- Vi venter kutt på 0,5 prosent

Sjansen for at Norges Bank kutter renta 25. august økte betraktelig i går. Prisene gikk overraskende ned i juli, viste ferske tall fra SSB, samtidig som også rentene i pengemarkedet falt. Men bankene kan holde igjen på boliglånsrenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt ligger nå til rette for rentekutt fra Norges Bank den 25. august, og vi venter et kutt på 0,5 prosentpoeng, sier Nils Terje Furunes, sjeføkonom i Sparebanken NOR.

- Men det er ikke like sannsynlig at bankene vil følge opp like godt som forrige gang. Flere banker tok trolig for hardt i og vil holde igjen litt denne gangen, ved å kutte renta mindre enn det Norges Bank gjør. I hvert fall vil jeg innstille på det her i banken, sier Furunes.

Også administrerende direktør Einar Forsbak i Sparebankforeningen i Norge venter et snarlig rentekutt fra Norges Bank, og heller mer til august enn til september.

- Jeg har en sterk tro på at Norges Bank vil følge den planen de tydeligvis har lagt, nemlig å få rentene ned mot det europeiske rentenivået. Jeg tror de kortsiktige svingningene i markedet tillegges for stor vekt av mange, og tror for eksempel at de siste dagers sterke renteuro ikke betyr noe for Norges Bank. Reelt sett skjer det en svekkelse i norsk økonomi, og vi tror at renta skal ned ytterligere ett prosentpoeng innen årets utgang, sier Forsbak.

Forsbak tviler på at boligprisene vil skyte ytterligere fart som følge av nye rentekutt, fordi rentekutt er forventet av de fleste.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meklerfirmaet First Securities advarer Norges Bank mot å sette ned renta allerede om 14 dager.

- Det haster ikke med rentekutt nå. Sentralbanksjef Svein Gjedrem burde heller vente til september, og da kanskje kutte med 0,25 prosentpoeng for å helle litt kaldt vann i blodet på boligkjøperne og hindre dem i å forkjøpe seg, sier Andreassen.