTØRRET 200 GANGER:</strong> Vulkansk aske er harde og mikroskopiske glass- og mineralpartikler. De kan sveve lenge i høye luftlag og presentere en stor trussel mot flytrafikk. Foto: USGS
FORTSTØRRET 200 GANGER: Vulkansk aske er harde og mikroskopiske glass- og mineralpartikler. De kan sveve lenge i høye luftlag og presentere en stor trussel mot flytrafikk. Foto: USGS Vis mer

FortsetterSamtidig er det ytterst ukjent hvor lenge Eyjafjallajökull-utbruddene holder på. Det kan pågå i mange måneder til. Avhengig av vindretningene fra Island kan det føre til flere runder med askelammelser i flytrafikken i Norge og Europa.

- Utbruddet fortsetter for fullt, sier geofysikeren Bergthóra S. Thorbjarnardóttir ved Islands meteorologiske kontor til NTB.

Sist utbrudd pågikk fra julen 1821 til 1823.

<strong>TILREISENDE:</strong> Vulkanturister flokket til Island for å bivåne Eyjafjallajökull da den våknet etter en 200 år lang dvale. For øyeblikket er det imidlertid vanskeligå nå landet fra Europa. Foto: EPA/VILHELM GUNNERSSON
TILREISENDE: Vulkanturister flokket til Island for å bivåne Eyjafjallajökull da den våknet etter en 200 år lang dvale. For øyeblikket er det imidlertid vanskeligå nå landet fra Europa. Foto: EPA/VILHELM GUNNERSSON Vis mer
<strong>FRA LUFTA:</strong> Et radarbilde av de tre kraterene. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson
FRA LUFTA: Et radarbilde av de tre kraterene. Foto: REUTERS/Ingolfur Juliusson Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer